Politico: UE are „dovezi foarte sigure” că Beijingul se gândește să îi ofere ajutor militar Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Xi Jinping și Vladimir Putin
Xi Jinping și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Liderii Uniunii Europene dețin „dovezi foarte sigure” că Beijingul se gândește să ofere asistență militară Rusiei, a spus un înalt oficial al UE pentru Politico, amenințând China cu potențiale măsuri economice dacă va trimite arme Moscovei.

Mesajul oficialului vine după un avertisment similar lansat de oficialii americani la începutul săptămânii, potrivit căruia guvernul rus a cerut Chinei echipament militar și alte tipuri de ajutoare.

Un raport ulterior al Financial Times a spus că Beijingul a dat semne că ar fi deschis față de cererea Rusiei. Nu este imediat clar dacă cele mai recente informații din partea UE provin din aceleași surse sau din sursele proprii ale serviciilor de informații din Europa.

„Liderii UE au dovezi foarte sigure că China se gândește să ofere ajutor militar Rusiei. Toți liderii sunt foarte conștienți de ceea ce se întâmplă”, a declarat oficialul de top al Uniunii Europene, sub rezerva anonimatului, nefiind autorizat să vorbească public despre informații confidențiale.

Liderii UE dețin „dovezi foarte sigure” că China ia în considerare asistența militară pentru Rusia
Summitul UE-China, programat împreună cu președintele chinez Xi Jinping pentru 1 aprilie, se va desfășura conform programului. Foto: Profimedia Images

Oficial UE: Măsurile economice sunt „singura limbă pe care Beijingul o înțelege”

Oficialul UE nu a specificat ce fel de asistență a solicitat Moscova. „Suntem îngrijorați de faptul că China cochetează cu rușii”, a adăugat acesta. UE „va impune bariere comerciale împotriva Chinei” dacă Beijingul va da curs cererii Rusiei, pentru că „aceasta este singura limbă pe care Beijingul o înțelege”.

Summitul UE-China, planificat împreună cu președintele chinez Xi Jinping pentru 1 aprilie, se va desfășura conform programului, potrivit declarațiilor făcute vineri în timpul întâlnirii reprezentanților de top ai tuturor statelor UE la Bruxelles.

Adâncirea crizei din Ucraina poate fi văzută și ca un test al relației dintre Rusia și China. Beijingul a respins în mod repetat rapoartele Statelor Unite despre implicarea sa în criza din Ucraina, pe care le-a catalogat ca „dezinformare”.

Rusia are probleme cu aprovizionarea, iar China are depozitele pline de armament

Timp de zeci de ani, Rusia a ajutat procesul de modernizare militară a Chinei cu arme și tehnologie, mai mult decât orice altă țară. Acum, Beijingul are destule provizii de care Moscova ar avea nevoie pentru a continua invazia Ucrainei, potrivit unei analize Reuters.

China a dezvoltat sisteme militare, precum cele de recunoaștere și de drone înarmate, rachete ghidate și sisteme de comunicații pe câmpul de luptă care ar putea ajuta Rusia să își umple golurile tot mai expuse în timpul luptelor de pe frontul din Ucraina.

Rusia ar mai avea nevoie și de provizii militare mai rudimentare, precum arme antitanc, camioane și muniție de război, pe care China le are în depozitele sale.

Unii analiști militari și diplomați privesc cu scepticism posibilitatea ca Beijingul să se lase atras direct în conflictul din Ucraina de o astfel de solicitare a Rusiei. De asemenea, analiștii remarcă faptul că unele dintre cele mai avansate echipamente din China nu ar putea fi integrate cu ușurință cu sistemele militare ale Rusiei.

Liderii UE dețin „dovezi foarte sigure” că China ia în considerare asistența militară pentru Rusia
China a dezvoltat sisteme militare, precum cele de recunoaștere și de drone înarmate, rachete ghidate și sisteme de comunicații pe câmpul de luptă care ar putea ajuta Rusia să își umple golurile tot mai expuse în timpul luptelor de pe frontul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

China a folosit tehnologia militară a Rusiei pentru a-și dezvolta propriile arme

Cercetătorii chinezi din domeniul militar au folosit tehnologia rusă pentru a-și dezvolta propriile arme folosind sisteme sau calibre brevetate care ar fi greu de convertit de către armata rusă.

Potrivit datelor SIPRI, un institut independent care monitorizează transferul de arme, până acum, nu s-au efectuat livrări de arme din direcția Chinei spre Rusia, așa că orice mișcare a Beijingului pentru a răspunde cererii Moscovei ar fi extrem de neobișnuită, dacă nu chiar unică.

Mai mulți analiști militari și trimiși regionali au spus că presiunile occidentale tot mai intense vor face ca Beijingul să fie foarte precaut cu privire la orice transfer de arme sau muniții către Rusia, dar ar putea oferi piese și ajutoare din domeniul comunicațiilor care sunt mai discrete și mai ușor de dezmințit.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Ce se află în spatele aspectului clar întinerit al lui Brad Pitt. Actorul ar fi investit 130.000 de dolari în...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani