Șeful diplomației a reiterat într-un interviu pentru Digi24 că „sunt speculații și nimic altceva” afirmațiile potrivit cărora anumite încărcături nucleare vor ajunge la baza de la Deveselu.
„Scutul de la Deveselu este exclusiv, eminamente, defensiv”, a insistat ministrul, referindu-se și la comentariile noului ambasador rus la București, Valeri Kuzmin, care, într-un interviu, cerea garanții că baza din România nu va avea niciodată o componentă nucleară.
„Eu înțeleg că, din când în când, din anumite puncte – să le spunem geografice – se mai ridică câte o întrebare, dar răspunsul este foarte clar: de la început, baza de la Deveselu este în strictă conformitate cu tratatele internaționale în materie și atât timp cât în lumea asta acceptăm că un tratat, odată însușit și prevederile acelui tratat sunt foarte clare, a pune tot timpul sub semnul întrebării înseamnă a pune sub semnul întrebării principiul fundamental – pacta sunt servanda. (principiul forței obligatorii a actului juridic – n.r)”, a punctat ministrul român de externe.
Pe de altă parte, ministrul Lazăr Comănescu spune că ipoteza potrivit căreia SUA ar muta arsenalul nuclear din Turcia în România, apărută, în vară, la scurt timp după tentativa de puci din această țară, a fost o dezinformare, apărută „din capacitatea unora de a manipula informații”. Pe de altă parte, ministrul a evitat să spună clar dacă populația ar fi informată, în cazul în care un arsenal nuclear ar tranzita teritoriul țării noastre.
„Trăim într-o perioadă în care informația și modul de utilizare a informației reprezintă un element în competiția internațională și este important să conștientizăm că asemenea informații sunt utilizate și pentru a genera reacții și contrareacții care nu fac decât să dea apă la moară celor care generează asemenea știri”, a comentat șeful diplomației în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
În ceea ce privește tranzitul unor astfel de încărcături nucleare pe teritoriul României, „regulile în materie sunt foarte clare”, a spus Lazăr Comănescu, întrebat dacă publicul românesc ar trebui să afle despre o asemenea acțiune. „În general sunt reguli bine stabilite cu privire la asemenea aspecte”, a repetat ministrul, evitând să dea un răspuns clar.
Urmăriți AICI interviul integral acordat de ministrul de externe, Lazăr Comănescu.