A doua zi după ce Rusia a blocat cu veto la ONU continuarea activității grupului de experți care monitorizează respectarea sancțiunilor impuse Coreei de Nord pe fondul programului nuclear al Phenianului, Rusia a transmis că marile puteri au nevoie de o nouă abordare a Coreei de Nord, acuzând Statele Unite și aliații săi că intensifică tensiunile militare din Asia și că încearcă să izoleze și mai mult țara lui Kim Jong Un, scrie Reuters.
Rusia a blocat ONU formarea unui grup de experți pentru monitorizarea aplicării sancțiunilor de lungă durată ale Națiunilor Unite împotriva Coreei de Nord pe fondul programelor sale de arme nucleare și rachete balistice.
Mișcarea Moscovei, care dă o lovitură în aplicarea unei multitudini de sancțiuni ONU impuse după ce Phenianul a efectuat primul său test nuclear în 2006, subliniază câștigul lui Kim Jong Un prin apropierea de președintele Vladimir Putin pe fondul războiului din Ucraina.
„Este evident pentru noi că Consiliul de Securitate al ONU nu mai poate folosi modele vechi în legătură cu problemele Peninsulei Coreene”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Zaharova a spus că Statele Unite alimentează tensiunile militare, că restricțiile internaționale nu au îmbunătățit situația de securitate și că au existat consecințe umanitare grave pentru populația Coreei de Nord, cunoscută oficial drept Republica Populară Democrată Coreea (RPDC).
„Statele Unite și aliații săi au demonstrat în mod clar că interesul lor nu se extinde dincolo de sarcina de a „sugruma” RPDC prin toate mijloacele disponibile, iar o reglementare pașnică nu este deloc pe ordinea de zi”, a spus ea.
Departamentul de Stat al SUA a declarat joi că dreptul de veto al Rusiei a „subminat în mod cinic pacea și securitatea internațională” și a acuzat Moscova că încearcă să îngroape rapoartele grupului de experți cu privire la propria „concluzie” cu Coreea de Nord pentru a obține arme.
„Numai Rusia va deține rezultatul acestui drept de veto: o RPDC mai îndrăzneață să facă față unui comportament nesăbuit și provocărilor destabilizatoare, precum și perspective reduse pentru o pace durabilă în Peninsula Coreeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
Vetoul rusesc este văzut ca un punct de cotitură major în regimul internațional de sancțiuni împotriva Coreei de Nord, care a fost format în 1948 cu sprijinul Uniunii Sovietice de atunci, în timp ce Republica Coreea era susținută de Statele Unite.
Coreea de Nord este singura țară care a efectuat teste nucleare în secolul 21 - în 2006, 2009, 2013, de două ori în 2016 și 2017, potrivit Națiunilor Unite.
Rusia a spus că munca experților nu a fost nici obiectivă, nici imparțială și că aceștia s-au transformat într-un instrument al Occidentului.
„Grupul de experți al Comitetului 1718 al Consiliului de Securitate al ONU a pierdut toate standardele de obiectivitate și imparțialitate, care ar trebui să fie caracteristici integrante ale mandatului său”, a spus Zaharova.
Ea a mai declarat că experții „s-au transformat într-un instrument ascultător al oponenților geopolitici ai RPDC. Nu are rost să îl salvezi în această formă”.
Vetoul ilustrează cât de mult a subminat cooperarea marilor puteri în alte probleme globale majore războiul din Ucraina, care a declanșat cea mai profundă criză în relațiile Rusiei cu Occidentul, de la criza rachetelor din Cuba din 1962, scrie Reuters.
De când Putin a ordonat invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022, Moscova a făcut tot posibilul pentru o renaștere a relației sale - inclusiv a legăturilor militare - cu Phenianul.
Washingtonul spune că Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete pe care le folosește împotriva Ucrainei, afirmații care au fost respinse de Kremlin și Phenian.
Pentru Kim, care s-a angajat să accelereze producția de arme nucleare pentru a descuraja ceea ce el consideră drept provocări ale SUA, Rusia este o mare putere aliată cu depozite substanțiale de rachete.
Rusia, a spus Zaharova, a căutat un compromis în baza căruia sancțiunile să fie revizuite în anumite limite de timp, deși acea propunere a fost întâmpinată cu „ostilitate” de către Washington.
„Solicităm părților în cauză să se abțină de la escaladarea măsurilor și să se reconfigureze pentru a găsi modalități de destindere, ținând cont de prioritățile de securitate cunoscute”, a spus Zakharova.
Editor : M.I.