Poliția din Republica Moldova l-a acuzat pe oligarhul Ilan Șor că își folosește influența, precum și fondurile uriașe primite din Rusia, ca să conducă o rețea bine închegată de votanți în toată țara, pe care îi plătește să voteze după cum dictează Moscova, potrivit Financial Times. Oficialii spun că această rețea s-a activat foarte eficient în timpul alegerilor de la finalul săptămânii trecute, atunci când referendumul istoric pentru aderarea Moldovei la UE a produs un rezultat surpriză pentru președinta Maia Sandu.
Într-un parc de distracții din sudul Republicii Moldova, o mamă cu doi copii se întreba cu cine să voteze în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Tatiana Kivârjic a ajuns la concluzia că nu o deranjează să îl lase pe oligarhul care a construit parcul – GagauziaLand – să decidă în locul ei. „El va numi un candidat cu o noapte înainte”, a spus femeia.
În această regiune unde opțiunea pro-UE a obținut cele mai puține voturi – doar 5% – Kivârjic a spus că nu o deranjează reputația lui Șor.
„Toată lumea fură, dar unii fură mai bine”, a spus ea. Măcar Șor a investit în construcția parcului – „la iarnă, vor să facă un patinoar”, a precizat Kivârjic.
Cu o populație de aproximativ 150.000 de oameni, Găgăuzia s-a văzut de mult timp ca o regiune separată de restul Moldovei. După căderea Uniunii Sovietice, regiunea a votat pentru independență, înainte de a accepta statutul de regiune autonomă în cadrul Moldovei.
De zeci de ani, Moscova a încercat să amplifice nemulțumirile localnicilor pentru a se folosi de această regiune ca să pună presiune pe Chișinău.
Rusia a profitat de dorința de independență a minorității găgăuze, bazându-se și pe faptul că mulți dintre ei sunt vorbitori de limba rusă, precum și ortodocși. Multe persoane din regiune privesc doar canalele televiziunii de stat din Rusia, din cauză că nu înțeleg canalele moldovenești care de multe ori sunt în limba română.
Toată lumea vorbea rusa în localitatea unde s-a născut Kivârjic – „trecutul sovietic încă are acest efect”. Femeia a spus că în primul rând se simte rusoaică, apoi găgăuză și nicidecum moldoveancă.
Rusia a cheltuit echivalentul a 1% din PIB-ul Moldovei ca să influențeze alegerile
Rusia a cheltuit echivalentul a 1% din PIB-ul Moldovei pe operațiunile de influențare a alegerilor și referendumului de săptămâna trecută și este de așteptat să își dubleze eforturile anul viitor, atunci când țara de la est de Prut va organiza alegeri parlamentare, potrivit unui oficial moldovean.
În timp ce buletinele de vot încă erau numărate, Maia Sandu a condamnat „forțele străine” și „grupările criminale” care „au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă” ca să încerce să fure alegerile și au fost aproape să reușească.
Serviciul diplomatic al UE a transmis luni că „Rusia și intermediarii ei au încercat să submineze procesul democratic și de votare din Moldova”, lăudând însă Chișinăul care a reușit, chiar și în aceste condiții, să organizeze alegeri libere și corecte.
Criticii Maiei Sandu din Găgăuzia spun însă că, din cauză că se concentrează doar asupra rolului Rusiei în influențarea votului, ea ignoră motivele legitime pentru care oamenii din această regiune sunt dezamăgiți de guvernarea ei din ultimii patru ani.
„Euro, care euro? Aici nu sunt nici lei, darămite euro”, a spus o femeie din satul găgăuz Beșalma. În Comrat, capitala regiunii, un vânzător de dulciuri de la piață a spus că se simte ca și când este forțată să cheltuie toți bănuții pe care îi câștigă.
„Nu vreau să mă mut înspre Europa, ar trebui să fim cu Rusia. Cu Rusia chiar poți să trăiești și încă bine. Nu așa ca aici”, a spus femeia, precizând că cele mai multe știri le vede pe canalele rusești.
„Ei oferă 200-400 de lei. Firește că oamenii își vor vinde votul”
Kivârjic a spus că multe persoane din Găgăuzia se chinuie să își câștige existența și că nu se miră de ce oamenii își vând voturile oricui le oferă bani.
„Ei oferă 200-400 de lei. Firește că oamenii vor fi influențați și își vor vinde votul... este mult mai ușor să mituiești oameni aici decât la Chișinău. Salariile sunt așa de mici”, a spus ea, precizând că este casnică, dar că ar accepta un post chiar și pentru 280 de dolari pe lună dacă ar găsi de lucru.
Încercările Moscovei de a-și menține influența în Găgăuzia s-au intensificat după ce Maia Sandu și-a lansat inițiativa de a se rupe complet de Rusia, de a aplica pentru aderarea Moldovei la UE imediat după ce Moscova a invadat Ucraina și de când Șor a fugit în Rusia, în 2021.
Partidul Șor, care a fost interzis după ce a fost acuzat că a primit finanțare ilegală din partea Kremlinului, a susținut cu succes anul trecut un candidat necunoscut în alegerile din Găgăuzia pentru postul de bașcan – sau guvernator. Pe Evghenia Guțul.
Cu toate că poliția a spus că a descoperit o rețea de șantaj și mită care a lucrat în favoarea ei, Guțul și-a păstrat rolul de lideră a Găgăuziei și, între timp, s-a întâlnit în Rusia cu președintele Vladimir Putin.
„În Găgăuzia, cu statutul ei autonom, Șor are mai multă libertate de manevră”, a explicat Olga Roșca, consiliera Maiei Sandu pe politică externă. „El și Rusia exploatează legăturile istorice și culturale, precum și dificultățile socio-economice ale regiunii. În consecință, Găgăuzia a devenit o bază de putere pe care el poate să o folosească pentru a destabiliza Chișinăul.”
Alexandr Stoianoglo: candidat independent pro-UE sau „preferatul” Kremlinului
UE a impus sancțiuni săptămâna trecută împotriva lui Guțul și a altor cinci politicieni găgăuzi pentru că promovează separatismul și amenință independența Moldovei.
Șor a făcut campanie împotriva aderării la UE și le-a promis pensionarilor că îi va răsplăti cu o sumă lunară dacă vor vota „nu”. Imaginea noului bloc politic al lui Șor, Victorie, se inspiră din culorile și vechile însemne ale Uniunii Sovietice, după cum se poate vedea pe clădirea sediului său din Comrat.
În alegerile prezidențiale, Maia Sandu a obținut doar 2% din voturi în Găgăuzia, de unde provine rivalul ei din turul doi, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo.
Candidatura lui Stoianoglo este susținută de partidul socialist pro-rus, iar Maia Sandu l-a descris drept „candidatul preferat” al Kremlinului. Pe de altă parte, el candidează ca independent și, în principiu, a susținut integrarea Moldovei cu Uniunea Europeană.
Fosta lui colegă a spus că aceste contradicții reprezintă foarte bine situația Republicii Moldova, care încearcă să navigheze traseul complicat dintre Est și Vest.
Unii dintre copiii ei lucrează în Rusia, așa că ea simte că ar vrea ca țara să continue pe un traseu mai apropiat de Rusia. Însă, bărbatul care i-a adus legumele și fructele pe care le vinde la piață are copii în America, „așa că vrea să se alăture Europei”, a explicat femeia. „Fiecare cu ale lui!”