Politico: Kamala Harris „cea invizibilă” va trebui să facă eforturi să câștige inima Europei

Data publicării:
Kamala Harris. Foto: Profimedia Images
Kamala Harris. Foto: Profimedia Images

Retragerea lui Joe Biden din alegerile prezidențiale americane din noiembrie a stârnit întrebări nu doar în SUA, ci și în Europa, acolo unde liderii țărilor încearcă să-și dea seama ce fel de lider ar fi Kamala Harris, în cazul în care ar fi aleasă, scrie Politico.

Vicepreședinta americană este, de marți, singura candidată și favorita să devină nominalizarea democraților pentru Casa Albă la alegerile din noiembrie.

Vorbind cu sinceritate, politicienii și oficialii europeni centriști spun că până acum nu i-a convins nimic că Harris ar putea să-l învingă pe Trump.

Isabel Schnabel, membră a board-ului executiv al Băncii Centrale Europene, a fost auzită la începutul anului criticând-o pe Harris și numind-o „invizibilă”, făcând inclusiv predicția că ea nu ar putea câștiga alegerile. Procesul de selecție al Partidului Democrat este „un eșec”, declara Schnabel.

„Ar fi trebuit să promoveze un alt candidat decât Kamala Harris încă de la început”, spunea Schnabel într-o conversație privată înainte de un eveniment, fără să știe că microfonul îi era deschis. „N-ar putea niciodată să câștige alegerile. Nici măcar nu o cunosc, este atât de invizibilă”.

Luni, BCE a încercat să clarifice, transmițând că aceste citate sunt „informații înșelătoare” pentru că Schnabel „nu comentează niciodată public evenimente politice”.

Cele două ipostaze ale Kamalei Harris

Deși nu discută public aceste lucruri, și alți oficiali critică stilul diplomatic și de discurs al Kamalei Harris, spunând că vicepreședinta americană citește doar texte pregătite într-un fel pompos.

Doi oficiali care au întâlnit-o pe vicepreședinta americană la Conferința de Securitate de la Munchen la începutul anului au declarat pentru Politico că Harris apare ca două persoane diferite.

Pe de-o parte, intervențiile ei public sunt foarte regizate – discursuri cu prompter, lipsite de spontaneitate, cuvântarea ei de la aceeași conferință fiind primită cu dezinteres de public. Un alt exemplu este cel de la o conferință pe tema AI din Marea Britanie, în 2023, unde discursul ei a fost caracterizat drept „banal” de un participant.

Guvernul britanic, pe atunci condus de Rishi Sunak, a lăudat prezența vicepreședintei, însă în privat s-a arătat nu doar neimpresionat ci și iritat de faptul că Harris a distras atenția față de acesta la propriul eveniment.

Pe de altă parte, în întâlnirile private cu lideri și oficiali, Harris apare mult mai atentă și charismatică, conform a doi oficiali europeni. Acest lucru devine evident fie că discută privat cu politicieni europeni, fie că participă la întâlniri ale Inițiativei Celor Trei Mări.

Citiți și: După ieșirea din scenă a lui Biden, Trump devine ținta întrebărilor legate de acuitate cognitivă și vârstă înaintată

Incertitudini la Bruxelles și Londra

Un oficial a subliniat că Europa s-a complăcut un pic cam prea mult în ce privește vitalitatea relației UE-SUA pe parcursul mandatului lui Joe Biden. După haosul provocat de Trump, legăturile transatlantice s-au resolificat mai ales în perioada de după invazia rusească în Ucraina. Totuși, cu Biden „la butoane”, oficialii europeni nu s-au conectat atât de mult și cu Harris.

„Există o idee că UE ar fi trebuit să facă mai mult să cultive o relație cu Harris, având în vedere vârsta lui Biden. Pe de altă parte, nici ea nu ne-a făcut treaba ușoară. Nici măcar nu era simplu să găsești ocazii să o întâlnești pe Harris”, a vorbit un oficial UE de rang înalt sub rezerva anonimatului.

Și în Regatul Unit există o încercare a oficialilor de a-și da seama cum să abordeze relația cu Harris cu speranța că decizia ei în privința candidatului de vicepreședinte va face mai clară orientarea sa politico-diplomatică.

„Va fi depusă multă muncă pentru a ne da seama cum ar arăta o președinție a Kamalei, ce crede ea despre lucruri și cum o vom putea aborda pe ea și pe oamenii din jurul ei. Cred că trebuie neapărat să-i vedem vicepreședintele și abia atunci vom putea să evaluăm echipa”, a declarat și un oficial britanic.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, recent re-aleasă pentru un nou mandat, s-a întâlnit o singură dată bilateral cu Kamala Harris, la Conferința de Securitate de la Munchen din 2022, deși cele două lidere s-au mai întâlnit și la alte evenimente internaționale.

În public, politicienii europeni își păstrează așteptările pozitive.

„Îi doresc toate cele bune Kamalei Harris, e o femeie puternică și sper să-i fie bine”, a declarat ministra belgiană de externe, Hadja Lahbib, luni, cea mai apropiată declarație a unei oficial european de o declarație de susținere.

Prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, l-a lăudat pe președintele Biden într-un interviu acordat Politico, luni, însă a refuzat să discute pe marginea numirii Kamalei Harris, motivând că procesul este încă în desfășurare.

„În condițiile în care ea va fi nominalizarea, cred că e nepotrivit pentru noi, europenii, să interferăm în alegerile americane. Dar cred că e cu siguranță nevoie să ne pregătim de orice eventualitate”, a spus el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale