Înainte de război, Ucraina era un important exportator de cereale, cunoscută drept grânarul Europei. Acum, însă, Europa și restul lumii se tem că lucrurile se vor schimba. Italia este un exemplu. Această țară s-a bazat mult timp pe importuri, iar în prezent, fermierii din Sicilia spun că pot cultiva mai mult grâu. Dar nu e atât de simplu, deoarece terenurile lor sunt la mare căutare pentru alternative la gazul rusesc. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Un altfel de El Dorado
Zona din jurul orașului Trapani din vestul Siciliei este bogată în vânt și soare. Tocmai de aceea, în aer plutește senzația unei goane după aur. Arhitectul Antonino Mazzara spune că regiunea este un El Dorado pentru surse regenerabile.
„Toată lumea este interesată: francezii, germanii, americanii - nu doar italienii. Companiile internaționale vor să investească în producția de energie electrică generată de vânt și soare”, explică arhitectul Antonino Mazzara.
Când se pun în mișcare turbinele eoliene, afacerile prosperă pentru arhitect. Asta, deoarece el intermediază licențe pentru terenurile destinate eolienelor și parcurilor solare. Inclusiv câmpuri pe care au fost cultivate cândva cereale.
Bani puțini pentru recolte, dar mulți pentru teren
Salvatore Santangelo încă face acest lucru. Aici, în estul Siciliei, familia lui cultivă grâu de generații. Bărbatul nu concepe în ruptul capului să-și sacrifice pământul pentru un parc solar sau eolian.
„Ar fi tragic, ar fi sfârșitul unui produs crescut natural”, spune Salvatore.
Dar chiar lângă câmpul lui, drumul este deja marcat. Aici vor fi ridicați curând stâlpi de electricitate pentru un parc solar situat mai jos, pe câmpie. Primarul este la fața locului. El chiar a încercat să oprească proiectul.
„Investitorii exploatează greutățile financiare ale fermierilor. Aceștia primesc relativ puțini bani pentru recolte, dar o sumă mare pentru teren. Cine ar refuza așa ceva?! Dar ar fi sfârșitul tradiției și identității agriculturii”, arată primarul Salvatore La Spina.
Chiar și statul italian îi încurajează pe fermieri să profite de ocazie. Dar pentru Salvatore Santangelo, cerealele lui reprezintă însăși viața.
„Acesta este grâu dur natural, netratat. Vă puteți da seama după pudra fină, făinoasă, care se lipește”, arată fermierul.
Cât costă un hectar de teren agricol în Sicilia
Înapoi în vestul Siciliei, Antonio Mazzara și fiul său, Giuseppe, caută terenuri. Ei studiază hărțile ca să stabilească locul potrivit pentru centralele fotovoltaice. De data aceasta, au nevoie de cel puțin 60 de hectare de pășune sau teren arabil.
„Dacă terenul este bun și nu există restricții legale, prețul de achiziție poate fi de 25.000 de euro pe hectar. Pentru proprietari este o afacere foarte bună”, spune Antonino Mazzara.
Familia Mazzara folosește o dronă ca să inspecteze locul viitorului parc solar. Se asigură că nu există eroziuni ale solului, lucru care ar împiedica orice construcție. Parcul ar putea produce curând energie regenerabilă.
„Poți obține 100.000 de euro din vânzarea a patru hectare de teren. În cel mai bun caz, un fermier câștigă anual doar 3.000 de euro la hectar, din cultivarea cerealelor. Deci de câți ani de muncă e nevoie ca să câștige banii pe care îi oferim noi pe loc?!”, arată Giuseppe Mazzara, care de profesie este specialist IT.
O alegere dificilă și o soluție de compromis
Energie regenerabilă în locul agriculturii? Mulți sicilieni se tem că pe insula lor se vor produce schimbări rapide dacă gazul rusesc va fi oprit. Dar asta creează un conflict de interese: pentru că Italia nu mai poate importa cereale din Ucraina și Rusia, locuitorii din Peninsulă trebuie să cultive ei înșiși mai mult grâu. Fiindcă fără cereale, nu există pâine sau paste.
„Nu se poate ca, pentru a ne acoperi nevoile viitoare de energie, să începem să ne transformăm câmpurile de cereale în rânduri de mori de vânt și panouri solare și să distrugem peisajul”, insită primarul Salvatore La Spina.
Primarii și fermierii cer o plată echitabilă pentru cultivarea cerealelor. Și spun că energia solară ar putea fi produsă prin folosirea de panouri amplasate pe acoperișuri - fără să fie sacrificate terenurile agricole.
Antonino Mazzara nu le înțelege îngrijorările. El își dorește cu orice preț ca în Sicilia să fie produsă energie regenerabilă.
„Trebuie să facem acest lucru acum, pentru că rămânem fără gaz rusesc. Avem energie curată, trebuie doar să o valorificăm”, explică arhitectul.
Electricitate sau pâine, energie regenerabilă sau terenuri agricole? Războiul din Ucraina îi obligă și pe oamenii din Sicilia să facă alegeri dificile.