Kremlinul infirmă că Rusia ar avea de gând să oprească livrările de gaze către Finlanda - ca urmare a anunțului că această țară va cere să adere la NATO - și spune că informațiile din presa finlandeză potrivit cărora acest lucru ar trebui să se întâmple chiar de vineri sunt o „farsă” de presă, relatează CNN.
„Gazprom furnizează gaze către diverși consumatori din Europa, inclusiv țări membre NATO”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Cel mai probabil, aceste relatări sunt doar o altă farsă de presă”, a comentat el. Peskov a adăugat, totuși, că deși nu are informații despre detaliile financiare ale Gazprom, „există un decret prezidențial privind un nou regim de plată pentru livrările de gaze”.
La sfârșitul lunii aprilie, Gazprom a oprit complet livrările către compania poloneză de gaze PGNiG și Bulgargaz din Bulgaria, după ce acestea au refuzat să îndeplinească cererea Moscovei de a plăti pentru gaz în ruble, și nu în euro sau dolari.
Publicația finlandeză „Iltalehti” a relatat joi, pe surse, că politicieni finlandezi-cheie au fost avertizaţi că Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea gazului către Finlanda.
Guvernul finlandez intenționează să publice duminică o a doua „carte albă” în care va propune aderarea țării la NATO, a declarat joi ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto. Propunerea ar urma să fie supusă apoi votului parlamentar, cu o ședință plenară programată pentru luni dimineață.
Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că posibila aderare a Finlandei la NATO marchează o „schimbare radicală” în politica externă a țării și a avertizat în legătură cu unele contramăsuri. „Rusia va fi forțată să ia măsuri de răspuns, atât de natură tehnico-militară, cât și de altă natură, pentru a opri amenințările la adresa securității sale naționale care apar în această privință”, a declarat MAE rus.
Cea mai mare parte a gazului utilizat în Finlanda vine din Rusia, dar gazul reprezintă doar circa 5 la sută din consumul energetic anual al ţării.
Cu toate acestea, pierderea celei mai mari părţi a resurselor de gaz ar însemna că giganţi ca Neste şi Metsa, şi alte companii din domeniile forestier, chimic şi alimentar, vor avea nevoie de surse alternative de energie sau vor trebui să-şi adapteze producţia.
Pe 5 mai, guvernul finlandez a anunţat că este pregătit pentru posibilitatea ca vecinul său estic să oprească furnizarea de gaz la sfârşitul lui mai drept răspuns la refuzul Finlandei de a plăti în ruble pentru gaz.
Editor : Luana Pavaluca