Poliţia de frontieră poloneză a raportat luni 228 de încercări de intrare ilegală în Polonia prin diferite puncte ale gardului care desparte Polonia de Belarus, precum şi atacuri cu beţe şi pietre împotriva patrulelor poloneze, transmite EFE, potrivit Agerpres.
De la începutul anului, au existat peste 16.000 de încercări de trecere ilegală a frontierei, iar joia trecută, în care s-au înregistrat aproape 300 de cazuri, a fost ziua cu cea mai mare activitate ilegală în zona respectivă de la criza frontierei din 2021, potrivit datelor furnizate de poliţia de frontieră poloneză.
Guvernul de la Varşovia pune prezenţa mai mare a imigranţilor ilegali şi creşterea presiunii la frontieră pe seama înfiinţării în Belarus a unui contingent de mercenari din grupul rus Wagner în urmă cu câteva săptămâni.
Duminică după-amiază, ministrul polonez care coordonează supravegherea frontierei, Stanislaw Zaryn, a declarat la Varşovia că „autorităţile din Belarus nu numai că transportă migranţii la graniţă, ci le oferă şi echipamente precum scări şi instrumente de tăiat sârmă pentru a încerca să traverseze, precum şi pietre şi cărămizi pentru a ne ataca gărzile”.
„Operaţiunea hibridă care foloseşte căile de migrare continuă. Polonia este atacată, aceste acţiuni fac parte dintr-un plan rus de destabilizare a Europei şi în special a flancului estic al NATO”, a subliniat Zaryn.
În prezent, peste 5.000 de grăniceri polonezi sunt dislocaţi la graniţa polono-belarusă, alături de 2.000 de militari, 500 de poliţişti din unităţile antirevoltă şi un număr variabil de membri ai Forţei de Apărare Teritorială, un grup paramilitar de voluntari.
După criza frontalieră din 2021 şi 2022, pe care Varşovia a descris-o drept un „război hibrid” orchestrat de Minsk în colaborare cu Moscova, Polonia a construit un gard de bare de oţel înalt de 5,5 m de-a lungul a 186 de kilometri de graniţă cu Belarus şi a instalat un sistem de supraveghere cu camere şi senzori.
Varşovia a închis pentru traficul comercial toate punctele de trecere a frontierei cu Belarus şi în prezent sunt menţinute deschise doar două vame feroviare: Kusnica şi Siemianowka.
Editor : Bianca Chirilă