Adversarul anti-război al lui Putin dezvăluie cele 3 „miracole” care l-au ajutat în campanie: Kremlinul nu m-a invitat „la ceai”

Data publicării:
Boris Nadejdin / Vladimir Putin bea dintr-o ceașcă de ceai
Nadejdin a spus că nimeni din administrația prezidențială nu a luat până acum legătura cu el pentru a-l invita „la ceai”. „Este un semn că ei nu știu ce să facă cu mine”. Colaj foto: Profimedia Images

Putin este împotriva mea, dar Dumnezeu este cu mine, a spus Boris Nadejdin, candidatul anti-război la alegerile prezidențiale din Rusia ce se vor ține în luna martie. Experimentatul politician de 60 de ani promite să pună capăt „greșelii fatale” pe care Putin a făcut-o în Ucraina, să oprească mobilizarea și să elibereze prizonierii politici, inclusiv pe Alexei Navalnîi, relatează Politico.

În ultimele săptămâni, cozi lungi de oameni s-au format în preajma birourilor de campanie ale lui Nadejdin din zeci de orașe din Rusia și din afara țării.

Aceste scene neașteptate au introdus un element de surpriză în alegerile din martie pe care criticii le-au catalogat drept un spectacol de PR al lui Vladimir Putin în care câștigătorul se cunoaște dinainte.

Nadejdin s-a născut la Tașkent, Uzbekistan, pe vremea Uniunii Sovietice, și are origini rusești, ucrainene, poloneze, românești și evreiești.

Politicianul rus este criticat de unii pentru că este ambiguu în privința statutului Crimeei, anexată ilegal de Rusia în 2014, precum și a teritoriilor recent ocupate din estul Ucrainei – Nadejdin spune că locuitorii care trăiesc acolo ar trebui să decidă din ce țară ar vrea să facă parte.

Cu toate că a numit războiul din Ucraina „greșeala fatală” a lui Putin, Nadejdin îl consideră o „operațiune militară specială” - eufemismul folosit de Putin. Nadejdin s-a apărat spunând că este doar o măsură de precauție necesară pentru a evita încălcarea legilor de cenzură militară.

Russian presidential candidate from the Civil Initiative party Boris Nadezhdin during a press conference at the campaign headquarters on the embankment of the Fontanka River.
În prezent, sunt 11 candidați la președinție. Boris Nadejdin (foto) speră să strângă cele 100.000 de semnături de care are nevoie pentru a candida la scrutinul din martie. Sursa foto: Profimedia Images

Nadejdin a pus succesul său de până acum pe seama mai multor „miracole” și „lucruri uimitoare”.

Primul miracol a fost faptul că a reușit să obțină susținerea partidului liberal Inițiativa Civică, ceea ce a redus numărul de obstacole administrative pe care le are de depășit pentru a ajunge pe lista oficială a candidaților pentru alegerile prezidențiale din Rusia.

Al doilea miracol este că mii de oameni au început să doneze bani și să se înscrie ca voluntari pentru campania sa.

Al treilea miracol a avut loc la începutul anului, atunci când mai multe figuri importante de opoziție din Rusia, dintre care cei mai mulți locuiesc în exil, i-au sprijinit public inițiativa.

„Poți să zici că este Dumnezeu sau soarta, dar există o forță reală care duce mai departe campania mea”, a spus Nadejdin.

Chiar și Navalnîi și-a arătat sprijinul pentru Nadejdin, din închisoare, spunând că și-ar pune semnătura pentru candidatura sa – lucru pe care l-a făcut deja soția lui, Iulia, potrivit The Guardian.

„Este un semn că ei nu știu ce să facă cu mine”

În locul miracolelor, analiștii independenți explică această explozie în popularitate pe care a cunoscut-o în ultimul timp Nadejdin prin nemulțumirea publică vastă care există în Rusia în legătură cu Kremlinul și războiul său din Ucraina.

Mulți, însă, se întreabă cât o să mai dureze ascensiunea lui Nadejdin până când va exista o intervenție de mai sus – nu a lui Dumnezeu, de această dată, ci a Kremlinului.

Nadejdin a spus că nimeni din administrația prezidențială nu a luat până acum legătura cu el pentru a-l invita „la ceai”. „Este un semn că ei nu știu ce să facă cu mine”, a spus Nadejdin.

O altă candidată a opoziției, Ekaterina Dunțova, a fost descalificată de autoritățile electorale în decembrie pentru o serie de neregularități legate de actele pe care le-a depus.

Nadejdin nu este descurajat de acest lucru și crede cu tărie în al patrulea miracol: ca numele său să apară pe buletinul de vot.

„În ceea ce fac eu acum, Dumnezeu mă susține”, a spus Nadejdin, care a adăugat faptul că el se trage dintr-o familie cu mulți preoți ortodocși.

În orice caz, a mai rămas foarte puțin timp până la expirarea termenului limită când Nadejdin trebuie să prezinte 100.000 de semnături – finalul lunii ianuarie – iar politicianul rus spune că lucrează chiar și 18 ore pe zi: „Dumnezeu îi ajută pe cei care se ajută singuri.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri