Liderul Chinei Xi Jinping și Vladimir Putin vor discuta despre războiul din Ucraina și despre alte „subiecte internaționale și regionale” la întâlnirea lor de la sfârșitul acestei săptămâni, a transmis Kremlinul, scrie BBC. Experții spun că Rusia are nevoie de ajutorul Chinei mai mult ca oricând după eșecurile din Ucraina.
Xi Jinping și Vladimir Putin se vor întâlni în Uzbekistan la un summit care va arăta o „alternativă” la lumea occidentală, a spus Kremlinul.
Este prima călătorie în străinătate a liderului Chinei de la începutul pandemiei, într-o perioadă în care vrea un al treilea mandat. Xi își începe miercuri călătoria de trei zile în Kazahstan, iar joi se va întâlni cu Vladimir Putin la Summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) de la Samarkand, care se va desfășura în perioada 15-16 septembrie.
Putin se va întâlni și cu alți lideri, inclusiv cu cei din India, Pakistan, Turcia și Iran - dar întâlnirea sa cu liderul Chinei „este de o importanță deosebită”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Yuri Ushakov, potrivit BBC. Ushakov a subliniat că summitul are loc „pe fondul unor schimbări politice la scară largă”.
Vizita lui Xi Jinping vine pe fondul unor noi blocaje în China, unde politica zero-Covid este încă în vigoare. În timp ce restul lumii s-a deschis, învățând să trăiască cu virusul, Beijingul continuă să închidă orașe și provincii întregi de fiecare dată când se înregistrează o creștere a cazurilor.
Xi a făcut ultima vizită în afara Chinei în ianuarie 2020, când a fost în Myanmar, cu doar câteva zile înainte ca primul blocaj să intre în vigoare la Wuhan. De atunci a rămas în China, părăsind continentul doar o dată în iulie anul acesta pentru a vizita Hong Kong.
Este a doua întâlnire a celor doi lideri din acest an. Ultima dată s-au întâlnit la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, în februarie. Atunci, Xi și Putin au emis o declarație comună în care au susținut că prietenia dintre țările lor „nu are limite”. Rusia a invadat Ucraina câteva zile mai târziu - o acțiune pe care China nici nu a condamnat-o, dar pentru care nici nu și-a exprimat sprijinul. De fapt, Beijingul a spus că ambele părți sunt de vină.
Schimburile comerciale dintre China și Rusia au continuat să crească de atunci, iar importurile de petrol rusesc în China și India au crescut de la începutul invaziei. Pe de altă parte, relațiile dintre China și Occident-SUA au devenit tensionate din cauza Taiwanului.
Se vorbește mult despre relația dintre Rusia și China, care s-a consolidat de la începutul războiului din Ucraina. Experții spun că Putin va conta probabil pe Beijing mai mult ca niciodată după eșecurile sale pe câmpul de luptă, scrie CNN.
„Rusia se bazează pe China pentru a demonstra lumii că legătura lor puternică este un simbol al eșecului izolării internaționale, în ciuda sancțiunilor severe occidentale”, a declarat Velina Tchakarova, directorul Institutului Austriac pentru Politică Europeană și de Securitate din Viena.
Pentru Putin, sprijinul din partea celei mai puternice națiuni anti-Occidentale din lume ar fi în mod natural de o mare valoare, a susținut expertul.
„Sprijinul Chinei ajută Moscova să transmită retorica rusă care pune criza alimentară pe seama sancțiunilor UE și învinovățește NATO pentru începutul războiului. Creează un numitor comun: nemulțumirea față de Occidentul condus de SUA și argumentul pozitiv pentru legături mai strânse cu China”, a spus Tchakarova.
Editor : G.M.