Revoltă în Franța după ce premierul australian a făcut public un mesaj de la Emmanuel Macron

Data publicării:
Emmanuel Macron pe telefon
Presa franceză a descris publicarea mesajului text ca fiind „spectaculoasă și extrem de rară”. Sursă foto: Profimedia Images

Oficialii Administrației Prezidențiale din Franța și-au exprimat furia față de decizia premierului australian, Scott Morrison, de a difuza un mesaj text privat de la președintele francez, Emmanuel Macron. Acesta este ultimul gest dintr-o serie mai lungă de divergențe între Paris și Canberra, care au adâncit ruptura diplomatică între cele două state, notează The Guardian.

„Încrederea a fost complet spulberată”, a declarat marți un consilier apropiat al președintelui Macron presei franceze. „Dezvăluirea unui schimb de mesaje text între șefii de stat sau de guvern este o tactică destul de grosolană și neconvențională”,a mai spus consilierul de la Palatul Elysée.

Acesta a mai subliniat pentru cotidianul Le Parisien că „nu s-ar gândi vreodată președintele francez să dezvăluie comunicări de acest fel. Nu este genul de lucru care ar putea îmbunătăți relațiile dintre Franța și Australia”.

În textul emis de Emmanuel Macron cu două zile înainte de anunțul parteneriatului de securitate AUKUS și anularea unui contract major francez de aprovizionare cu submarine în Australia, președintele francez l-a întrebat pe premierul australian dacă se poate aștepta la vești bune sau proaste despre submarine.

Publicarea acestui mesaj a venit după ce președintele Macron le-a spus reporterilor că „știa” că Scott Morrison l-a mințit în legătură cu planurile de a achiziționa submarine cu propulsie nucleară de la SUA și Marea Britanie. Întrebat de reporteri australieni, în contextul summitului G20 de la Roma, dacă este de părere că Scott Morrison l-a minţit în legătură cu intenţiile pe care le-a avut Canberra privind acordul pentru submarine, președintele francez a răspuns: „Nu am doar o impresie. Ştiu sigur”. 

Presa franceză a descris publicarea mesajului text ca fiind „spectaculoasă și extrem de rară”, spunând că pare a avea ca scop să demonstreze că Macron a fost deja informat că contractul ar putea să nu mai fie executat chiar înainte de a fi reziliat.

Consilierul de stat de la Elysée a insistat că textul arată mai degrabă că Macron „nu știa în ce stadiu au ajuns discuțiile” cu doar două zile înainte ca Australia să anuleze acordul de 90 de miliarde de dolari australiani pentru 12 submarine cu propulsie convențională.

O a doua sursă a guvernului francez a declarat pentru AFP că, dacă ar exista un mesaj care să arate clar că Macron știa, de fapt, ce se va întâmpla, președintele francez „ar fi raportat acest lucru”. Sursa a adăugat: „Știam că australienii au întâmpinat unele probleme, dar credeam că acestea se refereau doar la aspecte tehnice și la calendar, ca în cazul oricărui contract mare”.

Tocmai la acele probleme s-a referit mesajul text, înaintea unei discuții cu producătorul de submarine Naval Group planificată pentru ziua următoare, a spus sursa. 

Nu este clar ce răspuns a dat Morrison la mesaj, pentru că în spațiul public nu a apărut și mesajul premierului australian.

Palatul Elysée a respins, de asemenea, poziția guvernului de la Canberra conform căreia au existat mai multe încercări din partea lui Morrison de a contacta Parisul pentru a avertiza despre anunțul iminent de reziliere a contractului.

Le président Emmanuel Macron reçoit Scott Morrison, premier ministre d'Australie, au palais de l'Elysée ŕ Paris
Tensiunile dintre Franța și Australia au intrat în faza acuzelor personale. Sursă foto: Profimedia Images

Consilierul de stat al lui Emmanuel Macron a declarat că doar un singur apel telefonic a ajuns la Palatul Elysée, miercuri, 15 septembrie, la ora 11:00, în timpul ședinței săptămânale a cabinetului lui Macron. „Este greu de crezut că premierul australian nu a fost informat cu privire la faptul că președintele nu era disponibil în acel moment”, a spus oficialul francez.

Mai târziu, în aceeași zi, a spus consilierul de stat, Parisul a aflat că contractul era reziliat și că în cursul după-amiezii urma să aibă loc o conferință de presă. „Este un mod curios de a aborda lucrurile”, a declarat sursa de la Elysée pentru publicația Le Parisien.

Palatul Elysée a mai spus că premierul Scott Morrison ar fi putut căuta o întâlnire de reconciliere cu președintele Macron în ultimele zile, la întâlnirea G20 de la Roma sau la summitul COP26 de la Glasgow. „Președintele aștepta o propunere din partea premierului, însă aceasta nu a venit”, a mai declarat sursa.

Scott Morrison a vorbit telefonic cu Emmanuel Macron săptămâna trecută, iar președintele francez a folosit acest apel pentru a îndemna guvernul australian să propună pași concreți pentru a repara relația bilaterală. 

De altfel, în ultima perioadă, premierul australian a insistat că i-a „explicat foarte clar” lui Macron la o cină la Paris, la mijlocul lunii iunie, „că un submarin convențional alimentat cu motorină nu va îndeplini cerințele strategice ale Australiei”.

Totodată, prim-ministrul australian a mai spus că nu avea libertatea în acel moment să-i dezvăluie lui Macron că Australia va colabora cu SUA și Marea Britanie pentru a achiziționa submarine cu propulsie nucleară, deoarece acele planuri nu erau încă finalizate.

Disputa dintre Paris şi Canberra a izbucnit în septembrie, când SUA au anunţat o nouă alianţă de securitate cu Marea Britanie şi Australia pentru Pacificul de Sud, menită a contracara puterea Chinei în regiune.

Conform alianţei, cunoscută prin acronimul AUKUS, Australia va primi acces la tehnologia SUA pentru a construi şi opera submarine nucleare. Asta a dus la anularea unui acord cu Franţa în valoare de 56 de miliarde de euro (66 de miliarde de dolari). Franța și-a rechemat ambasadorii din SUA și Australia, ca reacție la pactul de securitate dintre cele două părți, pe care l-a criticat, spunând că a fost „înjunghiată pe la spate”.

„Cred că pot exista dezacorduri. Respect alegerile suverane, însă aliaţii şi partenerii trebuie de asemenea respectaţi, aşa că nu a fost în regulă cu această afacere”, a declarat recent Emmanuel Macron. 

Citește și: Ce n-a văzut Parisul: Cei 12 elefanți nucleari ai Australiei cu care SUA vrea să pună bazele unei alianțe de tip NATO în Marea Chinei

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”