Putin cere măsuri pentru minarea de criptomonede din cauza „creșterii necontrolate” a consumului de energie

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin
Foto: Vladimir Putin, președintele Rusiei / Sursa foto: Profimefdia Images

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat miercuri asupra "creşterii necontrolate" a consumului de energie electrică necesară minării criptomonedelor în Rusia. Parlamentul Federației Ruse urmează să se pronunţe în curând asupra unei reglementări stricte a acestui sector aflat în plină expansiune.

Rusia este unul dintre cei mai importanţi producători mondiali, alături de Statele Unite şi Kazahstan, în activitatea de "minare", operaţiune care constă în efectuarea unei serii lungi de calcule având ca rezultat producerea unei unităţi de criptomonedă. Însă aceste calcule necesită echipamente informatice puternice şi implică astfel un consum colosal de energie, notează Agerpres.

"Ce este alarmant? Creşterea necontrolată a consumului de electricitate pentru minare de criptomonede, (care) poate conduce la o penurie de electricitate în anumite regiuni", a avertizat Vladimir Putin la o şedinţă de guvern unde a fost discutat acest subiect.

"Acest lucru a fost deja observat în regiunile (siberiene) Irkuţk, Buriatia, Transbaikalia", a continuat el, considerând că este vorba despre o problemă "acută şi plină de consecinţe" pentru anumite companii şi oraşe.

Potrivit preşedintelui rus, "aproape 1,5% din consumul total de electricitate" al Rusiei este destinat minării de criptomonede, procent care "continuă să crească".

Deputaţii din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, vor examina pe 23 iulie un proiect de lege privind reglementarea criptomonedelor. Potrivit textului, din care presa rusă a publicat extrase, urmează să fie limitată circulaţia criptomonedelor în Rusia, cu scopul mai ales de a combate operaţiunile de spălare de bani.

Astfel, numai anumite persoane sau companii înregistrate într-un registru special ţinut de autorităţi vor avea dreptul de a efectua operaţiuni cu criptomonede, iar guvernul va putea interzice orice minare de criptomonede într-o regiune anume în cazul unei presiuni prea mari asupra reţelei electrice a acesteia.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a mai spus miercuri că doreşte "introducerea rublei digitale pe scară largă" în economie, după mai multe luni de teste.

Această monedă digitală, emisă direct de Banca Centrală a Rusiei (BCR), este văzută de observatori drept una dintre alternativele Moscovei la sistemul global de plăţi SWIFT - din care băncile sale au fost în mare parte excluse prin sancţiunile impuse Rusiei după lansarea invaziei în Ucraina -, care i-ar putea facilita tranzacţiile cu partenerii săi externi.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale