Grupul Wagner a recepționat un transport de arme din Coreea de Nord, un semn al influneței crescute și rolului tot mai mare pe care această grupare de mercenari ruși o joacă în războiul din Ucraina, a declarat un oficial al administrației americane pentru Reuters.
„Putem confirma faptul că Coreea de Nord a finalizat un prim transport de arme către Wagner, care a și plătit pentru echipamentele militare primite. Luna trecută, Coreea de Nord a furnizat rachete (antitanc și sol-sol) pentru a fi folosite de Wagner”, a precizat, sub anonimat, oficialul american.
Conform estimărilor SUA, armele nord-coreene nu vor avea un rol decisiv pe câmpul de luptă din Ucraina. „Suntem însă îngrijorați de faptul că guvernul nord-coreean intenționează să trimită mai multă tehnică militară pentru Wagner”, a spus oficialul SUA.
Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, cheltuie 100 de milioane de dolari pe lună pentru finanțarea operațiunilor militare din Ucraina.
50.000 de mercenari Wagner luptă acum în Ucraina
Conform estimărilor americane, Wagner are desfășurați 50.000 de militari în Ucraina, din care 10.000 sunt „contractori privați”, iar 40.000 deținuți recrutați din închisorile rusești.
Washingtonul a susținut luna trecută că Rusia cumpără arme din Coreea de Nord și le folosește pe frontul din Ucraina. Acuzațiile conform cărora cele două state puternic sancționate de occident își intensifică cooperarea militară au venit la aproape nouă luni de la începutul invaziei ruse.
Majoritatea armelor și munițiilor deținute de Phenian sunt bazate pe modele sovietice și ar putea fi ușor folosite de forțele ruse, a declarat pentru The Moscow Times Darya Dolzikova, cercetător la Royal United Services Institute din Londra.
Deși nu au existat dovezi ale armelor nord-coreene pe câmpul de luptă, spre deosebire de dronele iraniene folosite de Rusia, acest lucru nu înseamnă neapărat că armele sau munițiile nord-coreene nu sunt desfășurate în Ucraina. Spre exemplu, Coreea de Nord ar putea furniza tipuri de muniții greu de identificat, iar transporturile în Rusia și ulterior spre linia frontului ar putea fi camuflate.
Statele Unite au susținut că Rusia cumpără milioane de obuze de artilerie din Coreea de Nord, în condițiile în care războiul din Ucraina implică utilizarea intensă a artileriei și a rachetelor. „Rusia a folosit pe scară largă BM-21 [lansatoare de rachete Grad, de tip Katiușa) în Ucraina, iar Coreea de Nord a vândut rachete de 122 mm (de tip „Katiușa”, folosite la respectivele lansatoare)”, a declarat Daniel Salisbury, expert în comerțul cu arme și cercetător senior la Centrul pentru Studii de Știință și Securitate în cadrul King’s College din Londra.