Povestea femeilor-soldat din Israel care au avertizat asupra pericolului, dar nu au fost ascultate. Au fost primele ucise de Hamas

Data publicării:
Femei soldat în Israel.
Femei soldat în Israel. Foto: Profimedia

Sunt cunoscute ca „ochii Israelului” la frontiera cu Gaza. Timp de ani întregi, unități de tinere femei-soldat au avut o singură misiune: să stea în baze de supraveghere ore întregi, căutând semne că se întâmplă ceva suspect, relatează BBC. În 7 octombrie, au fost primele ucise în atacurile Hamas.

În lunile care au precedat atacurile din 7 octombrie ale Hamas, ele au început să vadă lucruri: antrenamente, simulări de luări de ostatici și fermieri care se comportau ciudat de cealaltă parte a graniței.

Noa (nu este numele ei real), spune că transmiteau informații despre ceea ce vedeau agenților de informații și ofițerilor de rang înalt, dar că nu puteau să facă mai mult.

„Noi eram doar ochii”, spune ea.

Pentru unele dintre aceste femei, era clar că Hamas plănuia ceva la scară mare. Era ca un „balon care urma să spargă”, spune Noa.

BBC a vorbit cu aceste tinere despre escaladarea activității suspecte pe care au observat-o, despre rapoartele pe care le-au depus și despre ceea ce au considerat o lipsă de reacție din partea ofițerilor superiori ai Forțelor de Apărare Israelului (IDF).

Jurnaliștii au văzut mesaje WhatsApp pe care femeile le-au trimis în lunile dinainte de 7 octombrie, vorbind despre incidente la graniță. Unele dintre ele au început să se întrebe: cine va fi de serviciu când va veni inevitabilul atac?

Aceste femei nu au fost singurele care au tras un semnal de alarmă și, pe măsură ce se adună mai multe mărturii, furia față de statul israelian - și întrebările cu privire la răspunsul acestuia - cresc.

BBC a vorbit, de asemenea, cu familiile care și-au pierdut fiicele și cu experții care consideră că răspunsul IDF la avertismentele acestor femei sunt parte a unui eșec al serviciilor de informații. IDF a spus că „în prezent se concentrează pe eliminarea amenințării din partea organizației teroriste Hamas” și a refuzat să răspundă la întrebările BBC.

„Problema este că ei [armata] nu au făcut legăturile”, a declarat pentru BBC o fostă comandantă la una dintre unitățile de frontieră.

Dacă ar fi făcut-o, spune ea, și-ar fi dat seama că Hamas pregătea ceva fără precedent.

Shai Ashram, în vârstă de 19 ani, a fost una dintre femeile-soldat care erau în tură pe 7 octombrie. Într-un apel telefonic cu familia ei, în care se auzeau împușcături în fundal, ea a spus că sunt „teroriști în bază și că va avea loc un eveniment cu adevărat mare”.

Ea a fost una dintre cele peste 10 femei-soldat de supraveghere ucise. Altele au fost luate ostatice.

Când Hamas a lansat atacul, femeile de la Nahal Oz, o bază la aproximativ un kilometru de granița cu Gaza, au început să-și ia rămas bun una de la alta pe grupul lor WhatsApp.

Noa, care nu era de serviciu și citea mesajele de acasă, își amintește că s-a gândit: „asta e”. Atacul de care se temeau începuse.

Datorită locației bazelor lor, femeile din această unitate militară - cunoscute sub numele de „tatzpitaniyot” în ebraică - au fost printre primii israelieni la care a ajuns Hamas.

La o altă unitate militară, Gal (nu este numele ei real) a văzut și ea că se întâmplă lucruri ciudate.

În calitate de comandant la unitatea ei, Gal spune că observatorii îi transmiteau informații pe care ea le-a dat supraveghetorului ei.

Dar Gal spune că, deși totul a fost inclus în „evaluările situației” - când superiorii de la bază discutau rapoartele depuse de observatori - nu părea să se facă nimic în privința observațiilor lor.

Mai multe dintre femei spun că și-au exprimat frustrările și îngrijorările în discuțiile cu familiile lor.

„De ce suntem aici dacă nimeni nu ne ascultă?”, îi spunea o tânără-soldat, Shahaf, mamei ei.

Dar, în ciuda îngrijorărilor lui Shahaf, familia ei, ca și ceilalți israelieni, avea încredere deplină în armată și în statul israelian și credea că, chiar dacă se plănuiește ceva, problema va fi rezolvată rapid.

„În ultimele luni spunea iar și iar că va fi război. Și am râs de ea, crezând că exagează”, spune mama lui Shahaf, Ilana.

Shahaf a fost printre primii oameni care au fost uciși pe 7 octombrie, când Hamas a invadat Nahal Oz.

A devenit cea mai întunecată zi din istoria Israelului, deoarece aproximativ 1.300 de oameni au fost uciși, potrivit biroului primului ministru, și 240 luați ostatici.

Atacurile aeriene și terestre lansate de Israel ca răspuns la atacurile din 7 octombrie au ucis peste 23.000 de oameni în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu o vocală și în rest conține doar consoane
Digi FM
Meghan Markle a revenit pe Instagram după cinci ani de absenţă. Imaginile inedite sunt virale
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
Foto Heather Graham și-a încheiat anul în costum de baie, înconjurată de zăpadă. Actrița împlinește 55 de ani...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025