Cazul disparițiilor misterioase din Pasul Dyatlov, redeschis după 60 de ani. Incidentul a creat multe teorii ale conspirației
Data actualizării: Data publicării:
Procurorii ruși au redeschis o investigație asupra cazului misterios care a rămas nerezolvat, deși au trecut 60 de ani de atunci. Nouă studenți au murit în circumstanțe bizare, după ce au dispărut în timpul unei excursii la schi, relatează CNN.
Pe marginea acestui caz au fost publicate nenumărate articole, cărți și documentare care au încercat să explice ce s-a întâmplat cu grupul de studenți de la Institutul Politehnic Ural. Cei nouă au plecat într-o excursie la schi, în 1959, împreună cu Igor Dyatlov, un student în anul cinci.
„Incidentul din Pasul Dyatlov”, așa cum a ajuns să fie numită tragedia, a fost adeseori comparat cu alte mistere nerezolvate, precum dispariția Lordului Lucan, un artistocrat britanic care a dispărut fără urmă după ce bona copiilor săi a fost ucisă, sau cu misterul navei abandonate, Marie Celeste. Pe marginea acestui caz au apărut numeroase teorii ale conspirației, iar acum autoritățile ruse vor mai face o încercare pentru a afla adevărul despre cele petrecute în urmă cu 60 de ani.
Nimeni nu a reușit până acum să explice de ce studenții, experimentați în drumețiile pe munte, au fugit din corturi, îmbrăcați parțial și descălțați. Trupurile lor neînsuflețite au fot descoperite în săptămânile următoare. Studenții, șapte bărbați și două femei, aveau răni grave la cap și au fost găsiți în zăpadă.
Cei nouă plecaseră în excursie pe 23 ianuarie 1959. Itinerariul lor de 16 zile urma să acopere o distanță de peste 300 de kilometri și să traverseze nordul Munților Ural. Punctul final era într-un sat numit Vizhay, de unde aceștia urmau să trimită o telegramă.
Operațiunea de căutare a studenților a fost lansată pe 20 februarie, iar șase zile mai târziu au fost găsite corturile tinerilor, care fuseseră tăiate cu cuțitul. În următoarele zile, au fost găsite trupurile a doi dintre studenți, la mai puțin de 2 kilometri de tabăra în care își instalaseră corturile. Cei doi mai aveau pe ei doar lenjeria intimă și se aflau întinși în zăpadă, lângă urmele unui foc de tabără.
În decursul următoarelor zile au mai fost scoase din zăpadă trupurile a alți trei studenți, printre care și Dyatlov, cel mai mare dintre ei. Ultimii patru au fost găsiți în luna mai, odată ce zăpada s-a topit.
O anchetă a fost deschisă la sfârșitul lunii februarie, dar a fost închisă după doar trei luni, când investigatorii au ajuns la concluzia că de vină pentru moartea studenților a fost „puterea spontană a naturii”.
Ancheta a rămas clasificată până în anii '70. Însă pentru mulți, explicația oferită de anchetatori nu a fost deloc satisfăcătoare. Concluziile nu arătau de ce studenții au ieșit din corturi afară, în ger, îmbrăcați doar în lenjeria de corp și fără încălțări. Și nici de ce trupurile acestora arătau că au avut craniile sparte și mai multe oase rupte.
Teoriile conspirației din jurul acestui caz au gravitat în jurul mai multor posibilități, unele de domeniul fantasticului. Unii au susținut că studenții au fost răpiți de extratereștri, alții că au fost uciși de tribul Mansi, oamenii muntelui. Alții spun că a fost doar un paravan pentru a ține secret un program de testare a armelor.
Anchetatorii spun însă că nu există dovada unei crime. „Totul este cumva legat de un fenomen natural. Crima iese din discuție. Nu există nicio dovadă, nici măcar una indirectă care să ne indice posibilitatea unei crime. A fost fie o avalanșă, fie un uragan sau o depunere masivă de zăpadă”, a declarat Alexander Kurennoi, reprezentantul oficial al Procurorului General al Rusiei.
El a declarat că ancheta actuală se va baza și pe tehnologii moderne, care nu erau disponibile în 1959. În luna martie, procurori, experți și salvamontiști vor zbura la locul incidentului și vor efectua nouă examinări care, speră ei, îi vor ajuta să completeze piesele lipsă ale acestui puzzle.