Publicația de investigaţii Proekt a fost declarată „indezirabilă” în Rusia. Jurnaliştii săi sunt considerați „agenţi ai străinătăţii”

Data publicării:
Prima pagină a site-ul Proekt.
Prima pagină a site-ul Proekt. Foto: captură Proekt

Parchetul rus a clasat joi drept „organizaţie indezirabilă” reputata publicație de investigaţii Proekt, expunând-o unor amenzi grele, în timp ce mai mulţi dintre jurnaliştii acesteia au fost declaraţi „agenţi ai străinătăţii” de către justiţia rusă.

„Motivul acestei decizii ţine de faptul că activităţile (Proekt) prezintă o ameninţare la adresa ordinii constituţionale şi a securităţii Federaţiei Ruse”, subliniază Parchetul rus într-un comunicat, relatează AFP, citată de Agerpres.

Comunicatul cu această decizie a fost transmis Ministerului Justiţiei pentru ca Proekt să fie clasată oficial în registrul „organizaţiilor indezirabile”.

Ministerul a actualizat joi lista grupurilor şi indivizilor desemnaţi „agenţi ai străinătăţii”. Pe aceasta au fost incluşi cinci jurnalişti ai Proekt: Roma Badanin, Piotr Maniahin, Olga Ciurakova, Maria Jeleznova şi Iulia Lukianova.

Fondată în 2018, site-ul Proekt este cunoscut pentru investigaţiile sale asupra corupţiei elitelor ruse. A publicat inclusiv lungi anchete despre colaboratorii foarte bogaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

La sfârşitul lui iunie, au avut loc percheziţii la domiciliul mai multor jurnalişti ai Proekt, printre care redactorul-şef Roma Badanin.

Rusia foloseşte denumirea de „agent al străinătăţii” pentru a eticheta organizaţii finanţate din străinătate despre care spune că sunt angajate în activitatea politică. Termenul are o conotaţie negativă din epoca sovietică şi îi supune pe cei desemnaţi la o verificare birocratică suplimentară.

Această desemnare obligă site-urile vizate să publice o notă de 24 de cuvinte anunţând că sunt distribuite de o companie media ce „îndeplineşte funcţia de agent al străinătăţii”.

La începutul lunii iunie, site-ul rus de ştiri VTimes a anunţat că se închide după ce a fost desemnat „agent al străinătăţii” de către autorităţi luna trecută, în cadrul extinderii măsurilor de represiune împotriva mass-media critice faţă de Kremlin.

De asemenea, postul Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) plăteşte în prezent preţul pentru o astfel de decizie. Clasificat drept „agent al străinătăţii” din 2017, postul este vizat de o avalanşă de proceduri judiciare pentru că nu a afişat acest lucru pe site-urile sale sau că a făcut-o într-un mod neadecvat.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...