Încă o lovitură în justiție pentru activiștii opoziției din Rusia
Data publicării:
Sistemul de recunoaștere facială din Moscova nu încalcă dreptul la viața privată a cetățenilor, este decizia unui tribunal din capitala Rusiei. Aceasta a venit ca o lovitură pentru activiștii care sperau ca utilizarea tehnologiei să fie interzisă.
Procesul împotriva Departamentului pentru Tehnologie al Moscovei, care gestionează programul de supraveghere video, a fost intentat de avocata şi activista Alena Popova şi politicianul din opoziţie Vladimir Milov, din partidul Solidarnost. Aceștia au cerut ca utilizarea tehnologiei la evenimentele de masă şi la proteste să fie interzisă.
Tehnologiile de recunoaştere facială, aflate sub controlul poliţiei, au fost adăugate reţelelor de supraveghere extinse din Mosocva începând din 2017, iar suma cheltuită pe echipamente hardware a depășit 40 de milioane de euro.
Sistemul a continuat să funcționeze pe parcursul procesului, iar autoritățile au motivat că, astfel, se pot asigura că oamenii plasaţi în carantină din cauza epidemiei de coronavirus respectă măsura.
Potrivit oficialilor ruși, tehnologia de recunoaştere facială este utilizată în zonele aglomerate pentru a asigura siguranţa şi imaginile video sunt şterse la cinci zile după un incident, în lipsa unei solicitări contrare din partea autorităţilor. În prezent, sistemul include peste 105.000 de camere de supraveghere dotate cu tehnologia respectivă.