Ambasadorul Rusiei la București: Rachetele Patriot sunt foarte scumpe pentru niște sisteme defensive

Data publicării:
valeri kuzmin ambasador rusia

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a vorbit, într-un interviu difuzat de Realitatea Tv, despre perspectiva achiziţionării de către România a rachetelor Patriot, el apreciind că acest sistem este „prea scump”. Pe de altă parte, diplomatul a repetat că baza de la Deveselu reprezintă pentru Rusia „un risc potenţial” pe care Moscova nu îl poate ignora.

Întrebat despre poziţia Rusiei faţă de intenţia României de a achiziţiona sisteme defensive de rachete Patriot, Kuzmin a spus că este o decizie a Bucureştiului în interiorul NATO, în baza parteneriatului strategic cu SUA, adăugând însă că, deşi nu este expert militar, ştie că sunt foarte scumpe pentru nişte sisteme defensive.

„Care sunt forţele pe care le vor apăra acele rachete Patriot? Pot să declar, oficial, că Rusia nu reprezintă în niciun fel o ameninţare pentru România. În realitate, acele arme defensive ar fi dislocate pentru a apăra baze militare străine, în special elemente ale sistemului strategic antibalistic al SUA de la Deveselu. Aceasta este analiza Federaţiei Ruse. Situaţia este de aşa natură, încât trebuie să luăm în calcul o varietate de riscuri din jurul teritoriului nostru. Dacă luaţi o hartă a lumii şi vă uitaţi la poziţionarea bazelor americane, veţi observa o imagine foarte interesantă”, a continuat Valeri Kuzmin, citat de News.ro.

În legătură cu poziţia Rusiei, care susţine că sistemul de la Deveselu este o ameninţare pentru ea, ambasadorul a declarat: „Prezintă un risc potenţial. Deoarece, aşa cum foarte elocvent a explicat şi preşedintele nostru, anul trecut, în Grecia, pe lângă echipament, există şi alţi factori. Nu mai e ca înainte, când exista o armă, un înveliş, şi dacă arma nu se potrivea în înveliş era inutilă. În prezent, sistemele de arme, în particular cele de rachete, sunt foarte flexibile. Preşedintele nostru a explicat asta. Potrivit unor informaţii militare, noi ştim că este de ajuns să schimbi software-ul calculatorului care operează acel sistem antibalistic şi el va funcţiona uşor cu rachete de croazieră americane de tip Tomahawk, care sunt proiectate pentru a avea scopuri strategice ofensive. Nu înseamnă că asta se va întâmpla mâine. Rachete Tomahawk pot fi echipate chiar şi cu focoase nucleare. Este un risc potenţial pe care nu îl putem ignora. Fie că vă place sau nu”, a spus diplomatul rus.

Ambasadorul a confirmat că relaţiile româno-ruse au cunoscut o perioadă de îngheţare, dar susține că se lucrează la îmbunătăţirea acestora. El a menţionat în acest sens faptul că, la sfârşitul lunii iunie, un grup mare de oameni de afaceri români a vizitat Camere ale Comerţului din Moscova şi Iaroslavl şi, din câte ştie, „s-au întors cu impresii foarte pozitive”.

„Marcând exact un an de la şederea mea în România, pot spune că relaţiile noastre merită o situaţie mai bună, dar lucrăm la îmbunătăţirea şi activarea lor, dacă vreţi, după o perioadă lungă de îngheţare efectivă, mai mult sau mai puţin, sau încetinire. Într-adevăr, există unele realizări care pot fi menţionate. Sunt destul de modeste. Sunt bucuros că relaţia cercurilor de afaceri (din România şi Rusia – n.red.) a devenit mai activă, mai amplă şi mai diversificată. Noi credem că, în ciuda complicaţiilor politice, inclusiv sacţiunile Uniunii Europene şi contramăsurile economice ale Rusiei, din 2014, există suficient spaţiu pentru interacţiuni economice pragmatice şi benefice pentru ambele părţi, cooperare, proiecte comune şi aşa mai departe. Relativ recent, au existat delegaţii economice, sau grupuri de oameni de afaceri, dacă vreţi, care au vizitat Rusia. Una dintre călătoriile majore a avut loc la sfârşitul lunii iunie. Un grup mare de oameni de afaceri români a vizitat Camere ale Comerţului din Moscova şi Iaroslavl. Din câte ştiu, s-au întors cu impresii foarte pozitive şi sper că se vor traduce, treptat, în cooperare şi proiecte practice, acorduri comerciale, contracte. Este un lucru încurajator, desigur”, a afirmat Valeri Kuzmin.

El şi-a exprimat speranţa că se pot face mai multe pentru relaţia bilaterală. „Va depinde, desigur, de voinţa politică mutuală şi nu numai. Aşa cum ştiţi, relaţiile internaţionale se bazează pe reciprocitate”, a adăugat diplomatul.

(sursa: News.ro)

Citiți și: 

Ameninţări la adresa României pe axa Chişinău-Moscova: „O să le iasă pe ochi!”, „Așteptați răspuns, nemernicilor!”

Guvernul ar putea plăti în noiembrie prima rată pentru rachetele Patriot

România vrea să cumpere încă 36 de avioane multirol. Ce alte dotări se află pe lista de achiziții a Armatei

Iohannis convoacă ședința CSAT

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
shoturi alcool
Cinci turiști au murit în Laos, după ce băut „shot-uri” primite gratuit. Avertisment printre călători, în...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...