Mircea Geoană: Rusia a luat ostatică centrala de la Zaporojie. Încearcă să redirecționeze energia produsă în Ucraina spre Crimeea

Data publicării:
mircea geoana
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Foto: Profimedia Images

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că Rusia trebuie să permită accesul „neîntârziat” al inspectorilor AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată în prezent de invadatori. Invitat la Interviurile digi24.ro, numărul doi în NATO a spus că rușii au ca scop să redirecționeze energia produsă la Zaporojie spre Crimeea ocupată și că centrala nucleară a fost luată „ostatică” de forțele invadatorilor.

Digi24.ro: Chiar în momentul discuției noastre au loc bombardamente la Zaporojie, în contextul în care, astăzi, misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică trebuie să ajungă în inspecție la centrală. Inspectorii sunt blocați la circa 20 de kilometri de centrală pentru că sunt bombardamente. Cum vedeți această situație și care sunt evaluările NATO în ce privește această zonă de maxim risc?

Mircea Geoană: Facem apel la autoritățile ruse să permită neîntârziat accesul inspectorilor AIEA la această importantă facilitate într-un moment atât de complex și de periculos. Nu vedem atât de mult un risc cu privire la bombardarea centralei, cât vedem un risc de accident sau incident mai ales la operațiunile de oprire a centralei. Centrala este alimentată de la o centrală termică, din exterior, iar încercarea Rusiei de a muta producția de electricitate de la Zaporojia către Crimeea – ăsta este scopul rușilor – este o operațiune foarte riscantă și care trebuie să înceteze.

De aceea, sperăm că inspectorii AIEA să ajungă cât mai rapid acolo, să rămână pe termen lung, aceasta este intenția anunțată de organizație. Trebuie să fim foarte atenți pentru că Rusia va încerca să folosească eventuala prezență a inspectorilor ca element de propagandă, vor încerca să mascheze faptul că acolo este o bază militară rusească în toată regula, care a luat, practic, ostatică această centrală nucleară.

Se lucrează în acest moment la o așa-zisă petiție din partea locuitorilor din zonă, pe metodă rusească, care să ceară ca Ucraina să înceteze să bombardeze. Rămâne un subiect foarte nevralgic și suntem extrem de interesați ca Rusia să se achite de obligațiile sale internaționale și ca această centrală să iasă din obiectul acestei confruntări.

Digi24.ro: Deci, informațiile NATO, în acest moment, spun că rușii vor să redirecționeze energia produsă la Zaporojie către teritoriile controlate de ei, adică peninsula Crimeea, în special.

Mircea Geoană: Asta ar fi intenția – să priveze Ucraina de cea mai mare sursă de electricitate din sistemul energetic și, eventual, să-și rezolve problema pentru Crimeea – evident că nu va fi simplu pentru Rusia, pentru că așa cum partea ucraineană reușește cu multă ingeniozitate și cu sprijinul echipamentelor militare de ultimă generație, furnizate de unii aliați, să lovească poduri sau poduri de pontoane peste Nipru, evident că nu va fi ușor pentru Federația Rusă să poată să facă această operațiune.

Dar, încă o dată, apelul nostru este destul de clar – Federația Rusă poartă responsabilitatea și vor încerca să  folosească prezența inspectorilor AIEA ca să facă un exercițiu de propagandă pe care l-au mai încercat și cu alte ocazii.

Digi24.ro: În dimineața zilei în care urmau să ajungă inspectorii AIEA acolo, astăzi, presa din Rusia, agențiile de presă, au dat publicității informații cum că forțele speciale ruse au distrus mai multe grupuri de desant ucrainene care ar fi încercat să recucerească centrala. Pe parcursul timpului, dumneavoastră ne-ați avertizat, și informațiile s-au adeverit, că rușii pregătesc lovituri sub steag fals. Ce se întâmplă acum la Zaporojie, aceste acuze ale rușilor, care, de fapt, bombardează ei centrala, sunt alte atacuri de tip steag fals? Atacuri prin care încearcă să arunce vina pe ucraineni?

Mircea Geoană: Este mai mult decât o operațiune sub steag fals, nu există nicio forță ucraineană specială sau nespecială care să atace propria centrală nucleară. Este, mai degrabă, un alt instrument al războiului psihologic pe care Rusia încearcă să îl ducă împotriva societăților democratice din occident. Încearcă să folosească un element de sensibilitate – riscul nuclear. Ce este mai important și mai periculos decât acest subiect? Se joacă, într-o atitudine complet iresponsabilă, cu emoțiile firești pe care le au cetățenii europeni. De aceea, vreau să fac un apel să privim cu foarte mare atenție informațiile de tip propagandă pe care Rusia le servește, inclusiv în mediile de rețele sociale.

Nu există niciun fel de interes și acțiune a ucrainenilor împotriva propriei lor centrale. Rusia este singurul vinovat pentru această situație. Ce se întâmplă acolo este că ei au o bază militară în interiorul centralei, știm că ucrainenii nu pot să lovească centrala, din motive evidente și de acolo ei pot bombarda, nestingheriți și fără risc de represalii, alte ținte din Ucraina. Acesta este jocul – șantaj emoțional cu Occidentul și propagandă și intoxicare împotriva ucrainenilor când, de fapt, în spate există un interes militar și strategic și economic, așa cum v-am spus, legat de producția de electricitate.

Digi24.ro: Cât de mare este riscul unui accident nuclear?

Mircea Geoană: Este imperios necesar ca Rusia, chiar în condițiile în care a ocupat această centrală nucleară, să păstreze operatorii ucraineni profesioniști care sunt specializați să lucreze cu acea centrală.

Noi când spunem că există un risc nu atât de bombardare a reactoarelor, nu cred că cineva merge până acolo cât să declanșeze o astfel de catastrofă nucleară în văzul întregii lumi, dar este un moment delicat – sunt momentele de oprire a centralei, de repornire a centralei. De aceea de foarte important ca profesioniștii ucraineni, care sunt încă în centrală, să fie lăsați să-și facă meseria.

Dacă există, dintr-un motiv sau altul, nevoie de o procedură de urgență, de o întrerupere de natură tehnică și nu militară sau politică, să fie lăsați să-și facă datoria pentru că sunt profesioniști. O prezență permanentă a inspectorilor AIEA la centrală ar fi o garanție a acestui lucru.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Alegerile în România, când țara era „roșie sângerie”: metodele prin care șefii statului erau numiți, nu aleși...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”