Republica Moldova: Programele UE, împiedicate de guvernanța defectuoasă și de corupție

Data actualizării: Data publicării:
REPUBLICA MOLDOVA BANNER

La fiecare trei pagini apare cel puțin odată cuvântul corupție sau ineficiență. În acești termeni analizează Curtea de Conturi Europeană (CCE) efectele și impactul asistenței acordate Republicii Moldova de către UE, în mai multe programe de ameliorare a administrației publice.

REPUBLICA MOLDOVA BANNER

Potrrivit unui raport special al CCE publicat joi, ”puține elemente demonstrează că sprijinul din partea UE a contribuit la realizarea unor progrese” în ceea ce privește sprijinul financiar acordat de UE Republicii Moldova în scopul consolidării administrației publice. Cea mai săracă țară din Europa, după cum numește CCE țara vecină, a beneficiat începând cu 2007 de ajutoare financiare cifrate în total al 782 milioane euro, anume 37 euro pe locuitor. Aceasta este ”cea mai ridicată sumă acordată unei țări din vecinătatea estică a UE”, spun autorii raportului special.

Curtea de Conturi Europeană a examinat programele de sprijin bugetar din patru sectoare, anume ale Justiției, Finanțelor publice, Sănătății și Apei și a constatat că existau puține elemente care să indice că s-au realizat progrese. Unele dintre deficiențele observate se pot explica prin acțiunea unor factori externi, cum ar fi lipsa de voință politică a autorităților naționale. Altele erau cauzate de neajunsurile existente la nivelul concepției și al implementării programelor și a proiectelor care au făcut obiectul auditului.

„UE întâmpină dificultăți semnificative la implementarea asistenței în Republica Moldova”, spune Hans Gustaf Wessberg, membru al Curții de Conturi Europene responsabil de acest raport. „Combinația dintre instabilitatea politică și macroeconomică, guvernanța defectuoasă și capacitatea slabă a administrației publice reduce în mod considerabil marja de manevră de care dispune Comisia Europeană pentru încurajarea reformelor.”Raportul face numeroase referiri la corupție. CCE reamintește dispariția unui miliard de euro din băncile moldovenești și înrăutățirea poziției Republicii Moldova în clasamentul indicelui de percepție a corupției elaborat de Transparency International. Riscurile corupției sunt ridicate, afirmă CCE.

În luarea sa de poziție la concluziile CCE, Comisia Europeană evidențiază faptul că fenomenul corupției împiedică, în general, realizarea efectelor vizate de ajutoare, iar impactul corupției nu se limitează la programele de sprijin bugetar general. ”Este clar, însă, că progresele înregistrate în cadrul programelor de sprijin bugetar în ceea ce privește sistemele de control financiar și de achiziții publice pot contribui în mod real la diminuarea corupției”, spune Comisia Europeană în replică.

Programele cele mai bine finanțate au fost sprijinirea politicii sectoriale în domeniul Sănătății (43 milioane euro), politicile sectoriale în domeniul Apei (37 milioane euro), sprijin pentru sectorul Justiției 28,2 milioane euro, etc. Raportul CCE poate fi citit integral aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul bizar surprins într-o imagine care derutează oamenii și...
Digi FM
Petra, tânăra nevăzătoare care știe 6 limbi străine, s-a căsătorit în Grecia: „Nu-mi vine să cred că sunt...
Pro FM
Cea mai mare temere a lui Miley Cyrus după ce a fost acuzată că a plagiat o piesă a lui Bruno Mars. Legătura...
Film Now
Au trei copii și se iubesc de peste 25 de ani. Ce a răspuns Don Johnson când a fost întrebat care sunt...
Adevarul
Cu ce se ocupă Octavian Bellu, la 8 ani după ce a renunțat la lotul național de gimnastică. În ce țară s-a...
Newsweek
Anca Agemolu, diva muzicii, sacrificiu din iubire. Gestul crud făcut de comuniști la adresa ei
Digi FM
Fiica Andreei Marin vrea să plece din România. "O susțin cu tot sufletul, dar nu-mi e ușor"
Digi World
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de...
Digi Animal World
O vulpe și un bursuc, prietenii neobișnuiți ai unui câine. Imaginile adorabile te vor topi
Film Now
Cum arată și ce face astăzi Frances Fisher, mama lui Rose din „Titanic”. Actrița are o fiică împreună cu...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei