Live Text Putin spune că e „război” în Ucraina și vorbește despre negocieri: „Mai devreme sau mai târziu, se ajunge la o înțelegere”
Vladimir Putin a rostit pentru prima oară cuvântul „război” referitor la invazia Ucrainei, după 10 luni de la declanșarea conflictului numit oficial de către Kremlin „operațiune specială”. De asemenea, liderul rus a spus că, mai deverme sau mai târziu, conflictele se încheie cu negocieri. De asemenea, Moscova reacționat cu furie la vizita președintelui Volodimir Zelenski la Washington, acolo unde liderul ucrainean a discutat cu președintele Joe Biden și a susținut un discurs în fața Congresului Statelor Unite. Între timp, rușii pregătesc noi pedepse pentru „sabotorii” responsabili de atacurile pe teritoriu rus.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI
Putin spune că sistemul antiaerian Patriot e „destul de vechi” și că Rusia va găsi un „antidot” la el
ACTUALIZARE 20:49 Preşedintele rus Vladimir Putin a spus joi că sistemul antiaerian american Patriot e „destul de vechi” și că armata rusă va găsi o cale de a contracara, un „antidot” la acest sistem pe care Statele Unite îl vor furniza Ucrainei, aflată sub presiunea bombardamentelor Moscovei,
„Cât despre Patriot, este un sistem destul de vechi. El nu funcţionează ca al nostru (sistemul rusesc) S-300. Dar adversarii noştri din principiu spun că este o armă defensivă. Foarte bine, vom ţine cont de asta. Şi un antidot va fi găsit întotdeauna”, a declarat Putin într-o conferinţă de presă la Moscova, minimalizând semnificaţia acestui sistem de apărare aeriană, conform Agerpres.
Oficial pro-rus din Herson, ucis într-un atentat cu bombă
ACTUALIZARE 20:10 Un oficial local dintr-o parte a regiunii Herson din sudul Ucrainei, controlată de forţele ruse, a fost ucis joi într-un atentat cu bombă care a vizat maşina cu care se deplasa, a anunţat administraţia locală instalată de Rusia.
Administraţia locală instalată de Rusia a dat vina pentru uciderea lui Andrei Ştepa pe „terorişti ucraineni”, relatează Reuters şi France Presse.
Într-un comunicat pe Telegram, administraţia prorusă a precizat că Ştepa, principalul responsabil al Liubimivka, o localitate situată pe malul stâng al Niprului - marele fluviu ce traversează Ucraina - şi ocupată de armata rusă, a „murit tragic” după explozia unui autoturism provocată de „terorişti ucraineni”
Vladimir Putin a pronunțat pentru prima oară cuvântul „război” referitor la invazia din Ucraina.
ACTUALIZARE 19:56 Vladimir Putin a rostit pentru prima oară cuvântul „război” într-un discurs ținut joi referitor la conflictul din Ucraina. Putin a spus că Rusia dorește „o finalizare a războiului din Ucraina” și că toate conflictele armate se încheie cu negocieri diplomatice.
„Scopul nostru nu e să învârtim roata acestui conflict militar ci, dimpotrivă, să punem capăt acestui război”, a spus Putin. „Încercăm să găsim o soluție și, cu cât mai repede, cu atât mai bine”.
Putin a ținut un discurs la o zi după vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă. „Am spus-o de mai multe ori: intensificarea ostilităților duce la pierderi nejustificate de vieți omenești”, a adăugat Putin, citat de Reuters.
Mercenarii Wagner cumpără armament din Coreea de Nord. Grupul cheltuie 100 de milioane de dolari pe lună pentru a lupta în Ucraina
ACTUALIZARE 19:18 Grupul Wagner a recepționat un transport de arme din Coreea de Nord, un semn al influneței crescute și rolului tot mai mare pe care această grupare de mercenari ruși o joacă în războiul din Ucraina, a declarat un oficial al administrației americane pentru Reuters.
„Putem confirma faptul că Coreea de Nord a finalizat un prim transport de arme către Wagner, care a și plătit pentru echipamentele militare primite. Luna trecută, Coreea de Nord a furnizat rachete (antitanc și sol-sol) pentru a fi folosite de Wagner”, a precizat, sub anonimat, oficialul american.
Conform estimărilor SUA, armele nord-coreene nu vor avea un rol decisiv pe câmpul de luptă din Ucraina. „Suntem însă îngrijorați de faptul că guvernul nord-coreean intenționează să trimită mai multă tehnică militară pentru Wagner”, a spus oficialul SUA. Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, cheltuie 100 de milioane de dolari pe lună pentru finanțarea operațiunilor militare din Ucraina.
Zelenski a discutat cu Duda la întoarcerea din SUA. „M-am întâlnit cu un prieten al Ucrainei”
ACTUALIZARE 17:23 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi cu omologul său polonez Andrzej Duda pe un aeroport din sud-estul Poloniei, a doua zi după vizita sa în SUA.
„Pe drumul de întoarcere, m-am întâlnit cu un prieten al Ucrainei, preşedintele polonez Andrzej Duda”, a scris Zelenski pe reţelele sociale, însoţind mesajul cu un video în care cei doi şefi de stat se îmbrăţişează. „Am trecut în revistă acest an, care a adus provocări istorice, dat fiind războiul.
Am discutat de asemenea planuri strategice pentru viitor, relaţiile bilaterale şi interacţiunile la nivel internaţional în 2023”, precizează Zelenski pe Telegram.
Rusia anunță că Șoigu a inspectat „pozițiile de pe linia frontului” din Ucraina
ACTUALIZARE 15:30 Ministrul apărării al Rusiei, Serghei Şoigu, s-a deplasat pe linia frontului din Ucraina pentru a inspecta poziţiile forţelor armate, a comunicat joi ministerul său, anunţând a doua vizită de acest fel în mai puţin de o săptămână, transmite AFP, potrivit Agerpres.
'În prima linie', Şoigu 'a verificat condiţiile de desfăşurare a personalului şi materialului militar' şi 'a inspectat zonele de poziţionare a unităţilor militare, condiţiile de cazare şi de încălzire ale personalului', a indicat ministerul pe Telegram, însoţind mesajul cu o postare video în care apare ministrul rus.
Turcia va continua să blocheze aderarea Suediei la NATO: „E nevoie de mult mai mult”
ACTUALIZARE 14:35 Șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, dă semnale că Turcia va continua să blocheze aderarea Suediei la NATO - el spune că aceasta nu a acționat încă pentru a extrăda persoanele „cu legături cu terorismul” și nici nu le-a înghețat activele, relatează Reuters.
Cavusoglu a făcut această afirmaţie într-o conferinţă de presă la Ankara alături de ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, care a spus că autorităţile de la Stockholm au adoptat măsuri concrete cu privire la toate elementele acordului trilateral semnat în iunie de Finlanda, Suedia şi Turcia. Şeful diplomaţiei turce a salutat măsurile luate până acum de Suedia, dar a subliniat că este nevoie de „mult mai mult”, conform Reuters, citat de Agerpres.
Singurul portavion al Rusiei a luat foc. 20 de persoane au fost evacuate de pe nava amiral aflată în reparații
ACTUALIZARE 14:20 Incendiul a izbucnit joi la bordul portavionului ancorat în docurile portului Murmansk, unde acesta este într-un amplu proces de reparații încă din anul 2017. La bordul navei se aflau 20 de persoane care au fost evacuate, transmite Tass.
Flăcările au apărut în zona cabinelor de la bordul navei amiral care este ancorată în uzina „Zviozdocika (n.red. „Steluța”) din portul Murmansk, aflat în peninsula Kola. „La bordul Amiralului Kuznețov, aflat în docurile uscate a uzinei de reparații a navelor, „Zviozdocika”, a apărut un incendiu. Persoane vătămate nu există, 20 de oameni au fost evacuați”, se arată în comunicatul ministerului pentru situații de urgență din regiune.
Kevin McCarthy îl avertizează pe Zelenski că nu-i va da „un cec în alb”
ACTUALIZARE 13:35. Kevin McCarthy, în prezent liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților, cel mai probabil viitorul președinte al acestui for legislativ, începând din ianuarie, l-a avertizat, miercuri, pe președintele Volodimir Zelenski că nu este „adeptul ideii de a da un cec în alb” Ucrainei, în condițiile în care această țară duce un război de apărare de zece luni în fața agresorilor ruși.
Comentariul său a venit după ce preşedintele Zelenski a vorbit în Congresul SUA pentru a mulţumi americanilor pentru sprijinul acordat până acum şi a sublinia că menţinerea acestui ajutor este „vitală” pentru a grăbi victoria ţării sale împotriva Rusiei.
