Politico pune o întrebare care e pe buzele tuturor: „Poate Ursula von der Leyen să salveze Europa?”
Șefa Comisiei Europene este secretoasă, autoritară și se confruntă cu o agendă infernală în următorii cinci ani. În cel de-al doilea mandat, crede Politico, nu va exista o lună de miere. Posibilitatea revenirii lui Trump la Casa Albă, opoziția din ce în ce mai puternică a lui Viktor Orban, un Macron în evidentă lipsă de formă și un Scholz ezitant din mandatul „Reginei Ursula” unul în care va trebui să răspundă la o provocare majoră: reînarmarea Uniunii Europene.
Iată analiza Politico al acestui început de mandat
BRUXELLES - Europa centristă a ripostat.
După ce extrema dreaptă a zdruncinat establishmentul politic în cadrul alegerilor de luna trecută de pe întreg continentul, aceiași lideri ai partidelor principale, care au fost răniți, s-au scuturat de praf și au dat o replică răsunătoare, numindu-și din nou propriul veteran centrist în cea mai puternică poziție din Uniunea Europeană.
Ursula von der Leyen, în vârstă de 65 de ani, fost ministru german al apărării, a fost recompensată pentru conducerea UE într-o perioadă tumultoasă de pandemii și războaie cu un nou mandat de cinci ani în fruntea Comisiei Europene, ramura executivă a blocului comunitar.
Pentru mama a șapte copii - care, în prezent, este și bunică - acest lucru marchează sfârșitul unei campanii lungi și dificile pentru a-și păstra funcția pentru care a fost scoasă din relativa obscuritate în 2019. În timpul campaniei sale pentru încă cinci ani, ea a încercat să își pună în valoare statutul familial, întruchipând valorile tradiționale conservatoare de centru-dreapta care definesc în general ortodoxia de la Bruxelles.
Dar, în contextul în care forțele populiste și naționaliste, care se află acum în opoziție față de curentul politic principal al Europei, iau amploare pe continent - și peste Atlantic - ea nu ar trebui să se bazeze pe o lună de miere.
Până la încheierea celui de-al doilea mandat al său, în 2029, ar putea avea loc o nouă președinție americană a lui Donald Trump, liderul extremei drepte Marine Le Pen ar putea conduce Franța și o serie de alți populiști ar putea sta la masa summitului UE alături de Viktor Orbán din Ungaria.
„Vor fi cinci ani extrem de dificili pentru ea”, a declarat un înalt funcționar UE.
În primul rând, toată lumea din politica europeană o cunoaște deja pe von der Leyen. Și nu toți sunt fani.
Ea va trebui să facă față criticilor care îi reproșează stilul de conducere controlat, secretos și distant. În general, se consultă doar cu câțiva consilieri de încredere - care sunt de obicei germani - și chiar doarme în biroul său, la etajul 13 al sediului Comisiei din Bruxelles.
Atunci când presiunea este maximă, are tendința de a lua în propriile mâini cele mai grave probleme, un instinct care îi poate cauza probleme.
La apogeul pandemiei, de exemplu, von der Leyen a lăsat să se înțeleagă că a negociat personal un contract masiv pentru vaccinuri cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla, prin intermediul unui mesaj text pe telefonul mobil, ceea ce a condus la un proces în curs de desfășurare în care se susține că a încălcat normele UE privind transparența.
Mai recent, după atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, anul trecut, ea a judecat greșit starea de spirit politică din țările UE, întâlnindu-se cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu. Aceasta a provocat o criză politică majoră, amenințând să îi distrugă credibilitatea chiar în momentul în care se pregătea să își lanseze campania pentru retragere.
În aripa dreaptă a politicii europene, ea se confruntă cu critici care îi reproșează adoptarea unor politici „progresiste”, cum ar fi măsurile de combatere a schimbărilor climatice.
Va fi mai greu să ignori tot acest zgomot acum că dreapta deține mai multă putere.
Trump vs Regina Ursula
Comportamentul adesea încâlcit al lui Von der Leyen i-a adus supranumele de „Regina Ursula” la Bruxelles. Liderii și legislatorii europeni i-au acordat un al doilea mandat în parte pentru că nu au avut altă opțiune viabilă. Alternativa ar fi fost un haos de neconceput, într-un moment critic pentru cei 450 de milioane de cetățeni ai UE.
Dar cum se va descurca von der Leyen, perechea de mâini sigure a Europei, în anii următori? În condițiile în care revenirea lui Trump la Casa Albă în noiembrie pare mai probabilă ca oricând, ea va fi presată să mențină relația transatlantică pe un făgaș echilibrat. În ultimii patru ani, sub conducerea lui Joe Biden, relația UE-SUA a cunoscut ceea ce a fost descris pe larg drept o „epocă de aur”.
Adjunctul acesteia, Björn Seibert, a colaborat îndeaproape cu consilierul pe probleme de securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, pentru a coordona politicile în toate domeniile, de la sprijinul financiar și militar pentru Ucraina la politica față de China.
Cu toate acestea, Trump, în timpul primei sale președinții, s-a bucurat de antagonizarea liderilor UE, precum fostul cancelar german Angela Merkel.
Acum, cu senatorul izolaționist de Ohio JD Vance în calitate de contracandidat, Trump ar putea merge și mai departe, punându-și în aplicare amenințările de a reduce investițiile americane în NATO - o perspectivă terifiantă pentru multe guverne europene care nu dispun de propria apărare solidă.
În timp ce liderii UE s-au consolat cu faptul că Trump nu a subminat în mod semnificativ alianța NATO în calitate de președinte, de data aceasta ei sunt pregătiți ca Trump și Vance să își pună amenințările în aplicare prin ruperea legăturii transatlantice vechi de 80 de ani.
Numirea lui Vance este deosebit de îngrijorătoare pentru Europa și pentru von der Leyen. Într-adevăr, afirmația senatorului în vârstă de 39 de ani că „nu-i pasă deloc de ceea ce se întâmplă în Ucraina” amenință să o lase pe aceasta și pe restul liderilor pro-ucraineni din Europa singuri în fața agresiunii ruse.
În plus față de posibila punere în pericol a ordinii transatlantice de securitate, Trump a pregătit terenul pentru o confruntare economică formidabilă cu UE, anunțându-și intenția de a aplica un tarif de 10 % tuturor bunurilor importate.
Von der Leyen „va fi lovită de mai mult naționalism economic, război comercial și protecționism din partea unei administrații Trump”, a declarat Majda Ruge, expert în politici la Consiliul European pentru Relații Externe, un think tank. „Acolo unde ar putea stabili o relație pozitivă este cu China, jucând un rol important în promovarea securității economice și a controlului exporturilor.”
Va depinde de conservatorul german să se apere de un război comercial total între UE și SUA.
Având în vedere că SUA și Europa ar putea să se despartă în ceea ce privește politica față de Rusia, dacă Trump va câștiga în noiembrie, von der Leyen ar face bine să se concentreze asupra singurului domeniu în care Bruxelles-ul și o Casă Albă republicană ar putea fi de acord - și anume China, potrivit lui Ruge.
„Ajungând la americani și convingându-i că nu este o rivală a Chinei și că nu este în interesul lor să lovească Europa cu tarife vamale, acesta este un lucru în care ea poate avea influență și poate conduce”, a spus Ruge.
Probleme aproape de casă
Sarcina lui von der Leyen nu va fi mai ușoară pe frontul de acasă, unde trebuie să facă față premierului ungar Viktor Orban.
În timp ce von der Leyen a câștigat o bătălie cheie pentru forțele centriste, aliați de nădejde precum președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, în mod normal cele două motoare care propulsează UE, sunt slăbiți din punct de vedere politic în urma rezultatelor electorale dezastruoase din țările lor respective. Franța lui Macron este deosebit de febrilă în urma deciziei sale de a convoca alegeri anticipate în ultimele săptămâni, după dizolvarea parlamentului țării sale.
„Avem un Macron foarte slăbit. Avem cel puțin pentru încă un an, probabil, un cancelar german destul de slab... Așa că întrebarea este: cât de mult poate von der Leyen să completeze în acest moment?”, a întrebat Nicolai von Ondarza, politolog la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate.
La lipsa de sprijin din partea aliaților săi tradiționali din UE se adaugă ostilitatea deschisă din interiorul blocului prin populiști de dreapta precum Geert Wilders în Țările de Jos și Le Pen în Franța. Orban se profilează drept liderul opoziției lui von der Leyen.
Liderii extremei drepte promit să reziste în timp ce von der Leyen abordează provocarea numărul unu a celui de-al doilea mandat al său: punerea la dispoziție a unor sume uriașe din banii UE pentru reindustrializarea și reînarmarea UE.
Apropiații lui von der Leyen insistă asupra faptului că aceasta are experiența necesară pentru a face față la ceea ce urmează. Dar, într-un oraș cunoscut pentru limbajul birocratic, alți oficiali UE sunt surprinzător de tranșanți în ceea ce privește provocările pe care le are.
„Tot ceea ce costă ceva - de exemplu, apărarea Ucrainei”, se va dovedi «problematic» în timpul celui de-al doilea mandat al lui von der Leyen, a declarat un diplomat UE de rang înalt, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber.
Experiența sa în politică a venit abia mai târziu în viață. Înainte de a intra pentru prima dată în politica germană, în jurul vârstei de 30 de ani, von der Leyen a petrecut o perioadă în California, concentrându-se pe obținerea unui doctorat în medicină și pe creșterea a șapte copii împreună cu soțul său, Heiko von der Leyen.
Trecând peste scepticismul inițial, atât acasă, cât și la Bruxelles, ea s-a impus în timpul primului său mandat ca un lider fără prejudecăți, conducând cu fermitate o instituție cu aproximativ 32 000 de angajați.
Cu toate acestea, dependența sa de un cadru restrâns de consilieri i-a înfuriat pe mulți lideri europeni, care au considerat că ar fi trebuit să fie consultați mai mult.
Următorii cinci ani promit să testeze această abordare. Va trebui să construiască mai multe alianțe cu alți lideri ai UE dacă dorește să reziste forțelor populismului și să mențină blocul unit în fața provocărilor viitoare? Este ea capabilă să întindă mâna pentru a aduce mai mulți oameni în interiorul cortului în acest fel?
Von der Leyen va fi, de asemenea, testată în domeniile în care este, fără îndoială, cea mai slabă: capacitatea sa de a striga la fel de tare ca Trump și Orban și de a încheia acorduri cu liderii care doresc să îi submineze agenda.
Cu toate acestea, nu a existat niciodată o alternativă reală la von der Leyen ca președinte al Comisiei. După negocieri tensionate cu facțiunile politice din Parlamentul European, pe care le-a condus - ca de obicei - singură, însoțită de Seibert, ea a navigat către o majoritate mai mare decât cea pe care o avea în 2019.
După ce a câștigat votul pentru confirmarea celui de-al doilea mandat, von der Leyen a susținut o conferință de presă la Parlamentul European din Strasbourg. A fost o zi intensă după o campanie lungă, după o perioadă de cinci ani în care puțini lideri occidentali au supraviețuit cu credibilitatea intactă.
Poate că nu a fost surprinzător faptul că ea s-a împiedicat în timp ce dădea un răspuns la întrebarea unui jurnalist despre viitorul motorului cu combustie. „Îmi pare rău”, a spus ea. „Sunt obosită”.
Editor : Sebastian Eduard
- Etichete:
- ue
- donald trump
- politico
- macron
- ursula
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News