Rusia îngheață tranzacțiile străinilor care vor să-și vândă activele rusești. Bursa de la Moscova rămâne închisă luni

Data actualizării: Data publicării:
Rubla s-a prăbușit în urma sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.
Rubla s-a prăbușit în urma sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. Foto. Profimedia

Rusia a interzis brokerilor să tranzacționeze portofoliile străinilor care vor să vândă active rusești, iar Bursa din Moscova a rămas închisă luni. Banca centrală a crescut brusc dobânda de la 9,5% la 20%, după ce rubla s-a prăbușit din cauza sancțiunilor impuse Rusiei.

ACTUALIZARE 12.57. Bursa de la Moscova va rămâne închisă luni. Decizia vine după ce rubla s-a prăbușit, în urma sancțiunilor internaționale.


Platforma de schimb valutar era programată să se deschidă la ora 10:00, ora Moscovei (ora 11:00, ora României), cu trei ore mai târziu decât în mod obișnuit, potrivit The Guardian. Încă nu este sigur dacă piața de tranzacționare a acțiunilor va fi deschisă.

Și bursa din Belarus se deschide mai târziu cu o oră, în timp ce piața se pregătește pentru o vânzări uriașe.

Rubla rusească a coborât luni la un minim istoric, după ce țările occidentale au anunțat noi sancțiuni pentru a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei.

Banca centrală a Rusiei a anunțat că a ordonat brokerilor să suspende executarea tuturor ordinelor de tranzacționare ale entităților juridice străine și persoanelor care vor să-și vândă investițiile rusești, potrivit BBC.

De asemenea, Banca centrală a Rusiei a majorat ratele dobânzilor la 20% de la 9,5% după ce rubla s-a prăbușit, potrivit The Guardian.

Noul minim record pentru moneda rusească a fost înregistrat după ce mai multe bănci din țară au fost excluse din sistemul internațional de plăți SWIFT.

Duminică, banca centrală a Rusiei a făcut un apel la calm, de teamă că oamenii s-ar putea grăbi să-și retragă banii din bănci. De altfel, în mai multe orașe rusești au fost cozi uriașe la bancomate.

Decizia Uniunii Europene, a Statelor Unite și a aliaților lor de a scoate bănci rusești din SWIFT este cea mai dură măsură impusă până în prezent Moscovei din cauza conflictului din Ucraina.

Activele băncii centrale a Rusiei vor fi, de asemenea, înghețate, limitând capacitatea țării de a-și accesa rezervele internaționale.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri