Putin admite că a explodat sărăcia. Rusia are cu 3,5 milioane mai mulţi săraci ca în 2014

Data actualizării: Data publicării:
putin

Liderul de la Kremlin a catalogat, joi, drept ”îngrijorătoare” creşterea sărăciei în rândul ruşilor, în ultimii ani, din cauza crizei, a promis măsuri care să le screască nivelul de trai şi a îndemnat la creşterea productivităţii muncii în vederea favorizării creării unor noi locuri de muncă, relatează AFP, preluat de News.ro.

Cu nouă luni înainte de alegerile prezidenţiale, tradiţionala emisiune de întrebări şi răspunsuri pe care preşedintele rus o susţine anual în direct la televiziune s-a deschis cu o serie de întrebări despre situaţia economică şi scăderea veniturilor unei mari părţi a populaţiei, mai ales în provincie.

”Recesiunea s-a terminat”, a insistat Putin, subliniind că economia rusă a înregistrat timp de trei trimestre o creştere ”modestă”, după doi ani de criză, cauzată de prăbuşirea preţului petrolului şi sancţiunilor occidentale în legătură cu criza din Ucraina, potrivit News.ro.

Astfel, ”veniturile reale ale concetăţenilor noştri au scăzut în ultimii ani. Iar ceea ce este deosebit de îngrijorător este faptul că numărul persoanelor care trăiesc sub pragul sărăciei a crescut”, a dezvăluit el.

”În ansamblu, trebuie să îaintăm într-o direcţie care să facă oamenii să resimtă în mod real schimbări în mai bine”, a spus preşedintele rus, potrivit News.ro.

Criza, marcată de o creştere a preţurilor, s-a caracterizat printr-o scădere puternică a puterii de cumpărare a ruşilor - care nu reuşeşte să se relanseze, în pofida relansării economice actuale.

Potrivit statisticilor oficiale ruse, numărul ruşilor care trăiesc sub pragul sărăciei s-a apropiat anul trecut de 19,8 milioane, reprezentând 13% din populaţie, cu peste trei milioane şi jumătate mai mulţi decât în 2014, ceea ce a dus ţara înapoi, la nivelul de acum zece ani, în privinţa nivelului de trai, în pofida unor progrese importante la începutul anilor 2000.

”Sunt probleme nerezolvate în economie, iar asta se reflectă, înainte de toate, asupra veniturilor”, a apreciat Putin.

”Care sunt aceste probleme? Structura economiei nu convine, iar pe această temă putem să vorbim despre productivitatea slabă a muncii. Dacă nu o creştem, nu se vor crea locuri de muncă, iar veniturile nu vor creşte”, a avertizat el.

Autorităţile ruse au recunoscut că economia rusă riscă să fie nevoită să se mulţumească cu niveluri slabe de creştere, din cauza lipsei unor reforme importante care să răspundă unor piedici structurale precum dependenţa de petrol şi gaze naturale, slaba productivitate a muncii şi scăderea populaţiei active.

viewscnt

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri