Femeile despre care Putin nu vrea să vorbească. Tăcerea lui e „un scuipat pe sufletele a sute, mii de femei” (Politico)

Data publicării:
Russian wives and mothers beg Vladimir Putin to allow home their mobilised men who are suffering from 'fleas and scabies' at the frontline
Mame și soții ale soldaților ruși, cerându-i lui Putin să le aducă înapoi bărbații de pe frontul din Ucraina (protest din ianuarie 2023). Foto: Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a apărut foarte încrezător la conferința sa de presă cu public de joi, lucru puțin surprinzător, având în vedere că spectacolul atent regizat, cu întrebări verificate și filtrate, este o modalitate prin Kremlinul își comunică agenda. Politico remarcă însă într-o analiză că tocmai subiectele evitate de Putin sunt mai grăitoare, și anume dispariția lui Alexei Navalnîi, inamicul nr. 1 al președintelui rus, și, de asemenea, mișcarea de protest a femeilor ruse - coloana vertebrală a electoratului lui Putin -, care își cer înapoi acasă soții și copiii mobilizați de mai bine de un an pe frontul din Ucraina.

În ultimele săptămâni, un grup de soții și mame ale bărbaților care au fost mobilizați pentru războiul Rusiei în Ucraina a dominat titlurile ziarelor și rețelele de socializare, scrie Politico. Mesajul femeilor, distribuit online într-o puzderie de manifeste și videoclipuri și în cadrul unor mitinguri restrânse, este clar: ele cer ca bărbații și fiii lor să fie eliberați din serviciul militar și înlocuiți cu recruți proaspeți.

Politico remarcă faptul că această mișcare este cât se poate de aproape de o expresie colectivă a disidenței, așa cum se poate manifesta ea în Rusia de azi, unde cei care critică Kremlinul au fost fie întemnițați, fie forțați să se ascundă sau să plece în exil.

Este important de menționat că membrele grupului aparțin așa-numitei tabere patriotice a Rusiei și nu se opun războiului în sine, ci critică modul în care acesta este gestionat (la fel cum a făcut șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, înainte de a fi aruncat în aer), mai subliniază Politico.

După ce săptămâna trecută Vladimir Putin a anunțat că va încerca să obțină al cincilea mandat de președinte anul viitor, femeile îi aduc probleme de care s-ar putea lipsi.

Mobilizarea

De când Putin a declarat o „campanie de mobilizare parțială” în septembrie 2022, recrutarea de civili pentru a lupta în Ucraina a fost un paratrăsnet pentru tensiuni sociale. Pe măsură ce zeci de mii de oameni au fost mobilizați haotic, armata rusă a fost prezentată într-o avalanșă de critici ca fiind nepregătită, ceea ce a condus la măcelărirea oamenilor pe front. Printre cei mai vocali critici s-au numărat soțiile și mamele celor trimiși să lupte.

Într-o încercare de a ridica moralul patriotic, Putin a invitat în noiembrie la Kremlin un grup de mame, dintre care unele își pierduseră fiii în războiul din Ucraina, la un ceai în cadrul unui eveniment televizat. Opozanții regimului au denunțat întâlnirea ca fiind regizată. Putin i-a spus unei mame că fiul ei a avut un scop și „nu a murit în zadar”, în timp ce alții, a mai declarat el, au murit din cauza alcoolismului.

Russia Putin Hero Gold Medals Presentation
Putin a invitat la Kremlin mai multe mame ale unor soldați care au murit în Ucraina, într-o campanie de imagine. Foto: Profimedia

În lunile care au urmat, indignarea publică s-a estompat, pe măsură ce campania de mobilizare a încetinit.

Cu toate acestea, tema a continuat să ocupe mințile multor ruși, Kremlinul primind 24.000 de plângeri pe acest subiect în acest an, potrivit publicației de investigații de limbă rusă „Important Stories”.

Pe măsură ce campania de mobilizare a împlinit un an și în condițiile în care cei care au fost trimiși să lupte nu reușesc încă să se întoarcă acasă, nemulțumirile familiilor au izbucnit din nou la suprafață sub forma unei noi mișcări de protest.

Oportunitate ratată

Joi, la conferința de presă cu public era de așteptat ca președintele rus să se folosească de această oportunitate pentru a oferi propria sa interpretare asupra campaniei condusă de mame și soții, mai ales după ce grupul femeilor a distribuit online capturi de ecran cu întrebările pe care acestea le-au trimis înainte de apariția sa televizată.

Abbas Galliamov, un fost redactor de discursuri pentru Putin, care acum este analist politic independent, a declarat pentru Politico că oportunitatea ca Putin să răspundă la întrebările lor a fost un potențial „cadou pentru Kremlin”.

„Putin ar fi putut fi de partea femeilor și chiar ar fi putut folosi acest lucru pentru a lansa o campanie de propagandă preelectorală, în care să prezinte soldați fericiți care se întorc acasă la soțiile lor fericite, medalii în piept, buzunare pline de bani”, a spus Galliamov.

Dar Putin nu a profitat de oportunitate. Cel mult, a abordat indirect plângerile femeilor, atunci când a fost întrebat despre posibilitatea unei a doua campanii de mobilizare: răspunsul lui Putin a fost că „deocamdată” nu este nevoie.

El a spus că cei 244.000 de bărbați mobilizați care se află în prezent pe linia frontului „luptă de minune” și că, având în vedere că 1.500 de noi voluntari se înrolează în fiecare zi, nu există lipsă de noi recruți, iar forțele armate ale Rusiei vor cuprinde aproximativ jumătate de milion de oameni până la sfârșitul acestui an.

Iar subiectul rotației trupelor, care le-ar permite celor mobilizați anul trecut să se întoarcă acasă, a fost complet ignorat.

Un „scuipat pe sufletele” femeilor

„Atitudinea (Kremlinului) față de această problemă este: nu există”, a declarat Tatiana Stanovaia, fondatoarea firmei de consultanță politică R. Politik, potrivit Politico.

Lipsa de reacție a lui Putin a fost întâmpinată cu furie și de mamele și soțiile soldaților de pe frontul din Ucraina.

„Momentul de referință pe care îl așteptam, ca președintele să spună ceva, a trecut”, a declarat Maria Andreieva, membră activă a unui grup de pe Telegram numit „Put Domoi” („Drumul spre casă”, în rusă), într-o înregistrare video. „Este evident că suntem reduși la tăcere în mod deliberat. Este un sabotaj de sus”.

O altă femeie a descris tăcerea lui Putin ca fiind „un scuipat pe sufletele a sute, mii” de femei.

„Este ca și cum nu am exista”, a spus o a treia într-o înregistrare video încărcată pe YouTube. „Cât timp mai puteți continua să vă bateți joc de noi și de familiile noastre?”.

Galliamov a mai declarat că Kremlinul ar avea încă timp să se folosească de aceste femei în campania pentru alegerile din martie, pentru un efect propagandistic maxim. Dar, a adăugat el, este riscant să mai aștepte mult, pentru că limbajul femeilor a devenit din ce în ce mai politizat, iar protestul lor este o pată pe consensul aparent în jurul războiului.

La fel ca alți analiști independenți, Galliamov a spus că răspunsul lui Putin cu privire la o a doua campanie de mobilizare a lăsat ușa larg deschisă pentru o schimbare de curs după alegeri. „Practic, el a spus că depinde de moment. În acest moment nu este nevoie. Dar mâine ar putea fi”.

Deocamdată, Putin pare să meargă pe varianta că protestele femeilor nu se vor transforma într-o mișcare mai amplă, observă Politico.

Unele dintre membrele grupului au spus că au primit vizite ale poliției la domiciliu și au fost amenințate cu măsuri legale. Dar o reprimare prea dură a femeilor - care reprezintă în mod tradițional coloana vertebrală a electoratului lui Putin - ar fi o mișcare teribilă, chiar și pentru Kremlin.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ceva ascuns în centrul Pământului ar putea schimba durata zilelor. Descoperirea care pune...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...