Rusia lui Vladimir Putin este o țară care tolerează foarte puțin spre deloc protestele. Iar cei care chiar au curaj să iasă în stradă - precum participanții la un miting de vara trecută - sunt considerați extremiști, care mai apoi suportă rigorile legii. Președintele însuși i-a amenințat recent în acest sens.
Natalia Konon a aflat pe propria piele ce înseamnă să înfrunți sistemul atunci când fiul ei a fost reținut. Acum, Natalia și alte mame au înființat o organizație care luptă împotriva a ceea ce consideră nedreptăți și sentințe barbare. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 21:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Natalia Konon este o luptătoare. I se citește hotărârea pe chip în timp ce se îndreaptă spre tribunalul din nordul Moscovei cu fiul său, Daniil. O pânză cu buline e simbolul mișcării „Mamele împotriva deținuților politic”.
Mai mulți protestatari sunt în fața tribunalului în semn de solidaritate cu acuzații. Și acuză procesul de fațadă.
„Ne simțim vinovați deoarece copiii noștri sunt liberi”
Igor Lesnih și Maksim Martinsov sunt acuzați că au lovit un ofițer de poliție în timpul unui protest vara trecută. Ambii își susțin nevinovăția. Dar instanța le-a respins apelul și i-a condamnat la câțiva ani de detenție. Sentința apasă greu pe familiile lor. Natalia este acolo pentru a-i susține.
Și fiul ei a fost a fost trimis la închisoare după protestele de la Moscova. Dar Daniil a avut noroc. După doar o lună în arest preventiv, majoritatea acuzațiilor împotriva lui au fost retrase și a fost eliberat. Dar sentimentul nedreptății nu-i dă pace Nataliei.
„Este ciudat. Astăzi, judecătorul, procurorul și guvernul sunt cei care ar trebui să se simtă vinovați. Dar în schimb noi suntem cei care ne simțim vinovați. Băieții care au fost eliberați, părinții. Ne simțim vinovați deoarece copiii noștri sunt liberi”, spune Natalia Konon, de la mișcarea „Mame împotriva deținuților politic”.
Au avut loc deja mai multe „Marșuri ale mamelor” la Moscova, inclusiv unul în februarie anul trecut. Apoi, protestele s-au transformat într-o mișcare. Au scandat „Jos cu statul polițienesc”.
Mii de oameni au protestat înaintea alegerilor pentru parlamentul din Moscova în vara anului trecut. Dar protestele nu aveau autorizație așa că poliția a intervenit brutal împotriva opozanților. Replica oficialilor a fost să îi avertizeze pe oameni în privința... pericolelor revoluției.
„Cu toții știm prea bine că este imposibil să ne rezolvăm problemele pe rețelele sociale sau pe străzi. Desigur, oamenii sunt liberi să își exprime opinia. E absolut normal. Dar trebui să o facă în limitele legii. Desigur, puteți spune că acele legi sunt bune sau rele. Dar trebuie respectate. Altfel, țara noastră va ajunge într-o situație foarte periculoasă”, susține fostul premier Dmitri Medvedev, acum adjunct al șefului Consiliului de Securitate.
În Rusia, oricine poate deveni o țintă pentru autorități
Natalia obișnuia să stea departe de politică, dar asta înainte ca fiul ei să ajungă la închisoare. Are 48 de ani, locuiește în provincie și crește animale, dar își vizitează regulat cei trei copii care trăiesc în capitală. De când fiul cel mare, Daniil, a fost arestat aici, în acest apartament, Natalia ține legătura cu el în permanență. E îngrijorată. Până la urmă, spune ea, în Rusia, oricine ar putea deveni o țintă pentru autorități.
„A trecut jumătate de an de când au făcut percheziții în apartament și l-au arestat. Dar acum e și mai rău pentru că văd cum aceste cazuri respectă întotdeauna același model. Îmi dau seama cât de neputincioși suntem împotriva sistemului”, spune Natalia Konon, de la mișcarea „Mame împotriva deținuților politic”.
Mamele nu sunt singure. Sondajele efectuate de un institut independent arată că majoritatea rușilor cred că în țara lor există deținuți politic.
În cadrul unui eveniment cu discursuri și o piață de vechituri, organizația pentru drepturile omului „Rusia deschisă” strânge bani pentru asistență juridică.
Natalia Konon este aici cu mai multe mame din asociație. Sunt peste 200 și tot mai multe li se alătură din întreaga țară. Le trimit scrisori celor aflați în detenție și luptă împreună pentru copiii lor.
„Nimeni nu este mai puternic decât o mamă. Dar când ești singură, este greu să obții ceva. Știu asta pentru că am luptat pentru băieții mei timp de doi ani. Când s-a format mișcarea mamelor am realizat că sunt foarte mulți oameni în țara noastră cu aceleași probleme și aceleași sentimente ca mine”, spune Nadejda Sidorova, de la mișcarea „Mame împotriva deținuților politic”
„Ce ni s-a întâmplat nouă, i s-ar putea întâmpla oricui. Luptând pentru copiii noștri, luptăm pentru a-i proteja și pe toți ceilalți din Rusia”, spune Natalia Konon.
Autoritățile par conștiente de forța pe care o poate avea Mișcarea mamelor. Deși au încercat de mai multe ori, Natalia și colegele sale activiste nu au reușit până acum să obțină autorizația pentru un alt miting. Așadar, deocamdată, Natalia Konon protestează de una singură, fiindcă așa nu are nevoie de autorizație. În felul acesta, nu trebuie să-și facă griji că va deveni și ea o țintă pentru autorități.
Editare web: Luana Păvălucă