Polonia reacționează după ce Putin a spus că teritoriile sale au fost „cadou de la Stalin”: Un criminal îl albește pe alt criminal

Data publicării:
Vladimir Putin furios
Crimeea joacă un rol esențial în planul neoimperialist al lui Vladimir Putin, care va face „tot posibilul” să îi împiedice pe ucraineni să elibereze peninsula. Foto: Profimedia Images

Ambasadorul Rusiei la Varșovia a fost convocat „de urgență”, sâmbătă, de diplomația poloneză, după ce dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, a făcut declarații cu privire la integritatea teritorială a țării și la granițele acesteia. Guvernul de la Varșovia consideră că declarațiile acestuia au fost „provocatoare”: „este o tentativă de albire a criminalului de război care a fost Stalin de către un alt criminal de război, care este Putin astăzi”.

Sângerosul dictator rus a acuzat, vineri, Polonia că are „planuri revanșarde” și că intenționează să „recupereze” teritorii din vestul Ucrainei, reluând una dintre susținerile ridicolului său omolog și partener de invazie, Aleksandr Lukașenko. Rusia și Belarusul acuză constant Polonia că vrea să „atace” Ucraina.

Putin a susținut, între altele, că regiunile de vest ale Poloniei actuale au fost un „cadou al lui Stalin” făcut polonezilor după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Convocarea ambasadorului rus este o urmare a „declaraţiilor provocatoare ale preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, precum şi a ameninţărilor şi a altor acţiuni neprietenoase ale Federaţiei Ruse faţă de Polonia şi faţă de aliaţii noştri”, a declarat Pawel Jablonski, oficial cu rang de ministru în diplomația poloneză. 

„Întâlnirea a fost foarte scurtă”, a precizat el pentru presă la finalul acesteia. „Granițele între ţări sunt absolut de neatins şi Polonia se opune oricărei revizuiri” a acestora, a declarat Jablonski.

Prim-ministrul guvernului Poloniei, Mateusz Morawiecki, i-a răspuns, vineri seara, printr-o postare pe Twitter, lui Putin, reiterând că „Stalin a fost un criminal de război, responsabil de moartea a sute de mii de polonezi” în timpul şi după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Potrivit lui Jablonski, este o „tentativă de albire a criminalului de război care a fost Stalin de către un alt criminal de război, care este Putin astăzi”.

În aplicarea deciziilor luate în 1945 de marile puteri la finalul conflictului mondial, Polonia a fost deplasată cu 300 km pătrați spre vest, comparativ cu harta de dinaintea războiului.

Uniunea Sovietică a păstrat, astfel, teritoriile poloneze pe care le anexase în 1939, când a invadat Polonia alături de naziști, în timp ce Polonia a beneficiat, în schimb, de câteva regiuni care aparţinuseră Germaniei - Silezia, Pomerania, Brandenburg-ul de Est, sudul Prusiei Orientale și fostul Oraș Liber Danzig.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Mariah Carey are doi copii de 13 ani. Cum arată acum gemenii artistei
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei