Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a pledat pentru o dublare a cheltuielilor de apărare în Europa, spunând într-un interviu acordat cotidianului regional francez Ouest-France că se teme de un atac rusesc în Polonia, Finlanda sau ţările baltice.
"Trebuie să prevedem că Putin va dori să-şi dezvolte politica agresivă, invazia sa. A început în Georgia, acum Ucraina, următorul obiectiv ar putea fi ţările baltice, Polonia, Finlanda sau alte ţări de pe flancul estic", a declarat Mateusz Morawiecki, potrivit AFP.
"Avem nevoie de o armată europeană puternică", a insistat premierul polonez care consideră că "trebuie dublate cheltuielile pentru apărare în Europa". "Suntem în prezent la aproximativ 300 de miliarde de euro, ar trebui să trecem la 500-600 de miliarde de euro. Nu este imposibil şi acest lucru va permite Europei să joace în sfârşit un rol major", a adăugat el.
"Era păcii şi a ordinii internaţionale ajunge la sfârşit", a mai spus Mateusz Morawiecki. "Trebuie să fim conştienţi de asta. Este un test pentru Occident, iar modul în care reacţionăm la acest test ne va determina viitorul, nu ani de zile, ci decenii", a continuat el.
Şeful guvernului polonez a mai propus excluderea cheltuielilor pentru apărare din pactul european de stabilitate cu scopul de a permite ţării sale să cheltuiască 3% până la 4% din PIB pentru apărare astfel încât să facă faţă "agresiunii ruse împotriva Uniunii Europene".
Mateusz Morawiecki a cerut, de asemenea, "o serie de sancţiuni fără precedent şi zdrobitoare" după invadarea Ucrainei de către Rusia şi "discuţii pentru a face Europa independentă de achiziţionarea de hidrocarburi ruseşti". "Cumpărând petrol şi gaze ruseşti, finanţăm acum politica de agresiune a Rusiei", a ţinut el să adauge.
În contextul în care Varşovia se află în colimatorul Comisiei Europene în ceea ce priveşte independenţa judecătorilor şi nerespectarea deciziilor justiţiei europene, premierul polonez a spus că se aşteaptă de la "Comisia Europeană să nu ne supere cu aşa-zisa procedură a statului de drept (...), pentru că în prezent suntem pe punctul de a apăra flancul estic".
"Consider că suntem trataţi într-un mod discriminatoriu şi asta mai ales în timp de război. Nu ar trebui să fim trataţi aşa", a insistat Mateusz Morawiecki.
Polonia, membră a NATO, are o frontieră de 535 de kilometri cu Ucraina, reaminteşte AFP, citată de Agerpres.
Editor : A.A.