Vladimir Putin a anunțat miercuri o „mobilizare parțială” a rezerviștilor și a amenințat Occidentul cu folosirea arsenalului nuclear. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că mobilizarea vizează 300.000 de rezerviști, notează Sky News.
Președintele Rusiei a avertizat Occidentul că are „diverse arme de distrugere” pe care nu va ezita să le folosească după ce i-a acuzat pe liderii mondiali că au demarat un „șantaj nuclear” împotriva țării sale.
„Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, vom folosi, fără îndoială, toate mijloacele disponibile pentru a proteja Rusia și poporul nostru. Și nu blufez”, a spus Vladimir Putin.
Discursul liderului de la Kremlin a stârnit reacții în întreaga lume. Încălcarea de către președintele Putin a propriilor promisiuni de a nu mobiliza părți ale populației și anexarea ilegală a unor părți ale Ucrainei sunt o recunoaștere a faptului că invazia sa eșuează, a transmis miercuri ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace. „Putin și ministrul său al apărării și-au trimis la moarte zeci de mii cetățeni, care sunt prost echipați și prost conduși. Nici o cantitate de amenințări și propagandă nu poate ascunde faptul că Ucraina câștigă acest război, comunitatea internațională este unită și Rusia devine un paria global”, a mai spus Ben Wallace.
La rândul său, secretarul de stat al SUA Antony Blinken consideră că anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea și faptul că Rusia insistă cu referendumurile în zonele ocupate din Ucraina, arată „disprețul total” al președintelui rus față de principiile ONU.
Câte arme nucleare are Rusia?
Potrivit Federației Oamenilor de Știință din SUA, Rusia are un arsenal total de 5.977 de focoase nucleare, acesta fiind cel mai mare arsenal nuclear din lume.
Spre comparație, SUA au 5.428 de focoase nucleare, în timp ce Franța are 290, iar Marea Britanie are 225.
Experții consideră că aproximativ 90% din totalul mondial al focoaselor nucleare sunt deținute de Rusia și Statele Unite.
Conform datelor publice, Rusia deţinea 4.477 de ogive nucleare. Dintre aceste arme, 1.588 de ogive sunt desfăşurate pe rachete balistice cu rază lungă (de tipul Satan, dar există şi alte modele, aflate pe submarine, lansatoare mobile terestre sau care pot fi lansate din avion). De asemenea, alte 977 de bombe „strategice” şi 1.912 de bombe nestrategice (sau tactice) se află în rezervă.
BBC News transmite că aproximativ 1.500 de focoase nucleare sunt retrase și urmează să fie demontate.
Ce amenințare reprezintă armele nucleare pentru Ucraina și pentru întreaga lume?
Rachetele balistice intercontinentale (ICBM) aflate în posesia Rusiei au capacitatea de a ajunge și de a distruge mari orașe globale precum Londra sau Washington.
Acest tip de rachete (ICBM) poate atinge viteza maximă la aproximativ 10 minute după lansare, ceea ce înseamnă că o astfel de rachetă odată ce a fost trasă poate ajunge, spre exemplu, în doar 20 de minute în Marea Britanie.
În martie, Putin a tras un semnal de alarmă în întreaga lume după ce și-a plasat forțele de descurajare nucleară în stare de alertă maximă. La acea vreme, expertul în apărare, generalul Sir Richard Barrons, a declarat pentru Sky News că „Vladimir Putin a ridicat miza”.
„Ar trebui să înțelegem că miza pentru Ucraina a devenit acum globală. În esență, ridicând miza la arme nucleare, restul emisferei vestice este acum pe teren în aceeași echipă cu Ucraina”, mai spunea Sir Richard Barrons. „De când președintele Putin a început să vorbească despre opțiunile nucleare, s-ar putea să aibă în minte așa ceva”, a ținut să mai precizeze generalul britanic.
Care ar fi procedura prin care Rusia poate să lanseze o armă nucleară?
Rușii continuă un program „cuprinzător” de modernizare pentru a înlocui majoritatea armelor moștenite din epoca sovietică. De asemenea, se estimează că regimul de la Kremlin introduce noi tipuri de arme.
Experții americani precizează, de asemenea, că, începând cu 23 februarie, „unele dintre vehiculele de livrare rusești care sunt desfășurate în apropierea graniței Ucrainei cu Rusia sunt considerate a fi de capacitate dublă, ceea ce înseamnă că pot fi folosite pentru a lansa fie arme convenționale, fie arme nucleare”.
Președintele țării, ministrul apărării sau șeful statului major trebuie să dea permisiunea prin ceea ce se numește valiza nucleară Chege.
Doctrina nucleară rusă permite utilizarea a ceea ce este cunoscut ca o armă nucleară tactică - o explozie nucleară limitată - care să fie desfășurată într-un conflict convențional pentru a face produce pagube inamicului.
Armele nucleare strategice pot lovi ținte mult mai departe, cum ar fi SUA. Armele nucleare tactice este termenul folosit pentru cele desfășurate pe un câmp de luptă, cum ar fi Ucraina.
Cât de distructive sunt armele nucleare?
Armele nucleare sunt concepute pentru a provoca distrugeri maxime.
Amploarea distrugerii depinde de o serie de factori, printre care:
dimensiunea focosului
cât de sus deasupra solului este detonată
mediul local
Chiar și cel mai mic focos nuclear odată lansat, ar putea provoca pierderi uriașe de vieți omenești și consecințe de durată.
Bomba care a ucis până la 146.000 de oameni în Hiroshima, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost de 15 kilotone.
Focoasele nucleare de astăzi pot avea mai mult de 1.000 de kilotone. În eventaulitatea în care ar fi lansate, sunt foarte puține șanse ca oamenii să supraviețuiască în zona de impact imediat a unei explozii nucleare.
Deși au existat multe teste nucleare și o creștere constantă a complexității lor tehnice și a puterii distructive, armele nucleare nu au fost folosite într-o confruntare armată din 1945.
Politica rusă recunoaște, de asemenea, armele nucleare doar ca un factor de descurajare și enumeră patru cazuri pentru utilizarea lor:
Lansarea de rachete balistice care atacă teritoriul Federației Ruse sau aliații săi
Utilizarea armelor nucleare sau a altor tipuri de arme de distrugere în masă împotriva Federației Ruse sau a aliaților săi
Un atac asupra infrastructurilor guvernamentale sau militare critice ale Federației Ruse care amenință capacitatea sa nucleară
Agresiune împotriva Federației Ruse cu utilizarea armelor convenționale atunci când însăși existența statului este în pericol
La nivel global, ce se întâmplă cu cantitatea de arme nucleare?
Alte țări își cumpără sau își dezvoltă propriile rachete noi, determinate de preocupări de securitate și de dorința de a reduce dependența de alți furnizori.
Înainte de finalul acestui deceniu, Asia în special va avea un stoc important de rachete convenționale care zboară mai departe și mai repede și care au o putere și elemente mai sofisticate decât oricând.
China produce în serie DF-26, o armă multifuncțională cu o rază de acțiune de până la 4.000 km.
SUA dezvoltă noi arme menite să contracareze Beijingul în regiunea din Pacific.
Taiwan și Japonia își sporesc, de asemenea, capacitățile de producție a rachetelor, precum și sistemele de apărare concepute pentru a contracara amenințările cu rachete.
Federația Oamenilor de Știință Americani a declarat că nouă țări (China, Franța, India, Israel, Coreea de Nord, Pakistan, Rusia, SUA și Marea Britanie) dețineau aproximativ 12.700 de focoase la începutul anului 2022.