Rusia s-ar putea înțelege cu Georgia în privința retragerii trupelor din regiunile separatiste Osetia de Sud și Abhazia, anunță Lavrov

Data publicării:
Serghei Lavrov
Apropierea dintre Moscova și Tbilisi vine în ciuda faptului că trupele ruse încă ocupă 20% din teritoriul Georgiei. Foto: Profimedia Images

Rusia este dispusă să facă un compromis care ar putea duce la retragerea trupelor ruse din regiunile separatiste din Georgia, potrivit ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care a precizat într-o conferință de presă din cadrul Adunării Generale a ONU de la New York că o înțelegere privind încheierea acestui conflict vechi de zeci de ani este posibilă, potrivit Politico.

Guvernul tot mai autoritar al Georgiei a format legături mai strânse cu Moscova în ultimii ani, în timp ce relațiile cu Occidentul s-au răcit în urma acțiunilor de reprimare a opoziției democrate și a societății civile.

Apropierea dintre Moscova și Tbilisi vine în ciuda faptului că în 2008 Rusia a lansat o invazie sângeroasă care a lăsat o cincime din teritoriul Georgiei sub ocupația trupelor ruse și a aliaților lor separatiști din Abhazia și Osetia de Sud.

„Ei au spus că doresc o reconciliere istorică”, a spus Lavrov despre partidul Visul Georgian aflat la conducere. „Ce formă va lua această reconciliere rămâne ca Abhazia și Osetia de Sud să decidă... dacă există interes din toate părțile pentru normalizarea acestor relații... suntem gata să ajutăm.”

Fostul fotbalist al echipei Inter Milan și actualul primar al capitalei Tbilisi, Kakha Kaladze, a răspuns la afirmația lui Lavrov spunând că orice astfel de inițiativă din partea Moscovei este binevenită.

„După aceste declarații ar fi bine să trecem la pași practici”, a spus Kaladze, adăugând că reunificarea se poate realiza „doar prin pace, dezvoltare, iertare reciprocă”.

Kaladze a îndemnat Rusia să vină cu un „plan de acțiune” prin care să își retragă trupele de pe teritoriul Georgiei.

kakha-kaladze
Kakha Kaladze, primarul capitalei Georgiei, a îndemnat Rusia să vină cu un „plan de acțiune” prin care să își retragă trupele de pe teritoriul țării sale. Foto: Profimedia Images

Premierul georgian, Irakli Kobakhidze, a repetat faptul că „20% din teritoriul nostru este ocupat ilegal” de separatiști, dar a insistat că este posibil să „restaurăm toate punțile distruse” dintre Georgia și cele două regiuni de facto autonome, care primesc sprijin militar, politic și economic din partea Rusiei.

Partidul lui Kobakhidze, Visul Georgian, a spus că va cere iertare regiunilor afectate de războiul din 2008, dacă va câștiga alegerile parlamentare de luna următoare.

Moscova a suspendat o tranșă principală de fonduri pentru Abhazia luna aceasta, după ce liderii locali au refuzat să implementeze mai multe politici proruse.

Disputa pune sub semnul întrebării viitorul micuțului stat nerecunoscut internațional, dată fiind dependența financiară a Abhaziei față de Rusia pentru plata salariilor și a pensiilor.

Mai mult, ministrul abhaz de externe Serghei Șamba a spus că Moscova va crește prețurile la energie, după ce mult timp regiunea a beneficiat de prețuri cu mult reduse față de tarifele comerciale.

Visul Georgian a căutat să refacă relațiile cu Moscova în ciuda războiului din Ucraina, optând pentru relații comerciale mai strânse și refuzând să impună sancțiuni împotriva Moscovei.

Alegerile parlamentare de luna următoare ar putea schimba drastic direcția în care țara se va îndrepta în următorii patru ani.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit o mare stea a filmului. Toți românii l-au iubit și venerat
Digi FM
Smiley și Gina Pistol, probleme în vacanța din Cipru: „Ne-am trezit brusc, nu știam ce...
Pro FM
Și-a lansat un brand de whisky, dar ea a fost în centrul atenției. Beyonce, decolteu amețitor într-o rochie...
Film Now
Kate Winslet, despre cea mai discutată scenă din Titanic, un secret până acum: "N-ar fi trebuit să spun asta...
Adevarul
În cât timp va ajunge noua tulpină Covid XEC în România. Epidemiolog: „Este o chestiune de zile”
Newsweek
Pensie recalculată în octombrie. 3.000.000 pensionari iau bani în plus. Cine va lua și 250 lei bonus
Digi FM
Adrian Daminescu a învins cancerul pulmonar, dar nu s-a lăsat de fumat: "Fumez de la 7 ani. Am trecut prin...
Digi World
Trucul care a făcut furori pe TikTok, demontat de specialiști. De ce nu e bine să păstrezi fructele de...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
Denzel Washington, despre colaborarea cu Whitney Houston, de acum aproape 30 de ani: "Am vrut să o protejez"
UTV
Theo Rose face sacrificii pentru a petrece timp cu fiul ei, Sasha: „Sufar de fiecare data cand lipsesc mult...