Cum funcționează propaganda inspirată de ideologul lui Putin

Data actualizării: Data publicării:
Russia-Vladimir-Putin-war-NATO-military-580726

În Rusia, tinerii studenți fac „educație militară patriotică”, televiziunile îi îndeamnă pe cetățeni să găsească cel mai apropiat adăpost antiatomic, la nivel național se fac exerciții de evacuare în caz de atac nuclear, iar o filosofie care amintește de „dubla gândire” din romanul lui George Orwell „1984” are tot mai mult succes printre elita politică și militară rusească. BBC News a realizat un reportaj despre cum afectează propaganda guvernului rus cetățenii țării.

Russia-Vladimir-Putin-war-NATO-military-580726  

Studenții ruși au fost incluși într-un program național de „educare militară patriotică” și participă la diverse antrenamente de natură militară. De la sesiuni de paintball în pădure la antrenamente cu arme reale în poligoane sau în tabere militare. Evenimentele sunt organizate de partidul de opoziție Rodina, care înseamnă „țara-mamă”. Partidul face parte din „opoziția loială”, adică susține Kremlinul.

Dacă este să ne luăm după televiziunile rusești, scrie BBC News, țara pare că se pregătește de o confruntare militară cu Vestul. În această lună, un canal controlat de stat i-a sfătuit pe cetățeni să găsească cel mai apropiat adăpost antiatomic. De asemenea, Rusia a ținut recent exerciții la nivel de țară pentru a se pregăti pentru un astfel de atac.

Stepan Zotov, membru al partidului Rodina, spune, în reportajul BBC, că ei „chiar se pregătesc pentru o confruntare cu Vestul”.

„Majoritatea confruntărilor au însă loc la nivel cultural și informațional. Civilizația rusă are o cultură a eroilor și a războinicilor. Țara noastră măreață s-a dizolvat fără război, fără conflict deschis. Pentru că am început să iubim alți oameni și alte culturi, nu pe a noastră”, a spus Zotov, care a recunoscut că a luptat voluntar alături de forțele separatiste din estul Ucrainei.

Niciunul dintre studenții întâlniți de reporterul BBC  nu prea par interesați, totuși, de ideea de a lupta în Ucraina. Au în jur de 20 de ani și s-au născut după epoca sovietică. De asemenea, nu cred televiziunile rusești când spun că urmează un conflict. Tinerii spun că populația este isterizată fără motiv.

De când a ajuns la putere, Putin a preluat controlul televiziunilor rusești. Ceea ce rulează în prezent la canalele rusești este aprobat de Kremlin.

La programele de știri apar informații despre crize și războaie în străinătate. Guvernul ucrainean a fost acuzat că răstignește bebeluși și BBC că a lansat un atac chimic asupra Siriei.

Adevărul a devenit subordonat politicii, scrie BBC News. Pentru a menține propaganda, a fost construită o nouă filosofie: eurasianismul. Aleksander Dughin, unul dintre arhitecții principali ai acestei filosofii, se află pe lista persoanelor sancționate de SUA pentru implicarea în anexarea Crimeei și războiului din Estul Ucrainei.

„Adevărul este o chestiune de credință. Credem în ceea ce facem, credem în ceea ce spune. Acesta este singurul mod de a defini adevărul. Așadar, noi avem adevărul nostru rus pe care trebuie să îl acceptați”, spune ideologul.

Filosofia „eurasianismului” spune că Rusia ortodoxă nu face parte nici din Est, nici din Vest, ci este o civilizație unică separată, care s-a angajat într-o bătălie pentru a obține dreptul care i se cuvine alături de celelalte puteri ale lumii.

Însă „dubla gândire”a lui Aleksander Dughin nu țintește doar Vestul. Are și un mesaj pentru cetățenii ruși: nu există valori liberale universale, deci nu există nicio contradicție într-o democrație care nu permite protestul, notează BBC.

Majoritatea rușilor nu cred că războiul nuclear cu Vestul chiar va avea loc. „Însă cu cât o minciună este repetată mai des, cu atât există riscul să devină realitate”, conchide BBC News.

Citiți și: Ideologul lui Putin: Este necesar un „imperiu eurasiatic” care să includă ţări precum România

Ideologul lui Vladimir Putin ar forma un grup de influență prorus. Lista personalităţilor din România

Emil Hurezeanu: Dughin e un epigon militarizat. Îi recomand domnului Năstase autori euro-asiatici mai interesanți

Aleksandr Dughin: Transnistria este un obstacol în calea expansiunii occidentale

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”