Politico: Viktor Orban și-a trimis ministrul de justiție la reuniunea extremei drepte, în timp ce el vota alături de liderii UE

Data actualizării: Data publicării:
judit varga
Judit Varga, ministrul justiției din Ungaria Foto: Profimedia Images

În timp ce premierul ungar Viktor Orban se afla la Bruxelles și își dădea acordul alături de ceilalți lideri UE pentru ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate la UE, ministrul său de justiție, Judit Varga, s-a alăturat membrilor partidului belgian Vlaams Belang și altor partide de extremă dreapta pentru a semna o declarație în care afirmă că „se tem” că actuala criză din Europa „va fi folosită în mod abuziv de către Uniunea Europeană pentru extinderea puterii sale”, relatează Politico.eu.

Extrema dreaptă se referă în special la ideea de a crea o armată europeană ca parte a unei Uniuni Europene care impune idei de la centru.

Extremiștii critică, de asemenea, mecanismul de condiționalitate al UE care leagă bugetul blocului european de respectarea standardelor statului de drept și spun că această măsură „urmărește să forțeze statele membre să urmeze necondiționat linia Uniunii Europene centralizate”.

Marine Le Pen, lidera partidului de extremă-dreapta din Franța, nu a participat personal la reuniune din cauza evenimentelor politice în curs de desfășurare după recentele alegeri legislative din țara sa, dar a declarat că partidul său „se va angaja pe deplin” să consolideze și să lărgească alianța de extremă-dreapta care, „în respectul diferențelor”, susține ideea statului suveranist.

Viktor Orban ceruse luni ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate concomitent cu Bosnia și Georgia, o condiție ce a suscitat temeri că Ungaria și-ar putea exercita dreptul de veto pentru a bloca statutul de candidat la aderare pentru Ucraina și Moldova. Ulterior, premierul ungar s-a răzgîndit, după ce a fost sunat de Volodimir Zelenski. Orban i-a transmis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Ungaria susţine cererea Ucrainei de a obţine statutul de candidat la UE şi că ar trebui eliminate cât mai curând posibil obstacolele birocratice din calea aderării efective a Ucrainei la UE. 

Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE. Decizia „istorică” a fost luată în unanimitate joi seara de liderii UE.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce vehicule pot fi conduse cu permis categoria B în 2025? Se aplică regulile și în spațiul Schengen?
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
Dieta drastică pe care o ține Elton John la vârsta de 77 de ani, din cauza problemelor de sănătate: „Este un...
Film Now
Cauza morții regizorului Jeff Baena, soțul actriței Aubrey Plaza, dezvăluită. Cineastul avea 47 de ani
Adevarul
Motivul dureros pentru care David Popovici nu face reclamă la casele de pariuri. Cazul de dependență pe care...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
A trăit povești de dragoste cu actori alături de care a jucat. Shirley MacLaine dezvăluie de ce nu s-a iubit...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025