Un jurnalist independent din Spania se află de peste 9 săptămâni în custodia poliției din Polonia și așteaptă ca procurorii să termine investigația a ceea ce ei consideră a fi un caz de spionaj legat de invazia trupelor ruse în Ucraina, scrie The Guardian.
Într-un caz care ridică semne de întrebare despre libertatea presei în Europa pe timp de război, este de așteptat ca procurorii polonezi să ceară săptămâna următoare încă o extindere de trei luni a detenției lui Pablo González, care a lucrat ca jurnalist independent pentru companii de mass-media precum postul TV La Sexta, agenția de presă EFE și Vocea Americii.
Conform legii din Polonia, González poate fi ținut în custodie până la începerea procesului, ceea ce ar putea dura chiar și mai mult de un an. Oficialii polonezi spun că González este agent al GRU, infamul serviciu de informații din Rusia.
„A executat operațiuni în beneficiul Rusiei, profitând de statutul său de jurnalist care i-a permis să călătorească liber în jurul lumii și în Europa, inclusiv în zone de conflict militar”, potrivit unui purtător de cuvânt al ministrului coordonator al serviciilor speciale din Polonia.
„Au fost strânse multe dovezi și sunt acum analizate în detaliu”, a spus purtătorul de cuvânt polonez, adăugând că González riscă să stea 10 ani la închisoare pentru că a luat parte la „activitățile unui serviciu de informații străin împotriva republicii poloneze.”
„Nu am niciun dubiu că nu este spion”
Prietenii și familia lui González spun că acuzațiile sunt absurde și au cerut ca jurnalistul să fie judecat sau eliberat imediat. „Nu am niciun dubiu că nu este spion”, a spus Juan Teixeira, un jurnalist spaniol care a călătorit cu González în multe țări în ultimul deceniu.
González, născut în Rusia și cu dublă cetățenie ruso-spaniolă, a fost reținut de agenții de la serviciul intern de securitate din Polonia (ABW) care l-au arestat pe jurnalist din hotelul în care era cazat, în orașul de graniță Przemyśl la scurt timp după miezul nopții pe 27 februarie.
Jurnalistul a raportat despre criza refugiaților și plănuia să transmită și din Ucraina.
Avocatul lui González a spus că jurnalistul se simte bine și că a fost vizitat de consulul spaniol. Soția sa a spus că jurnalistul făcea vizite dese în Rusia pentru a-și vedea tatăl.
Două pașapoarte cu două nume diferite
Cele două pașapoarte ale jurnalistului folosesc două nume diferite, o situație care susținătorii lui González se tem că va fi folosită împotriva sa în proces pentru că ar putea reprezenta dovada faptului că jurnalistul folosea pseudonime.
Confuzia legată de numele său a apărut din cauză că părinții jurnalistului au divorțat, iar mama lui s-a mutat în Spania când González era copil și l-a înregistrat cu numele ei de familie.
Bunciul matern al lui González a fost unul dintre miile de copii spanioli evacuați în Rusia în timpul războiului civil din Spania în 1936.
Numele lui González a apărut în 2016 pe o listă întocmită de cercetători academici împreună cu alți 48 de jurnaliști, politicieni și activiști spanioli ai căror comentarii pe Twitter au fost considerate „proruse”. „Pentru cineva care lucrează de pe teren în Ucraina... acest lucru este îngrijorător”, a spus González la acea vreme.
„Sfătuit” să părăsească Ucraina; arestat de Polonia
Primele probleme pe care le-a întâmpinat au apărut cu câteva săptămâni înainte de declanșarea războiului, atunci când autoritățile ucrainene l-au interogat în timp ce se pregătea să facă un reportaj pentru La Sexta în apropierea unui punct de control militar.
I s-a spus să se adreseze serviciilor de informații ucrainene de la Kiev, acolo unde a fost sfătuit să părăsească țara, fără să fie deportat în mod oficial.
„Autoritățile poloneze trebuie să fie mai deschise în legătură cu dovezile pe care le dețin împotriva sa, pentru că până acum informația este limitată și să reții un jurnalist pentru luni de zile fără un proces este foarte grav”, a spus un purtător de cuvânt al ONG-ului Reporteri Fără Frontiere.