Un influent economist chinez l-a criticat pe Xi Jinping. Apoi a dispărut și nu se mai știe nimic de el de câteva luni

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Chinei, Xi Jinping, saluta in parlament cu mana ridicata
Președintele Chinei, Xi Jinping. Foto: Profimedia

Un economist chinez influent a dispărut fără urmă după ce l-a criticat pe președintele chinez Xi Jinping pe-un grup privat de pe platforma WeChat, relatează The Guardian.

Zhu Hengpeng, în vârstă de 55 de ani, a făcut remarci negative despre economia Chinei și, posibil, despre liderul chinez, într-un grup privat de pe platforma online. Zhu a fost apoi reținut în aprilie și pus sub investigație, potrivit Wall Street Journal, care citează surse anonime.

Zhu a lucrat pentru Academia Chineză de Științe Sociale (Cass) timp de peste de 20 de ani. Nu a mai fost văzut în public din aprilie, când a vorbit la un eveniment organizat de instituția media chinezească Caixin. Eforturile Wall Street Journal de a-l contacta acasă nu au avut succes. Cass nu a răspuns la întrebările adresate de The Guardian.

La începutul acestei luni, presa din Hong Kong a relatat despre schimbarea conducerii institutului, directorul și secretarul fiind, de asemenea, revocați din posturile lor în același timp cu Zhu. Ceilalți doi oficiali au primit alte funcțiii, potrivit Sing Tao Daily, dar numele lui Zhu nu mai apare pe site-ul Cass. Site-urile legate de munca sa de la Universitatea Tsinghua au fost dezactivate.

Cass este un important grup de reflecție din China, care raportează direct cabinetului Partidului Comunist Chinez (PCC) și Consiliului de Stat. Zhu a fost multă vreme un consilier politic influent, oferind uneori analize relativ sincere. Cu toate acestea, sub conducerea din ce în ce mai autoritară a lui Xi, criticile la adresa PCC și a conducerii partidului au început să fie pedepsite.

Nu se știe exact ce a scris Zhu pe WeChat, dar Sing Tao Daily spune că este vorba despre „politici centrale discutate necorespunzător”. Wall Street Journal a mai relatat că economistul ar fi făcut o referire la „mortalitatea lui Xi”.

Economia Chinei se confruntă cu probleme și există îngrijorări că a doua cea mai mare economie a lumii își va rata obiectivul de creștere anuală de 5%, o ambiție relativ modestă după creșterile uriașe înregistrate în trecut. Banca centrală a Chinei a anunțat marți cele mai mari eforturi de stimulare economică din ultimii ani, dar experții și-au exprimat îngrijorarea că măsurile, inclusiv reducerea ratelor dobânzilor, nu vor fi suficiente.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri