Rusia amenință Norvegia cu „represalii” și o acuză că a instituit o „blocadă arctică”

Data actualizării: Data publicării:
steaguri rusești în Barentsburg în arhipelagul norvegian Svalbard
„Comunismul este țelul nostru” este mesajul inscripționat pe un indicator de la intrarea într-o clădire din Barentsburg, un mic orășel minier din arhipelagul norvegian Svalbard, populat aproape exclusiv de ruși și ucraineni. Foto: Profimedia Images
Din articol

Rusia a acuzat Norvegia, miercuri, că blochează tranzitul de bunuri spre rușii care locuiesc în arhipelagul norvegian Svalbard și a amenințat cu represalii, relatează Euronews.

„Am cerut imperativ ca Norvegia să rezolve această problemă cât mai repede cu putință”, a transmis diplomația rusă, anunțând și că l-a convocat pe însărcinatul diplomatic norvegian pentru explicații. „Am subliniat că acțiuni neprietenoase față de Rusia vor duce la represalii”, a amenințat ministerul rus.

Rușii susțin că Norvegia a blocat intrarea de alimente și alte bunuri la granița terestră de la Storskog, aceste livrări fiind menite pentru minerii ruși din arhipelagul Svalbard, teritoriu norvegian.

Serghei Gușkin, consulul rus pentru arhipelagul arctic, spune că mărfurile trimise reprezentau 20 de tone de bunuri, printre care șapte tone de alimente, piese de schimb și echipament esențial necesar pentru iarna arctică. Conform diplomatului rus, Norvegia blochează intrarea acestor bunuri în țară pentru a aplica sancțiunile impuse de Occident Rusiei după invadarea Ucrainei

„Cred că Norvegia nu a apreciat corect când a luat decizia de a se alătura sancțiunilor UE”, a adăugat el. Gușkin a mai spus că Rusia ia în calcul rute alternative de furnizare, inclusiv prin Europa sau pe mare, dinspre orașul rusesc Murmansk.

Ce este Svalbard

Svalbard, un arhipelag aflat la o mie de kilometri de Polul Nord, este de două ori mai mare decât Belgia și este văzut, uneori, ca „călcâiul lui Ahile al NATO” în zona arctică.

Un tratat semnat la Paris în 1920 recunoaște suveranitatea Norvegiei asupra teritoriului, însă garantează și drepturile cetățenilor țărilor semnatare – 46, printre care și Rusia – de a exploata resursele naturale de acolo de la egal la egal.

Mineri ruși se află acolo de decenii, exploatând resurse de cărbune. Svalbard este locuit de mai puțin de 3.000 de oameni de 50 de naționalități diferite.

Konstantin Kosacev, adjunctul șefului Consiliului Federației din Rusia, a acuzat Norvegia că încalcă Tratatul de la Paris.

„Autoritățile norvegiene vor să se asigure că minerii ruși sunt lăsați fără hrană, ceva ce este prin definiție amoral. Aceasta încalcă drepturile omului și principiile umanismului”, a spus Kosacev. Consulul rus din zona arctică a negat, însă, că există vreun risc de lipsuri alimentare.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țara în care se vorbesc 839 de limbi. De trei ori mai multe decât în Europa
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”