Rusia a cerut Chinei echipamente militare pentru a-i sprijini invazia în Ucraina, iar Casa Albă este îngrijorată că Beijingul ar putea submina eforturile occidentale de a ajuta forțele ucrainene să-și apere țara, scrie „Financial Times”.
Oficiali americani au declarat pentru „Financial Times” că Rusia a solicitat Chinei echipamente militare, dar și alt gen de asistență încă de la începutul invaziei. Sursele au refuzat să detalieze despre ce materiale ar fi vorba, precizează „Financial Times”.
O altă persoană care cunoaște această situație a declarat că SUA se pregătesc să-și avertizeze aliații că sunt indicii că Beijingul s-ar pregăti să ajute Rusia.
Alți oficiali americani subliniază că asta semnalează că Rusia a rămas fără anumite tipuri de armament, în timp ce războiul-fulger pe care Moscova îl plănuia în Ucraina intră deja în a treia săptămână.
Casa Albă nu a făcut niciun comentariu în legătură cu aceste informații ale publicației financiare britanice, iar Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns la o solicitare de a-și exprima punctul de vedere.
Întâlnire americano-chineză, luni, la Roma
Aceste dezvăluiri vin în condițiile în care Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, se duce luni la Roma, iar acolo va avea discuții cu Yang Jiechi, oficialul chinez cu rangul cel mai mare în domeniul politicii externe a Chinei.
Yang Jiechi și-a petrecut o bună parte din viața sa profesională în Statele Unite, unde a fost ambasador al Chinei între 2001 și 2005. De asemenea, a fost ministru de externe al Chinei între 2007 și 2013.
Sursele Financial Times spun că Sullivan va transmite un avertisment ferm Chinei că orice acțiune care ar ajuta Rusia să-și continue invazia din Ucraina sau să evite sancțiunile occidentale va avea consecințe.
De altfel, duminică, înainte de a pleca de la Washington, Jake Sullivan a avertizat China să nu încerce să salveze Rusia, ajutând Moscova să ocolească sancțiunile pe care SUA și aliații le-au impus lui Vladimir Putin și regimului său.
„Ne vom asigura că pierderile Rusiei nu vor putea fi compensate nici de China, nici de altcineva”, a declarat Sullivan pentru NBC. „În ceea ce privește mijloacele specifice pe care le avem la dispoziție pentru aceasta, nu le voi face publice, dar vom comunica acest lucru Chinei în discuții private, așa cum am făcut deja și vom continua să facem”, a spus Sullivan.
Solicitarea de echipamente și alte tipuri nespecificate de asistență militară ridică suspiciuni că Rusia și China și-au întărit relațiile pentru a face opoziție SUA în legătură cu orice, de la NATO la sancțiuni.
China s-a prezentat ca un actor neutru în criza ucraineană și a refuzat să condamne Rusia pentru invadarea țării. De asemenea, SUA nu au văzut niciun semn că președintele chinez Xi Jinping ar fi dispus să exercite presiuni asupra lui Vladimir Putin. Cei doi lideri au semnat luna trecută la Beijing o declarație comună în care au spus că parteneriatul Beijing-Moscova este unul „nelimitat”, un alt indiciu că cele două capitale s-ar apropia și mai mult, scrie Financial Times.
Editor : Luana Pavaluca