Raportul AIEA privind centrala nucleară de la Zaporojie. Experții ONU au descoperit camioane rusești parcate în sala turbinelor
Data actualizării: Data publicării:
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU a publicat marți raportul său privind centrala nucleară Zaporojie, după inspecția de săptămâna trecută.
În evaluarea sa, AIEA a constatat că există o „nevoie urgentă" de măsuri provizorii pentru a preveni un accident nuclear la centrală.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
În document, specialiștii AIEA solicită crearea unei zone de protecție în jurul instalației și își exprimă temerile cu privire la deteriorarea fizică a instalațiilor nucleare din cauza bombardamentelor, conform The Guardian.
„Este pentru prima dată când are loc un conflict militar în mijlocul facilităților unui mare program nuclear de energie. Un accident nuclear poate avea efecte grave în interiorul țării și în afara granițelor acesteia”, se arată în raportul AIEA.
„Până la încheierea conflictului și restabilirea condițiilor stabile, este nevoie urgentă de măsuri provizorii pentru prevenirea unui accident nuclear rezultat din daune fizice cauzate de mijloace militare. Acest lucru poate fi realizat prin înființarea imediată a unei zone de siguranță și protecție a securității nucleare”, este una dintre precizările principale ale raportului.
Organismul de supraveghere nucleară al ONU avertizează că situația din Ucraina este „fără precedent”.
„Bombardamentele ar fi putut afecta structurile, sistemele și componentele legate de siguranță și ar fi putut avea efecte semnificative asupra siguranței, ar fi putut duce la pierderi de vieți omenești și la răniri de personal”, mai precizează AIEA.
În raport se precizează și că bombardarea în curs de desfășurare ar putea deteriora alte sisteme și echipamente critice ale instalațiilor și poate duce la consecințe mai grave, inclusiv eliberarea nelimitată de materiale radioactive în mediu. Prin urmare, orice bombardament care pune în pericol siguranța și securitatea la Zaporojie trebuie evitată. Echipamentele militare prezente la fața locului și schimburile militare cinetice care au loc în imediata apropiere a zonelor vitale subminează sistemul de protecție fizică proiectat al centralei, se mai arată în raportul AIEA.
Echipa AIEA a observat prezența personalului, vehiculelor și echipamentelor militare rusești în diferite locuri ale centralei nucleare de la Zaporojie, inclusiv mai multe camioane militare la parterul sălilor de turbine ale Unității 1 și Unității 2 și vehiculelor militare staționate sub pasajul superior care leagă unitățile reactorului.
Echipa a observat și prezența unui grup de experți de la Rosenergoatom. Personalul și managerii uzinei ucrainene au explicat echipei că rolul acestui grup de experți era acela de a oferi consiliere privind siguranța nucleară, securitatea și operațiunile conducerii centralei, mai spune AIEA.
Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că „deși evenimentele anterioare (vizitei AIEA- n. red.) nu au declanșat încă o urgență nucleară, ele au reprezentat o amenințare constantă la adresa siguranței și securității nucleare, deoarece funcțiile critice de siguranță ar fi putut fi afectate”.
Pe lângă pericolul continuării luptei în jurul instalației, agenția spune că personalul de la Zaporojie și alte centrale nucleare din Ucraina „au continuat să dea dovadă de rezistență în menținerea acestora în condiții de siguranță și securizare în timpul conflictului”.
Raportul agenției ONU a recomandat ca bombardarea la fața locului și în vecinătatea acestuia „trebuie oprită imediat pentru a evita orice alte daune la instalație și la instalațiile asociate”.
Rafael Grossi a declarat săptămâna trecută, după ce echipa de la AIEA a vizitat Zaporojie, că situl a fost avariat în timpul luptelor. Grossi și o parte din echipa sa au părăsit zona la 1 septembrie, dar mai mulți membri ai misiunii au rămas la instalație pentru a efectua o analiză mai aprofundată.
Integritatea fizică a centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, ocupată de trupele ruse, „a fost încălcată de mai multe ori”, a mai spus Rafael Grossi.
Enerhoatom, operatorul centralei, a declarat anterior că linia electrică care leagă ultimul reactor în funcțiune de rețeaua națională de energie electrică a fost întreruptă în urma bombardamentelor din zonă, pe fondul temerilor sporite privind un accident la centrală.
AIEA a anunțat că linia electrică a fost deconectată în mod deliberat pentru a stinge incendiul și că va fi reconectată după ce incendiul va fi stins. Experții ONU au precizat că centrala continuă să primească energia electrică de care are nevoie pentru siguranță de la singurul reactor în funcțiune.
Raportul integral are 52 de pagini și poate fi consultat AICI.