Un condamnat în dosarul asasinării opozantului rus Boris Nemţov a fost eliberat din închisoare pentru a lupta în Ucraina

Data publicării:
tanc și soldat în ucraina
Război în Ucraina. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Un bărbat condamnat pentru asasinarea politicianului rus de opoziţie rus Boris Nemţov a fost eliberat din închisoare după ce a semnat un contract pentru a se alătura armatei ruse în campania militară din Ucraina, au anunţat sâmbătă agenţiile ruse de presă TASS şi RIA Novosti, citate de Reuters.

Boris Nemţov, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin şi fost vicepremier în timpul preşedinţiei lui Boris Elţin, a fost împuşcat mortal în 2015 pe un pod lângă Kremlin, chiar în inima capitalei Rusiei.

În 2017, un tribunal rus a condamnat cinci bărbaţi la pedepse cu închisoarea cuprinse între 11 şi 20 de ani pentru acest asasinat. Printre aceştia s-a numărat şi Tamerlan Eskerkhanov, care a fost condamnat drept complice la asasinat şi a primit o sentinţă de 14 ani de închisoare.

"Eskerkhanov a semnat un contract cu Ministerul Apărării în martie 2024, a fost graţiat şi apoi eliberat din colonia sa penitenciară", a declarat agenţiei TASS o sursă judiciară, citată de Agerpres. El "a fost repartizat la una dintre unităţile de asalt şi acum desfăşoară misiuni de luptă în zona de operaţiuni militare speciale", a precizat respectiva sursă, folosind expresia prin care oficialii ruşi fac referire la războiul pornit de Rusia contra Ucrainei.

Conform aceleiaşi surse, ceilalţi condamnaţi încarceraţi pentru uciderea lui Nemţov sunt încă în închisoare întrucât au refuzat să semneze contracte cu armata pentru a lupta pe frontul din Ucraina.

Ilia Iaşin, un activist de opoziţie încarcerat în 2022 pentru că a criticat invazia rusă în Ucraina, fost purtător de cuvânt al lui Nemţov şi care săptămâna trecută a fost eliberat şi predat Occidentului într-un schimb de deţinuţi, a descris eliberarea lui Tamerlan Eskerkhanov drept o acţiune de "dispreţ pentru memoria prietenului meu mort".

Zeci de mii de deţinuţi ruşi s-au oferit voluntari să lupte în Ucraina, profitând de o graţiere pe care preşedintele Vladimir Putin le-a oferit-o celor care acceptă să se alăture armatei pe front.

Recrutarea de deţinuţi din închisori a fost iniţiată de gruparea paramilitară Wagner, care până la rebeliunea eşuată condusă în iunie anul trecut de liderul ei Evgheni Prigojin (decedat în august acelaşi an într-un misterios accident aviatic) a avut un rol central pe frontul din Ucraina.

Acest model al transformării deţinuţilor în soldaţi a fost preluat între timp chiar de Ucraina şi continuat de Ministerul rus al Apărării, care şi-a format unităţile Storm-Z parţial din voluntari recrutaţi direct din închisori.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un copil de 12 ani, fără ezitare, a luat arma și a tras pentru a-și salva tatăl din...
Digi FM
Petra, tânăra nevăzătoare care știe 6 limbi străine, s-a căsătorit în Grecia: „Nu-mi vine să cred că sunt...
Pro FM
Cea mai mare temere a lui Miley Cyrus după ce a fost acuzată că a plagiat o piesă a lui Bruno Mars. Legătura...
Film Now
Au trei copii și se iubesc de peste 25 de ani. Ce a răspuns Don Johnson când a fost întrebat care sunt...
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
Newsweek
Anca Agemolu, diva muzicii, sacrificiu din iubire. Gestul crud făcut de comuniști la adresa ei
Digi FM
Fiica Andreei Marin vrea să plece din România. "O susțin cu tot sufletul, dar nu-mi e ușor"
Digi World
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de...
Digi Animal World
O vulpe și un bursuc, prietenii neobișnuiți ai unui câine. Imaginile adorabile te vor topi
Film Now
Cum arată și ce face astăzi Frances Fisher, mama lui Rose din „Titanic”. Actrița are o fiică împreună cu...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei