Regele Charles al III-lea, noul suveran al Marii Britanii, este profund legat de România, nu numai prin legăturile sale de sânge, ci și prin atașamentul față de natura și arhitectura rurală autentică de aici. Are proprietăți în Transilvania și a fost unul dintre cei mai vizibili promotori ai turismului în România, făcând din satul Viscri un adevărat brand. Charles a venit adesea în România, ultima dată chiar în acest an, la sfârșitul lunii mai.
Regele Charles al III-les s-a născut la 14 noiembrie 1948, la un an de la căsătoria părinţilor săi, pe atunci Principesa Elisabeta şi Ducele Philip. A fost primul născut al cuplului şi era menit să ajungă Rege într-o zi.
Charles este moștenitorul britanic care a așteptat cel mai mult să devină Rege. A spus adesea că nu își dorește să devină monarh mai repede, deoarece știa în ce condiții se va întâmpla. Dar a promis că va încerca să modernizeze Familia Regală, în ton cu lumea modernă.
Moștenitor al Coroanei britanice de la 4 ani
Avea mai puţin de 4 ani atunci când a devenit moştenitor al Coroanei, odată cu urcarea mamei lui pe tron. De la început, micul prinţ s-a îndepărtat de tradiţie. A fost educat la şcoli publice, nu de profesori privaţi, şi a ales întâi facultatea, nu armata.
În 1969, când avea 20 de ani, a fost învestit oficial Prinţ de Wales. A fost un moment important, cu o ceremonie inspirată de epoca medievală.
„Eu, Charles, Prinţ de Wales, devin slujitorul tău cu viaţa şi cu trupul şi cu veneraţie pământească. Vă dau credinţa şi adevărul, ca să trăiesc şi să mor în faţa tuturor oamenilor” - au fost cuvintele rostite de Charles.
Căsătoria cu Lady Di, un eșec
În 1981, la 32 de ani, se căsătoreşte cu Lady Diana Spencer, care avea 20 de ani și era fiica unui conte scoţian.
- Cum vă simțiți acum? a fost întrebat la vremea respectivă prințul Charles.
- Este dificil să găsești un cuvânt potrivit. Sunt încântat și fericit. Și sunt uluit că a fost suficient de curajoasă încât să mă accepte, a răspuns el cu o tușă fină de autoironie.
Cei doi vor avea împreună doi copii, prinţii William şi Harry. Totuşi, mariajul nu este fericit. Cuplul se desparte în 1992 şi divorţează oficial în 1996.
- Ați încercat să fiți fidel și onorabil față de soția dumneavoastră atunci când ați făcut jurămintele de nuntă? a fost întrebat Charles într-un interviu.
- Da, absolut, a dat el asigurări.
- Și ați fost?
- Da... Până când relația s-a destrămat definitiv.
La un an după divorț, în 1997, Prințesa Diana moare într-un accident de mașină la Paris. Este unul dintre cele mai negre momente ale Familiei Regale britanice. De aici, începe reconstrucția imaginii Casei de Windsor, la care contribuie puternic noua generație regală - prinții William și Harry.
În 2005, tatăl lor se căsătorește cu iubita din tinerețe, Camilla Parker-Bowles.
Charles, un ecologist dedicat
Regele Charles al III-lea a fost toată viața un sportiv pasionat și un ecologist dedicat. S-a implicat cu tot sufletul în protecția mediului și asta înainte ca acest lucru să devină o modă. Cu cele 7.000 de lire pe care le-a primit atunci când s-a retras din Armată, a fondat Trustul Prinţului, devenit acum o uriaşă şi influentă organizaţie caritabilă care se ocupă de educaţie, protecţia mediului şi dezvoltare durabilă.
Legăturile cu Casa Regală a României
Regele Charles are o apreciere profundă faţă de România, rezultată nu în mică măsură legăturii apropiate cu Familia Regală română, încă din copilărie. Are o relaţie foarte strânsă cu verişoara sa, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române. Cei doi au copilărit împreună şi au o vârstă apropiată.
Prințul Charles a reprezentat Casa Regală britanică la funeraliile Regelui Mihai, în decembrie 2017.
Charles a vizitat ultima dată România în mai 2022: „Mi-a fost dor în acești trei ani”
În ultimii 20 de ani, ca prinț moștenitor, Charles a vizitat aproape anual România. Cea mai recentă călătorie a fost în mai 2022, când s-a întâlnit cu președintele Iohannis cu care a discutat despre proiecte de educație în domeniul schimbării climatice. Și cu refugiații ucraineni s-a întâlnit atunci prințul Charles și i-a lăudat pe români pentru modul în care și-au ajutat vecinii.
- Cum este să fiți înapoi în România după 3 ani? a fost întrebat prințul Charles, care nu mai venise la domeniul său din Valea Zălanului din 2019, din cauza pandemiei.
- Este minunat, mulțumesc foarte mult. Mi-a fost dor în acești trei ani, deci este o recompensă bună să pot veni înapoi și să vă văd pe voi toți, a răspuns viitorul monarh.
- Noi suntem foarte fericiți să vă vedem, de aceea vă urmăm, i-au spus jurnaliștii.
- Sunteți foarte amabili, i-a complimentat Charles.
Charles a vorbit de câteva ori în limba română
În mai, cu prilejul vizitei în România, Charles a participat la Sibiu, la lansarea celui mai mare proiect de reîmpădurire din Europa, ocazie cu care s-a exprimat în limba română (vezi video aici). Nu a fost însă prima dată când a făcut-o. În 2017, când Charles a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai de la Cluj-Napoca, ca dovadă că se simte deja de-al casei, a vorbit în limba română şi le-a mulţumit celor care i-au oferit titlul universitar. În 2020, când lumea trecea prin momentele grele ale pandemiei, prințul Charles s-a gândit la români și le-a transmis un mesaj video cu ocazia Paștelui ortodox, rostind în românește: „Hristos a înviat!”
Probabil că odată cu urcarea sa pe tron, noul monarh britanic va avea mai puțin timp ca să viziteze locurile dragi din România, dar cu siguranță le păstrează o amintire plăcută.