„Cred că a susţinut un discurs foarte bun. El a prezentat o serie de motive pentru care lumea liberă vrea să continue lupta, dar poziţia mea nu s-a schimbat niciodată. Susţin Ucraina, dar nu sunt adeptul unui cec în alb”, a declarat McCarthy, citat de CNN, conform Agerpres.
Politicianul republican, care nu este la prima declaraţie în acest sens, a reiterat, miercuri, că partidul său doreşte să se asigure că „există o justificare pentru fiecare dolar cheltuit”.
Zelenski a spus, la Washington, că banii care sunt direcţionaţi către ţara sa „nu reprezintă o pomană, ci o investiţie în securitatea globală şi în democraţie”, pe care Ucraina o gestionează „cu cea mai mare responsabilitate”.
Tot miercuri, Statele Unite au anunţat un nou pachet de ajutor militar de 1,85 miliarde de dolari care include în premieră sistemul de apărare antiaeriană Patriot şi un alt pachet, în valoare de 374 de milioane de dolari, sub formă de asistenţă umanitară pentru Ucraina.
Bugetul pentru anul fiscal 2023, în prezent în curs de negociere şi care urmează să fie finalizat săptămâna aceasta înainte ca fondurile actuale să expire vineri la miezul nopţii, ar urma să includă şi o asistenţă suplimentară de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
Peskov: SUA duce un război indirect cu Rusia
ACTUALIZARE 13:10 Kremlinul a susţinut, joi, că vizita preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, în Statele Unite, nu a ilustrat deloc „dorinţa de a asculta Rusia” şi că SUA duce în Ucraina „un război indirect de facto” împotriva Rusiei, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
„Până în prezent, putem constata cu regret că nici preşedintele Biden, nici preşedintele Zelenski nu au spus ceva care să poată fi perceput ca o dorinţă potenţială de a asculta îngrijorările Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. Potrivit acestuia, în timpul vizitei lui Zelenski la Washington nu au existat „apeluri veritabile la pace”.
„Acest lucru demonstrează că Statele Unite îşi continuă linia războiului de facto şi indirect cu Rusia, până la ultimul ucrainean”, a adăugat reprezentantul Kremlinului.
Volodimir Zelenski s-a deplasat, miercuri, la Washington, în prima sa vizită externă de la începerea invaziei rusești în Ucraina, în urmă cu zece luni. El a primit din partea SUA noi promisiuni de ajutor financiar şi militar ce include, pentru prima dată, furnizarea sistemului de apărare antiaeriană Patriot.
Referitor la acest aspect, Peskov a spus că livrarea de rachete Patriot de către SUA nu va contribui la soluţionarea conflictului dintre Moscova şi Kiev şi nu va împiedica Rusia să-şi atingă obiectivele.
Rușii amenință cu „consecințe greu de prevăzut” după vizita lui Zelenski în SUA
„În ciuda avertismentelor noastre, la Kiev vor fi trimise sisteme de rachete antiaeriene Patriot”, a afirmat Antonov, ambasadorul rus la Washington, potrivit unei declaraţii publicate de agenţia oficială rusă, TASS, pe tema anunţului făcut de SUA privind furnizarea către Ucraina a acestui tip de armament.
Antonov a spus că, la toate nivelurile, „Rusia şi-a reiterat apelurile la bun simţ şi a subliniat că acţiunile provocatoare ale SUA conduc inevitabil la o escaladare cu consecinţe greu de imaginat”. „Apelul la bun simț” despre care vorbește oficialul rus vine în condițiile în care rușii atacă Ucraina de zece luni și au provocat nenumărate distrugeri și pierderi de vieți omenești în țara vecină.
„Astfel, suscită o profundă preocupare dezbaterile privind o ipotetică furnizare către ucraineni a rachetelor ATACMS şi a dronelor cu rază mare de acţiune”, a menţionat Antonov, referindu-se la un tip de armament capabil să atace obiective pe teritoriu rus cerut de Ucraina şi care până acum i-a fost refuzat.
Ambasadorul rus a declarat, totodată, că „vizita în stil hollywoodian” a lui Zelenski la Washington „a confirmat definitiv că declaraţiile conciliante ale administraţiei americane cu privire la lipsa sa de interes de a intra într-o confruntare cu Rusia nu sunt decât vorbe goale”.
„În zgomot de aplauze şi cu zâmbete sarcastice s-a declarat de fapt nevoia de a continua «războiul pentru putere» împotriva ţării noastre, până la victoria totală asupra noastră”, a susţinut Antonov.
„Ucraina e în viaţă. Nu ne vom preda niciodată. Banii voştri nu sunt un act de caritate”
Preşedintele Volodimir Zelenski s-a adresat, miercuri noapte, membrilor congresului american, cărora le-a spus, într-un discurs rostit în limba engleză, că ţara sa rezistă, graţie ajutorului primit, şi este decisă să nu cedeze în faţa agresiunii ruse. Totodată, liderul de la Kiev a transmis că asistenţa de zeci de miliarde de dolari aprobată pentru a spijini Ucraina să lupte împotriva invaziei ruse nu reprezintă un gest de caritate, ci o investiţie în securitatea globală.
După întâlnirea pe care a avut-o la Casa Albă cu preşedintele american Joe Biden, care l-a asigurat de continuarea sprijinului pentru Ucraina, președintele ucrainean a venit la Capitoliu și s-a adresat membrilor Congresului SUA cu un mesaj puternic, spunând că „Ucraina este în viaţă”.
La sosiera, el a fost întâmpinat cu multiple ovaţii în sala aproape plină. Trei membri ai Camerei au fluturat un steag ucrainean în momentul apariţiei preşedintelui Zelenski. Conform CNN, Volodimir Zelenski le-a mulţumit americanilor şi „tuturor celor care preţuiesc libertatea şi dreptatea” pentru eforturile lor de a ajuta Ucraina.
Zelenski a spus că Ucraina a obţinut în primul rând o victorie psihologică asupra Rusiei.
„Contrar tuturor calculelor şi scenariilor sumbre, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viaţă. Şi asta îmi dă un motiv bun pentru a împărtăşi cu voi prima noastră victorie comună. Am învins ruşii în bătălia pentru a cuceri conştiinţa lumii. Nu ne este frică... Ucraina a obţinut această victorie şi ea ne dă un curaj care inspiră întreaga lume. America a obţinut această victorie... Europenii au obţinut această victorie.
Tirania rusească a pierdut controlul asupra noastră”, a spus Volodimir Zelenski.
Rusia „nu ne va mai influenţa niciodată minţile", a asigurat preşedintele ucrainean. Ruşii vor fi liberi „doar atunci când vor învinge Kremlinul în minţile lor”.
Citiți mai departe AICI
Rusia încearcă să oprească atacurile pe teritoriul său cu pedepse pe viață împotriva „sabotorilor” și „grupurilor de sabotaj”
Rusia a adoptat o nouă lege pentru a-i pedepsi pe cei pe care-i găsește vinovați de atacurile care au loc pe teritoriul său, după ce a pornit invazia sângeroasă împotriva Ucrainei în urmă cu zece luni. Deputații din parlamentul rus, lipsit de putere reală și complet dependent de voința lui Vladimir putin, au votat o lege care prevede pedepse grele cu închisoarea pentru „sabotori”.
Anul acesta, autorităţile ruse au adoptat mai multe legi pentru a contracara orice ameninţare percepută la nivel naţional împotriva invaziei din Ucraina. Duma a anunţat, într-un comunicat, că deputaţii au aprobat în a treia şi ultimă lectură un set de măsuri menite să „protejeze ţara şi cetăţenii noştri de ameninţări teroriste şi de sabotaj”.
„Federaţia Rusă desfăşoară o operaţiune specială, acceptă în acelaşi timp refugiaţi şi rămâne deschisă intrării şi ieşirii de cetăţeni străini” pe teritoriul său, a declarat preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, citat în comunicat. „Pedeapsa împotriva sabotorilor va fi cât se poate de aspră”, a adăugat Volodin.
În condițiile în care Rusia mimează democrația de dragul aparențelor, legea trebuie, procedural, aprobată și de camera superioară și promulgată de Putin, însă ea este, cel mai probabil, deja impusă de dictatura de la Kremlin. În ea, se prevede închisoare pe viață pentru „participare la activități de sabotaj, finanțarea lor sau recrutarea de persoane pentru astfel de acțiuni”.
Orice persoană care se raliază unui „grup de sabotaj” este pasibilă de o pedeapsă de până la zece ani de închisoare, în timp ce persoanele recunoscute drept complice la acte de terorism sau de sabotaj sunt pasibile de o pedeapsă maximă cu închisoarea de 20 de ani.
În ultimele luni, Rusia a fost ținta unei serii de lovituri, în special explozii, asupra unor baze militare şi infrastructuri importante, atacuri pe care Kremlinul le atribuie Ucrainei.
Dmitri Rogozin a fost rănit într-un bombardament în Ucraina
Dmitri Rogozin, fostul vicepremier rus și fostul șef al Roscosmos, a fost rănit, miercuri, într-un bombardament în estul Ucrainei, potrivit agenției de presă de stat TASS, preluată de CNN.
Rogozin, care acum conduce o echipă de voluntari militari ruși în regiunea Donbas, a fost dus la spital cu o rană la spate după ce hotelul său din Donețk a fost bombardat, a declarat asistentul său pentru TASS.
„Viața lui nu este în pericol”, a spus asistentul.
Lovitura din orașul ocupat de Rusia a ucis cel puțin două persoane și a rănit alte câteva, potrivit TASS. „Evident, a fost o lovitură țintită”, a declarat consilierul lui Rogozin, afirmând că bombardamentul a fost efectuat de un sistem de artilerie autopropulsat de 155 mm.
Cum vor petrece ucrainenii Crăciunul din acest an. Zelenski: „Poate la lumina lumânărilor”
Președintele ucrainean, Volodimir Zelensk,i a declarat în discursul din Congresul SUA, că ucrainenii vor sărbători Crăciunul din acest an prin lupta la lumina lumânărilor și prin lupta împotriva invadatorilor ruși.
„Doamnelor și domnilor, în două zile vom sărbători Crăciunul. Poate la lumina lumânărilor. Nu pentru că este romantic, ci pentru că nu există electricitate. Milioane de ucraineni nu vor avea căldură sau apă.
Toate acestea vor fi rezultatul atacurilor cu rachete și drone rusești asupra infrastructurii noastre energetice”, a mai spus președintele Ucrainei.
În ovațiile membrilor congresului american, liderul de la Kiev a continuat și a spus: „Dar noi nu ne plângem. Nu judecăm și nu ne plângem de a cui viață este mai ușoară. Bunăstarea voastră este produsul securității voastre naționale, rezultatul luptei voastre pentru independență și al numeroaselor voastre victorii. Noi, ucrainenii, vom trece prin războiul nostru pentru independență și libertate cu demnitate și succes”.
Citiți mai departe AICI
Cum sunt convinși rușii să moară în Ucraina
O reclamă prin care Kremlinul încearcă să îi convingă pe ruși să se înroleze în armată pentru războiul din Ucraina a fost publicată și distribuită pe rețelele sociale. Aceasta prezintă un bătrân sărac, care nu mai are bani pentru mâncare, și care este „ajutat” în cele din urmă de nepotul său, după ce acesta semnează un contract cu armata.
În spotul publicitar care are aproape două minute, apare un rus în vârstă care are probleme cu banii. Acesta renunță la o parte din alimentele pe care vrea să le cumpere și vrea să-și vândă mașina Lada „pe un preț de nimic”. În ultima clipă, nepotul său apare îmbrăcat în uniformă militară spunându-i că a semnat un contract cu armata. „Vom fi cu siguranță bine acum”, îi spune nepotul bunicului.
Deși nu este pentru prima dată când oficialii ruși se folosesc de astfel de spoturi publicitare pentru a promova înrolarea în armată, reclama a primit numeroase critici.
În vară, propaganda Rusiei prezenta „beneficiile” banilor primiți de familiile soldaților morți. Un reportaj difuzat de televiziunea rusă de stat Rusia 1 arată o familie care merge într-o nouă mașină Lada la cimitirul unde fiul lor este îngropat.
Reportajul se concentrează pe faptul că părinții au cumpărat o mașină Lada cu banii primiți de la guvern după moartea fiului lor. „În memoria fiului nostru am cumpărat o mașină nouă şi frumoasă”, spune tatăl soldatului Alexei care a fost ucis.
Editor : Adrian Dumitru
- Etichete:
- vladimir putin
- rusia
- ucraina
- joe biden
- congresul sua
- razboi ucraina
- administratia biden
- invazie ruseasca
- razboi in europa
- live text razboi ucraina
- volodimi zelenski
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News