Presupusul autor al atacului armat asupra lui Trump: „Voi oferi 150.000 de dolari oricui poate duce treaba la bun sfârșit”

Data actualizării: Data publicării:
Ryan Routh
Ryan Routh este arestat pe autostradă, la scurtă vreme de la incident. Foto: Profimedia

Bărbatul acuzat că s-a ascuns cu o armă lângă terenul de golf din Florida al lui Donald Trump, într-o aparentă încercare de a-l ucide pe fostul președinte, a scris o scrisoare cu câteva luni înainte în care descria o „tentativă de asasinat”. Mai mult, el oferea o recompensă pentru viața lui Trump, au declarat luni procurorii americani. Nu mai puțin de 150.000 de dolari „oricui poate duce treaba la bun sfârșit”.

Ryan Routh, în vârstă de 58 de ani, se confruntă cu două capete de acuzare, după ce ar fi fost surprins, la 15 septembrie, cu o armă în mână, în timp ce candidatul republican la președinție juca golf pe terenul său din West Palm Beach, potrivit unei plângeri penale.

Deocamdată el nu a apărut în fața instanței pentru a pleda vinovat sau nevinovat.

Scrisoarea găsită la percheziții

Routh urmează să se prezinte în curând la o audiere în cadrul căreia procurorii vor cere unui judecător să îl țină în închisoare până la proces. Într-un document judiciar publicat înainte de audiere, procurorii au declarat că, înainte de incident cu câteva luni, Routh a lăsat o scrisoare scrisă de mână adresată „lumii”, prin care oferea o recompensă pentru Trump.

„Aceasta a fost o tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump, dar v-am dezamăgit”, a scris suspectul, potrivit dosarului. „Voi oferi 150.000 de dolari oricui poate duce treaba la bun sfârșit”.

Scrisoarea a fost găsită într-o cutie predată de un martor civil neidentificat, care mai conținea muniție, o țeavă metalică și patru telefoane, au declarat procurorii.

Procurorii au mai spus că, atunci când Routh a fost arestat luna aceasta, mașina sa conținea o listă scrisă de mână cu datele din august, septembrie și octombrie ale locurilor în care Trump apăruse sau era așteptat să apară.

Routh a fost acuzat de posesie de armă de foc ca infractor condamnat și de posesie de armă de foc cu un număr de serie șters. Ar putea urma și alte acuzații.

Incidentul de la 15 septembrie

Un agent al Serviciului Secret al SUA a observat arma și a tras în direcția lui Routh, determinându-l pe suspect să fugă, potrivit plângerii. Routh a fost arestat ulterior de-a lungul unei autostrăzi din Florida. Oficialii americani au declarat că Routh nu a tras niciun foc de armă în timpul întâlnirii de pe terenul de golf și că nu l-a avut în vizor pe Trump, care se afla la câteva sute de metri distanță.

Incidentul a avut loc la aproximativ două luni după ce un alt bărbat înarmat l-a rănit pe Trump la ureche în timpul unui miting de campanie în Butler, Pennsylvania.ââ

Cele două incidente au scos la iveală tensiunile agenției într-o perioadă de creștere a amenințărilor politice și a violenței în Statele Unite.

Routh, care lucra în domeniul construcțiilor și locuia în Hawaii, avea antecedente penale. Era un susținător vocal al Ucrainei. Într-o carte autopublicată în 2023, Routh a scris că Iranul era „liber să îl asasineze pe Trump” pentru că a scos Statele Unite dintr-un acord nuclear internațional cu Teheranul în timpul președinției sale.

În decembrie 2002, Routh a fost condamnat în Carolina de Nord pentru deținerea unei arme. De asemenea, a fost condamnat pentru posesie de bunuri furate în 2010, conform înregistrărilor judiciare.

Datele telefonului mobil au arătat că Routh ar fi așteptat în zonă timp de aproape 12 ore - de la aproximativ 2 a.m. până la aproximativ 1:30 p.m. - când a fost văzută arma, conform plângerii penale. Anchetatorii au găsit la fața locului o pușcă încărcată de tip SKS cu lunetă, un aparat foto digital și o pungă de plastic cu alimente, conform plângerii.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Povestea pisicii care și-a înscenat propria moarte și s-a întors acasă după 6 ani
Digi FM
Val de reacții după ce Adriana Iliescu și fiica ei au fost fotografiate pe stradă: „Eliza i-a prelungit...
Pro FM
Apariția serii. Noncoformista Madonna, într-un body, acoperită cu un voal negru din dantelă, cu o coroană pe...
Film Now
Scott Cohen, actorul din „Gilmore Girls”, despre accidentul în care a fost implicat cu soția lui: „Am crezut...
Adevarul
Turistă din Cehia, despre România: ”Din cauza creșterii standardului de viață, dispare o parte din...
Newsweek
Ajutor la pensie: Când se alimentează cardul de energie pentru iarnă? Ce spune Ministerul de Finanțe
Digi FM
Imagini de la nunta canotorilor Maria și Florin Lehaci. Campioana olimpică a arătat ca o prințesă, într-o...
Digi World
"Așteptări vs. realitate. Mă simt înșelată". A crezut că și-a închiriat cea mai frumoasă cameră cu vedere la...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Eric Roberts, critic la adresa Juliei Roberts și a interpretării care i-a adus prima șansă la Oscar: "Nu...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...