Primari şi guvernatori regionali italieni au cumpărat marţi o pagină în ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung pentru a-i cere Germaniei să manifeste solidaritate în faţa epidemiei generate de noul coronavirus, amintindu-i că alte state au acceptat să-i reducă datoria după cel de-al Doilea Război Mondial, informează Reuters, citat de Agerpres.
Italia înregistrează un număr de decese mai mare decât orice altă ţară din cauza epidemiei de coronavirus, cu 11.591 de decese până luni, adică o treime din totalul mondial, şi peste 100.000 de cazuri de contaminare confirmate.
Iniţiativa subliniază resentimentul crescând al italienilor împotriva a ceea ce este considerat drept indiferenţă a Germaniei faţă de situaţia lor critică în contextul în care Berlinul refuză să răspundă apelurilor din partea altor ţări privind mutualizarea datoriilor pentru a ajuta economiile lor în dificultate.
„Dragi prieteni germani, memoria ajută la luarea deciziilor corecte”, se afirmă în scrisoare, care evocă un acord din 1953 vizând reducerea datoriei Germaniei cu scopul de a o ajuta să-şi refacă economia după război. Scrisoarea este semnată de primari de stânga şi de dreapta reprezentând oraşe din nordul Italiei cele mai afectate de epidemia de coronavirus, inclusiv Bergamo şi Milano, şi de guvernatorul regiunii Emilia-Romagna.
Mesajul vizează deopotrivă Olanda, văzută în Italia ca un fel de paradis fiscal pentru companiile multinaţionale, afirmând că aceasta a „instituit un regim fiscal favorabil care de mulţi ani sustrage resurse din toate ţările mari europene”.
Nouă ţări din Uniunea Europeană, între care Italia, Franţa şi Spania, au cerut săptămâna trecută emiterea comună de „obligaţiuni-corona” pentru finanţarea redresării economice după epidemia virală care pare să împingă zona euro spre o profundă recesiune. Germania, Olanda, Finlanda şi Austria s-au opus propunerii de a emite aşa-numite „corona-bonds”, menţinându-şi tradiţionala lor reticenţă în a împărţi datoria economiilor mai puţin competitive.
„Obligaţiunile emise pentru a combate coronavirusul nu vor şterge sau mutualiza datoriile anterioare”, se poate citi în traducerea italiană a scrisorii publicate pe Twitter de către europarlamentarul Carlo Calenda, unul dintre semnatari. Liderii UE nu au reuşit până în prezent să se înţeleagă asupra nivelului sprijinului pentru economiile care au încetinit din cauza măsurilor restrictive luate în efortul de a stopa propagarea noului coronavirus.
La sfârşitul videoconferinţei de săptămâna trecută, Germania şi Olanda au declarat că cei care au nevoie ar putea accede la Fondul de salvare al zonei euro (Mecanism European de Stabilitate/MES) pentru a obţine linii de credit. Italia s-a opus acestui mecanism, care implică condiţionalităţi.
Statele Unite au anunțat că vor trimite Italiei echipamente medicale în valoare de 100 de milioane de dolari. Preşedintele Donald Trump a declarat, în cadrul conferinţei de presă zilnice de la Casa Albă dedicată situaţiei generate de epidemia COVID-19, că va trimite în Italia „echipamente chirurgicale, medicale şi spitaliceşti în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari”.
Editor: A. D.