Rusia răspunde SUA: A testat două rachete intercontinentale lansate de pe submarine nucleare

Data actualizării: Data publicării:
bulava rusia test
Test cu racheta intercontinentală Bulava Foto: mil.ru

Rusia a lansat de pe sumbarine nucleare rachete care pot să ajungă până în Statele Unite. Armele sunt fabricate pentru a zbura peste 8.000 de kilometri în căutarea ţintei. Exerciţiul a fost ordonat de Vladimir Putin, ca răspuns la un test similar, făcut zilele trecute de americani.

Rusia a testat sâmbătă rachetele balistice Sineva şi Bulava, lansate de pe două submarine din regiunea polară a Oceanului Arctic şi din Marea Barents, a anunţat Ministerul rus al Apărării.

Racheta intercontinentală Sineva, cu combustibil lichid, a fost lansată de pe submarinul Tula, în timp ce Bulava, cea mai nouă rachetă rusă cu combustibil solid, de pe submarinul Iuri Dolgorukîi.

Rachetele şi-au atins ţintele de la sol aflate în poligoane situate în regiunea Arhanghelsk şi în peninsula Kamceatka. „În timpul testelor, au fost confirmate caracteristicile tehnice specifice ale rachetelor balistice submarine şi eficienţa tuturor sistemelor de rachete navale”, a precizat Ministerul Apărării din Rusia.

În urmă cu trei ani, o rachetă intecontinentală Bulava, lansată de un submarin nuclear rusesc, a explodat în aer, testarea eșuând.

Testele de sâmbătă cu cele două rachete rusești lansate de pe submarine nucleare intervin în condițiile în care Moscova susține că Statele Unite au testat arme ce pot fi aduse şi în baza militară de la Devesl. Kremlinul ameninţase că va răspunde cu aceaşi monedă la orice antrenament făcut de rivalii de la Washington.

Vladimir Putin: Statele Unite pot lansa din România rachete de tipul celei testate după retragerea din INF

Statele Unite vor putea lansa din România rachete de tipul celei care a fost testată de Pentagon după retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a afirmat, miercuri seară, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Referindu-se la racheta pe care Pentagonul a testat-o în contextul retragerii Statelor Unite din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), Vladimir Putin a declarat: „Astfel de rachete pot fi lansate cu sistemele instalate deja în România şi Polonia. Tot ce trebuie să faci este să schimbi sistemul software. Şi nu cred că partenerii americani vor informa nici măcar Uniunea Europeană despre acest lucru. Sunt noi ameninţări la care noi trebuie să reacţionăm”.

Departamentul american al Apărării a anunţat luni efectuarea unui test cu o rachetă ofensivă asemănătoare cu cele utilizate în sistemul antibalistic din România, în contextul retragerii SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Testul a fost efectuat duminică (luni dimineaţă, ora României) în zona Insulei San Nicolas (California), situată în Oceanul Pacific. Racheta a atins ţinta stabilită, aflată la distanţa de peste 500 de kilometri, a anunţat Pentagonul.

Testul nu ar fi putut fi efectuat dacă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) ar fi fost în vigoare, dar preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul care interzicea sistemele balistice terestre cu raze cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Ca reacţie la decizia SUA, Rusia a hotărât, la rândul său, retragerea din Tratatul INF.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat pentru agenţia Reuters că racheta testată a utilizat un sistem de lansare de tip MK41, explicând însă că nu este vorba de aceeaşi versiune cu cea instalată la baza antirachetă din România sau care urmează să fie montată în Polonia.

Testul balistic efectuat de Statele Unite reprezintă un avertisment adresat în primul rând Chinei, a afirmat ulterior Mark Esper, secretarul american al Apărării.

Editor: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri