Cine ar putea fi candidatul de vicepreședinte al Kamalei Harris - 8 nume de democrați cu șanse considerabile

Adrian Dumitru Data actualizării: Data publicării:
Kamala Harris, vicepreședinta Statelor Unite și posibilă candidată în alegerile prezidențiale americane din partea Partidului Democrat. Foto: Profimedia Images
Kamala Harris, vicepreședinta Statelor Unite și posibilă candidată în alegerile prezidențiale americane din partea Partidului Democrat. Foto: Profimedia Images

Vicepreședinta americană, Kamala Harris, a devenit, de duminică seară, favorita să obțină nominalizarea democrată în alegerile din noiembrie după retragerea președintelui Joe Biden. Harris va trebui să-și aleagă în următoarele zile și un candidat pentru funcția de vicepreședinte, iar șase democrați s-ar putea afla pe lista scurtă.

În mod obișnuit, candidații prezidențiali își aleg un partener de campanie care să le dea un avantaj electoral (fie pentru că vin dintr-un stat competitiv în care contează chiar și câteva mii de voturi în plus, fie pentru că acoperă unele goluri pe care le-ar putea avea un candidat prezidențial).

De asemenea, candidatul pentru vicepreședinte poate să fie și un viitor succesor pentru candidatul prezidențial – de-a lungul istoriei recente, mai mulți vicepreședinți au candidat la prezidențiale și au obținut și nominalizarea – în 1992, vicepreședintele George H. W. Bush a candidat cu succes și a obținut un mandat prezidențial; în 2000, vicepreședintele Al Gore a candidat, dar a fost învins de George W. Bush; Joe Biden, vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama, a candidat în 2020 după ce a declinat candidatura în 2016.

În prezent, mai multe nume au fost vehiculate drept posibili candidați de vicepreședinte. De asemenea, niciun democrat nu a vorbit până acum de posibilitatea de a se înscrie în cursa pentru a obține nominalizarea la președinție împotriva lui Harris.

Gretchen Whitmer

Guvernatoarea statului Michigan este una dintre cele mai populare politiciene democrate din țară și este considerată, de asemenea, un potențial succesor pentru 2028, dincolo de posibilitatea de a deveni candidata pentru vicepreședinte.

profimedia-0874608007
Gretchen Whitmer, guvernatoarea statului Michigan. Foto: Profimedia Images

Whitmer a fost luată în calcul ca posibil candidat de vicepreședinte și în 2020. Ea este guvernatoarea unui stat absolut crucial pentru democrați în 2024. Michigan face parte din suita de state din așa-zisul „Rust Belt”, centura de state industriale de care democrații au nevoie pentru a câștiga alegerile prezidențiale.

Michigan, Wisconsin și Pennsylvania i-au dat victoria lui Trump în 2016, deși erau considerate, la acea vreme, state sigure pentru democrați și parte a așa-zisului „Zid Albastru”. În 2020, ele l-au repudiat pe Trump, alegându-l pe Biden și consolidând victoria acestuia față de rivalul său neofascist.

Alegerea lui Whitmer drept candidată ar putea să consolideze votul democrat în Michigan și în celelalte state „Rust Belt” și să ajute la câștigarea acestuia.

Gavin Newsom

Guvernatorul Californiei a fost luat, de asemenea, în calcul de mai multe ori drept posibil candidat de vicepreședinte sau chiar de înlocuitor al lui Joe Biden, înainte ca acesta să-și anunțe retragerea.

Gavin Newsom
Gavin Newsom, guvernatorul Californiei. Foto: Profimedia Images

Deși în presa americană se vorbește de Newsom ca de un posibil candidat de vicepreședinte pentru Harris, alegerea lui este foarte puțin probabil din motive tehnice – Newsom și Harris sunt amândoi din California, iar constituția americană prevede că dacă ambii candidați sunt din același stat, ei trebuie să renunțe la voturile electorale ale acelui stat. În condițiile în care cele 54 de voturi electorale ale Californiei sunt esențiale pentru democrați și vor fi câștigate aproape cu siguranță de aceștia, Newsom este puțin probabil să fie ales.

În plus, Newsom este un candidat care a fost țintit des de mașinăria de propagandă republicană și este considerat un politician cu probleme de imagine în afara statului său de origine.

Mark Kelly

Mark Kelly, în vârstă de 60 de ani, este senator din partea statului Arizona din 2020 și a fost astronaut NASA și pilot de vânătoare al Marinei Americane.

Kelly poate fi o alegere care să-i consolideze Kamalei Harris votul în statul Arizona, un alt stat competitiv care i-ar putea asigura o victoria rapidă în fața lui Trump.

Mark Kelly
Mark Kelly, senatorul din partea statului Arizona. Foto: Profimedia Images

Pentru republicani și Trump, Arizona este un stat esențial, iar pierderea acestuia ar duce, foarte probabil la înfrângerea în alegeri.

Kelly ocupă, în prezent, locul de senator al lui John McCain, republicanul care a candidat împotriva lui Obama în 2008 și care s-a profilat, înainte de moarte, drept principalul adversar al lui Trump în interiorul partidului.

Kelly și-a anunțat deja susținerea fermă pentru Harris.

Andy Beshear

Guvernatorul din statul Kentucky, în vârstă de 46 de ani, ales în 2019 și reales anul trecut într-o victorie răsunătoare, ar putea să ofere democraților un avantaj în statele roșii.

Andy Beshear
Andy Beshear, guvernatorul democrat al statului Kentucky. Foto: Profimedia Images

Kentucky este considerat stat roșu la nivel prezidențial și este puțin probabil ca el să fie cucerit de democrați, însă Beshear este un guvernator popular care ar putea să-i dea Kamalei Harris șanse mai mari de victorie în Georgia, un statul din Sudul american care rămâne extrem de competitiv și fără de care Trump are șanse extrem de mici să mai câștige.

Beshear este unul dintre moderații de la dreapta consensului democrat și ar puta să consolideze inclusiv votul independenților.

Roy Cooper

Guvernatorul statului Carolina de Nord este un alt politician democrat dintr-un stat ușor competitiv care ar putea să ofere Kamale Harris un avantaj serios în lupta cu Trump.

Roy Cooper
Roy Cooper, guvernatorul Carolinei de Nord

Deși Carolina de Nord este mai „roșie” decât alte state competitive și a fost câștigată de Trump și în 2016 și în 2020, ea este încă un stat care poate fi câștigat democrați.

Cooper e guvernator în acest stat din Sudul american din 2017 și nu mai poate candida pentru încă un mandat.

Josh Shapiro

Josh Shapiro
Guvernatorul statului Pennsylvania, Josh Shapiro. Foto: Profimedia Images

Guvernatorul statului Pennsylvania, în vârstă de 51 de ani, ar putea fi și el un posibil vehicul electoral pentru candidata Harris, dându-i șansa unei posibile victorii mai ușoare în Pennsylvania, un alt stat crucial pentru democrați.

Shapiro e guvernator din 2023, iar înainte a fost procuror general al statului din 2017. El este unul dintre democrații care și-au anunțat deja susținerea pentru Kamala Harris.

J. B. Pritzker

Guvernatorul statului Illinois, Pritzker a mai fost vehiculat și drept posibil candidat prezidențial grație poziției sale din partid și a abilităților de obținere de fonduri pentru campaniile sale. El se află la al doilea mandat de guvernator în Illinois, un stat sigur pentru democrați în alegerile prezidențiale.

2024 Democratic National Convention Spring Walkthrough
J. B. Pritzker, guvernatorul statului Illinois. Foto: profimedia Images

Faptul că Illinois nu este un stat competitiv ar putea să fie un argument contra pentru Pritzker, a cărui candidatură nu ar oferi mari avantaje electorale. De asemenea, el nu și-a anunțat încă susținerea pentru Harris.

Pete Buttigieg

Actualul secretar al transporturilor în administrația Biden, Buttigieg are avantajul că a fost câștigător al preliminarelor din Iowa în 2020, o victoria surpriză care i-a cimentat reputația în interiorul Partidului Democrat, în ciuda faptului că nu are o istorie electorală nici bogată, nici de prea mare succes.

Pete Buttigieg
Pete Buttigieg, secretar al transporturilor în administrația Biden și fost candidat la președinție în 2020. Foto: Profimedia Images

Buttigieg este, de asemenea, un democrat centrist spre conservator, mult mai aproape de Kamala Harris decât alți posibili candidați. Pe de altă parte, el nu ar oferi vreun avantaj electoral evident în aritmetica electorală a statelor în Colegiul Electoral.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale