Analiză De ce Satan 2, „autobuzul” cu rachete hipersonice nucleare al lui Vladimir Putin, nu prea are mare valoare strategică

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
Russia tests new Capable missile, Moskow - 21 Apr 2022
Rusia a testat pe 20 aprilie noua sa rachetă balistică intercontinentală, cunoscută în terminologia NATO sub numele de „Satan 2”. Foto: Profimedia Images

Rusia dispune în acest moment de un arsenal nuclear capabil să lichideze întreaga planetă de peste 447 de ori. Motiv pentru care testarea reuşită, de săptămâna trecută, a celei mai mari şi puternice rachete nucleare din arsenalul existent al omenirii, trebuie considerată cel mult un exerciţiu de propagandă menit a-i certifica, eventual, lui Vladimir Putin că are un Colos mai mare decât Colosul lui Kim. Practic, noua armă a Moscovei, botezată „Satan 2” în terminologia NATO, nu contribuie cu mare lucru în actuala ecuaţie nucleară. Singurul element de noutate îl reprezintă încărcătura, care poate fi compusă inclusiv din deja celebrele planoare hipersonice ale Moscovei. Care, dotate cu încărcătură nucleară, ar putea distruge planeta şi a 448-a oară. Ceea ce, să fim sinceri, oricum nu ar mai conta.

Oamenii de ştiinţă au calculat, într-un studiu declasificat realizat în 1947, că pentru a lichida întreaga omenire este nevoie de până la 100 de bombe nucleare. Cercetarea a fost realizată la doi ani după bombardamentele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, unde au fost folosite bombe cu o putere de 15-20 de kilotone.

În prezent, există arme nucleare cu o putere de până la 10-20 de megatone, adică o singură astfel de armă echivalează cu 1.000 de bombe precum cele folosite în 1945.

Un alt studiu, publicat în 2018, a nuanţat această teză şi a concluzionat că un arsenal nuclear de 100 de rachete este mai mult decât suficient pentru a descuraja orice putere militară. Chiar şi aşa, cercetarea din 2018 a arătat că detonarea simultană a 100 de arme nucleare e suficientă pentru reducerea cu 20% a luminii venite de la Soare, producerea de ploi acide şi afectarea unui număr suficient de terenuri arabile pentru a provoca o criză alimentară care să conducă ulterior la o foamete mondială.

De câţi „Satani” dispune în acest moment Vladimir Putin

Săptămâna trecută, Rusia a anunţat testarea cu succes a noii sale rachete balistice intercontinentale „Sarmat”, cunoscute în terminologia NATO sub denumirea de „Satan 2”. Racheta poate transporta până la 15 focoase nucleare şi o încărcătură termonucleară cu o putere de 10-20 de megatone, conform estimărilor. Suficient să pulverizeze o ţară de dimensiunea Franţei, de pildă.

De ce „Satan 2”? Pentru că este vorba despre un înlocuitor al lui „Satan 1”, dezvoltat în perioada fostului URSS, în anii 1970. „Vechiul Satan” putea transporta „doar” până la 10 focoase nucleare, fiecare cu o încărcătură de 500-750 de kilotone.

În acest moment, Federaţia Rusă dispune de 40 de rachete super-grele Satan 1, care pot fi lansate din silozuri subterane speciale. Aceste rachete urmează a fi înlocuite cu noul model Satan 2/„Sarmat”, care are o greutate de 220 de tone şi o rază de acţiune de 18.000 de kilometri.

Russia Ballistic Missile Launch
Ministerul rus al Apărării a difuzat imagini de la un test cu rachetă balistică intercontinentală RS-28 Sarmat („Satan 2”) Foto: Profimedia Images

Conform datelor publice, pe 23 februarie 2022 Rusia deţinea 4.477 de ogive nucleare - practic de peste 447 de ori mai mult decât necesarul distrugerii omenirii.

Dintre aceste arme, 1.588 de ogive sunt desfăşurate pe rachete balistice cu rază lungă (de tipul Satan, dar există şi alte modele, aflate pe submarine, lansatoare mobile terestre sau care pot fi lansate din avion).

De asemenea, 1.912 de bombe „nestrategice” (sau tactice) se află în rezervă.

Şantajul nuclear al Moscovei. Pericolul armelor hipersonice şi eficienţa scuturilor antirachetă ale NATO

Pe lângă efectul strict propagandistic, anunţul referitor la testarea reuşită a lui Satan 2 are şi scopul de a acoperi recentele eşecuri ale armatei ruse în războiul din Ucraina, care au culminat cu scufundarea crucişătorului „Moscova”, conform unei analize CNN.

