Liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat miercuri că le-a cerut procurorilor să investigheze dacă ofiţerii superiori ai armatei ruse au comis „crime” în timpul sau înaintea războiului din Ucraina, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Aceasta este cea mai dură provocare publică pe care Prigojin o lansează împotriva principalilor colaboratori militari ai preşedintelui Vladimir Putin, respectiv ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major, Valeri Gherasimov, pe care anterior i-a acuzat că sunt responsabili de moartea a mii de luptători Wagner pentru că nu au furnizat acestei unităţi muniţia necesară operaţiunilor militare în Ucraina.
„Am trimis astăzi scrisori Comitetului de Investigaţie şi Oficiului Procurorului Federaţiei Ruse, cu cererea de a verifica asupra comiterii de crime în timpul pregătirii şi desfăşurării Operaţiunii Militare Speciale de către un grup de responsabili cu rang înalt ai Ministerului Apărării. Scrisorile nu vor fi publicate, întrucât autorităţile de investigaţie se vor ocupa de caz”, a anunţat Prigojin.
Într-unul din numeroasele sale mesaje anterioare critice la adresa establishment-ului militar rus, liderul grupării Wagner a estimat că numai un act de „trădare” din interiorul Rusiei poate explica unele decizii militare tactice păguboase în războiul din Ucraina şi privarea luptătorilor săi de muniţii.
Totuşi, Kremlinul şi Ministerul Apărării au trecut cu vederea până în prezent izbucnirile verbale ale liderului grupării de mercenari, care par să facă notă discordantă cu practicile sistemului politic bine controlat de Putin. Ministerul Apărării nu a comentat deocamdată nici demersul judiciar anunţat miercuri de Prigojin.
Fondator al grupării Wagner, Evgheni Prigojin a devenit, în cele 15 luni de când Rusia a pornit războiul contra Ucrainei, cel mai vizibil membru al cercului apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Fost furnizor de servicii de catering pentru preşedinţia rusă, supranumit astfel „bucătarul lui Putin”, Prigojin a afirmat în glumă că ar trebui să i se spună mai degrabă "măcelarul lui Putin", în urma succeselor înregistrate pe front de gruparea sa, care a fost în prima linie a asediului asupra oraşului ucrainean Bahmut, pe care a reuşit să-l ocupe luna aceasta după lupte sângeroase cu armata ucraineană.
Editor : Bianca Chirilă