Un satelit rusesc secret s-a rupt în bucăți pe orbita terestră. Ce face Rusia cu obiectele misterioase pe care le lansează în spațiu

Data publicării:
bucăți de satelit pe orbita terestră
Kosmos 2499 este doar unul din trei sateliți pe care Rusia i-a lansat în secret între 2013 și 2015. Foto: Profimedia Images

Un satelit rusesc misterios care a plecat într-o misiune secretă s-a rupt în bucăți pe orbita terestră, lăsând în urmă un nor de resturi care se învârt acum în jurul planetei și amenință alți sateliți, au anunțat Forțele Spațiale ale Statelor Unite, potrivit Insider.

Escadrila 18 de Apărare Spațială a declarat luni pe Twitter că a identificat un satelit numit Kosmos 2499 care s-a rupt în 85 de bucăți. Alte coliziuni și dezintegrări de sateliți care au avut loc în trecut au creat câmpuri de resturi mult mai mari și mai periculoase decât acesta.

Însă, bucățile satelitului Kosmos 2499 se află pe orbită la o altitudine de 1.200 de kilometri – atât de înaltă încât resturile vor rămâne acolo chiar și după un secol, înainte să cadă de pe orbită și să ardă în atmosferă, potrivit NASA.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Kosmos 2499 este doar unul din trei sateliți pe care Rusia i-a lansat în secret între 2013 și 2015. Începutul poveștii acestui satelit este încă și mai misterios decât finalul.

Rachetă cu trei sateliți la bord lansează patru obiecte pe orbită

În ziua de Crăciun în 2013, Rusia a lansat o rachetă mică numită Rokot pe cerul de deasupra cosmodromului Plesețk împreună cu trei sateliți militari de comunicații.

Lansarea a părut una complet obișnuită, până când cei care monitorizează lansările au observat că racheta a lansat un al patrulea obiect pe orbită, potrivit reporterului Anatoli Zak de la Russianspaceweb.com.

Câteva luni mai târziu, Rusia a recunoscut în cadrul ONU că a lansat un al patrulea satelit, care a devenit cunoscut sub numele de Kosmos 2491. Nu se cunoaște ce scop avea satelitul.

Rusia a mai lansat un satelit secret în mai 2014 și, la scurt timp după aceea, a început să facă manevre pe orbită, ajustându-și altitudinea până când a ajuns la o altitudine „suspicios de apropiată” de cea la care se afla racheta care îl lansase pe orbită. Acestui obiect i s-a spus Kosmos 2499.

Satelitul misterios transmite date înapoi pe Pământ în codul Morse

Timp de aproape un an, acest satelit misterios a rămas în urma rachetei, acolo unde a făcut diverse manevre. Apoi, a transmis date de telemetrie înapoi spre Pământ sub formă de cod Morse, potrivit lui Zak.

Comportamentul bizar a dus la speculația conform căreia Rusia a testat tehnologii de urmărire sau de distrugere a altor sateliți, a scris Space.com.

rusia lansare sateliți
Imagine de la lansarea unei rachete Rokot care transportă sateliți rusești pe orbită. Foto: Profimedia Images

Șeful Roscosmos de la acea vreme (decembrie 2014), Oleg Ostapenko, a oferit asigurări lumii că sateliții Kosmos 2491 și Kosmos 2499 nu sunt „ucigași de sateliți”, însă nu a specificat care era adevărata lor misiune.

O altă rachetă Rokot a lansat un al treilea satelit neînregistrat pe orbită anul următor. Primul satelit secret s-a dezintegrat în 2019; de curând, cel de-al doilea satelit a avut și el aceeași soartă.

Coliziune cu un alt obiect sau explozie - ce a provocat dezintegrarea sateliților

Motivul dezintegrării satelitului nu este încă clar. Brian Weeden, un expert în rămășițe de sateliți de la Secure World Foundation, a spus pentru ArsTechnica că el nu crede că o coliziune este de vină pentru felul în care Kosmos 2499 și-a încheiat activitatea, din moment ce doi dintre acești sateliți secreți au sfârșit în același mod.

„Asta îmi sugerează că probabil că aceste evenimente sunt rezultatul unei erori de design al rezervoarelor cu combustibil sau al altor sisteme care se rup după câțiva ani în spațiu în loc de ceva de genul unei coliziuni cu un fragment” de satelit, a spus Weeden.

Compania LeoLabs, care monitorizează obiectele de pe orbita terestră, a fost de acord cu Weeden: datele preliminare sugerează că ar fi vorba de o explozie de intensitate redusă provenită cel mai probabil de la sistemul de propulsie al satelitului.

„Pe măsură ce tot mai multe fragmente sunt catalogate și incluse în analiză, vom putea să oferim cauze mai clare ale [producerii] evenimentului”, a scris LeoLabs, care a adăugat că înțelegerea motivului pentru care aceste tipuri de evenimente au loc reprezintă cheia prevenirii lor pe viitor.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...