Dar lansarea-test a noii rachete intercontinentale a Moscovei nu a reprezentat însă o surpriză pentru Occident, racheta fiind în dezvoltare de mai mulți ani. Practic, Satan 2 are acelaşi scop strategic ca şi Satan 1 - ea este o armă „dedicată” strict atacării Statelor Unite.

În schimb, SUA au atras atenţia că, spre deosebire de Rusia, au decis anularea testării în luna martie a noii sale rachete balistice Minuteman III („dedicate” atacării Federaţiei Ruse), tocmai pentru a nu escalada tensiunile cu Moscova, mai ales în contextul războiului din Ucraina.

În acelaşi timp, este vorba şi despre un „şantaj nuclear” practicat de Vladimir Putin, fix în contextul invadării Ucrainei, conform expertei în Rusia, Fiona Hall, fostă consilieră la Casa Albă.

„Problema nucleară ar trebui să îngrijoreze pe toată lumea, pentru că Putin practic transmite tuturor țărilor: Aveți nevoie de arme nucleare

În momentul de faţă, elementul de noutate îl reprezintă noua capacitate a Satanului rusesc de a transporta arme hipersonice. Practic, Satan devine „un autobuz de planoare hipersonice Avangard” - deja celebrele arme lăudate de Putin şi depre care ruşii susţin că nu pot fi interceptate de către actualele sisteme antirachetă ale SUA şi NATO.

Pentagonul a anunţat în noiembrie 2020 prima interceptare reuşită a unei rachete intercontinentale balistice cu ajutorul unui interceptor SM-3, similar celor folosite inclusiv la scutul antirachetă de la Deveselu, România. Până în acel moment, o astfel de interceptare nu putea fi considerată posibilă, din cauza vitezei mari (hipersonice) pe care o atinge o asemenea rachetă intercontinentală în faza descendentă a traiectoriei sale (aşa-numita „fază terminală”).

Racheta Satan 2 poate avea o încărcătură (necunoscută, numărul real nu a fost făcut public) de planoare hipersonice. În faza finală, aceste arme hipersonice sunt lansate asupra teritoriului-ţintă. În acest caz, teoretic, sistemele antirachetă actuale nu ar mai avea timp să recalculeze noile traiectorii şi să ofere soluţii de interceptare optime.

Launch of Avangard hypersonic glide vehicle
Simulare grafică a modului în care Rusia susţine că funcţionează arma hipersonică Avangard. Foto: Profimedia Images

Rachetele balistice intercontinentale (inclusiv cele de tipul Satan) sunt însă mai vulnerabile în primele două faze ale traiectoriei lor: faza propriu-zisă a lansării şi faza intermediară - înaintea fazei terminale sau a momentului lansării ogivelor ori a planoarelor hipersonice. Acesta este şi motivul pentru care Vladimir Putin se teme de amplasarea unui scut antirachetă, precum cel de la Deveselu, în apropierea graniţelor ruseşti.

Practic, o astfel de forţă defensivă, dispusă cât mai aproape de bazele de lansare ale Moscovei, ar anula capacitatea de lovire a Rusiei, spun experţii militari. De asemenea, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru digi24.ro, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus că în următorul deceniu Alianţa va dezvolta interceptori care să facă faţă oricărui armament al Rusiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul unde noaptea nu se sfârșește niciodată. Cum supraviețuiesc 2.000 de oameni în întunericul absolut timp...
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Pro FM
Taylor Swift, mai mult decât generoasă cu echipa care a ajutat-o în turneul care i-a adus miliarde. Cât a dat...
Film Now
Noi probleme de sănătate pentru Jamie Foxx. El a fost rănit după ce a fost prins într-o încăierare, chiar la...
Adevarul
Liderul rebelilor sirieni: Israelul „nu mai are scuze” să bombardeze Siria. Ce spune despre Rusia și Iran
Newsweek
DOCUMENT 100.000 pensii cresc până de Anul Nou. Care pensionari iau banii și despre ce sume e vorba?
Digi FM
Procesul care a şocat întreaga lume se apropie de final. Gisele Pelicot încă aşteaptă explicaţii: Nu îţi poţi...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Christina Applegate, despre primele semne de scleroză multiplă: „Îmi amintesc căderea”. Dezvăluirile...
UTV
Jennifer Lopez, in mijlocul unui scandal dupa aparitia unor imagini controversate cu P. Diddy din noaptea...