POLITICO: Cel puțin șapte țări NATO se opun aderării Ucrainei în Alianță

Data actualizării: Data publicării:
drapelul ucrainei la summitul de la vilnius
Foto: Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski întâmpină o problemă cu planul său de victorie bazat pe invitația Ucrainei de a adera la NATO, întrucât unii dintre membrii-cheie ai Alianței nu sunt încântați de acest lucru, arată POLITICO.

Germania și SUA se numără printre marile puteri care încetinesc planul lui Zelenski pentru o invitație imediată de a adera la NATO, au declarat patru oficiali și diplomați americani și din cadrul NATO sub protecția anonimatului. 

În planul său de victorie, Zelesnki a cerut o invitație imediată, dar a recunoscut că aderarea efectivă la Alianță va fi posibilă numai după încheierea războiului cu Rusia.

El a insistat săptămâna aceasta că este „fundamental” pentru Ucraina „să primească o invitație în timpul războiului”. Dar principalii membri ai Alianței sunt îngrijorați să nu fie atrași într-un război cu Rusia.

SUA și Germania

Într-un interviu acordat POLITICO, ambasadoarea americană demisionară la NATO, Julianne Smith, a subliniat poziția americană. „Alianța nu a ajuns, până în prezent, în punctul în care este pregătită să ofere statutul de membru sau o invitație Ucrainei”, a spus ea.

În ce privește Germania, un furnizor militar major pentru Ucraina, Zelenski a recunoscut că Olaf Scholz nu îl va sprijini în ceea ce privește invitația rapidă de aderare la NATO.

„Am o relație foarte bună cu Scholz. Sunt recunoscător că Scholz ajută. Germania este a doua în ceea ce privește sprijinul. Dar faptul că partea germană este sceptică cu privire la aderarea noastră la NATO este un fapt. Cu toții va trebui să lucrăm mult cu partea germană. Dar, totuși, Statele Unite vor avea o influență asupra acesteia”, a declarat președintele ucrainean, la începutul acestei săptămâni.

Germania și Statele Unite nu sunt singurele blocaje.

Ungaria și Slovacia

Ungaria și Slovacia opun, de asemenea, rezistență, dar pornesc de la un punct de plecare diferit. Actualii lor lideri populiști adoptă în general o poziție pro-Kremlin, premierul ungar Viktor Orban blocând fondurile UE pentru înarmarea Ucrainei și renunțând la programul NATO de trimitere de ajutor letal către Kiev.

Într-o postare pe social media, Orban a numit planul de victorie al lui Zelenski „mai mult decât terifiant”.

Robert Fico din Slovacia a avertizat la începutul acestei luni că aderarea Ucrainei la NATO „ar fi o bază bună pentru un Al Treilea Război Mondial” și a promis că nu va fi „niciodată de acord” cu acest lucru.

Belgia, Slovenia și Spania

Există, de asemenea, alte țări care nu doresc să acționeze rapid în ceea ce privește cererea Kievului, dar care sunt mulțumite să se ascundă în umbră, scrie POLITICO.

„Țări precum Belgia, Slovenia sau Spania se ascund în spatele Statelor Unite și Germaniei. Ele sunt reticente”, a declarat unul dintre oficialii NATO.  Un al doilea oficial a declarat că aceste țări „o susțin în mod abstract, dar odată ce se apropie de materializare” vor începe să se opună mai mult public ideii.

Acest lucru le pune în contradicție cu țări precum statele baltice și Polonia, care sunt mai entuziaste.

Țările baltice și Polonia, „solidare” cu cererea Ucrainei

Polonia este în favoarea „deschiderii unei perspective NATO pentru Ucraina”, a declarat premierul polonez Donald Tusk în timpul summitului de săptămâna trecută al liderilor UE. „Acest lucru nu s-a schimbat. În această privință, suntem solidari cu Ucraina”.

Dar aceste țări mai mici sunt nevoite să facă loc frontului unit al Berlinului și Washingtonului. Scholz a declarat reporterilor în timpul vizitei președintelui american Joe Biden la Berlin săptămâna trecută: „Ne asigurăm că NATO nu devine parte la război, astfel încât acest război să nu se transforme într-o catastrofă mult mai mare”.

Admiterea Ucrainei în NATO, după terminarea războiului

Cu toate acestea, oficialii care au vorbit cu POLITICO au încercat să sublinieze că nici SUA și nici Germania nu exclud o eventuală aderare a Ucrainei la Alianță.

Poziția administrației Biden a fost mult timp că admiterea în NATO ar avea loc după terminarea războiului, dar nu a fost schițat niciun calendar pentru a evita înfurierea liderului rus Vladimir Putin.

În timp ce Biden a contribuit la revigorarea și extinderea NATO și în timp ce SUA este principalul donator de ajutor militar al Ucrainei, administrația sa consideră, de asemenea, că majoritatea capitalelor europene nu ar sprijini o mișcare a NATO pe termen scurt, potrivit unui înalt oficial american.

Orice ofertă viitoare pentru NATO ar fi, de asemenea, legată de reformele necesare pentru combaterea corupției în Ucraina, a declarat oficialul.

Casa Albă nu s-a arătat surprinsă de posibilitatea ca Zelenski să intensifice campania de presiune pentru a obține un angajament privind NATO înainte de alegerile din SUA, de teamă că, dacă Donald Trump ar câștiga, ar reduce drastic ajutorul acordat Kievului.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată mormântul Deliei Budeanu de la Mănăstirea Ghighiu. Un detaliu a atras atenția tuturor
Digi FM
Lucian Viziru rămâne de tot acasă, după 7 ani în care a fost antrenor de tenis în Germania. Cu ce se ocupă...
Pro FM
50 Cent, noi declarații despre scandalul în care este implicat Diddy: „Este ceea ce am spus de zece ani!”
Film Now
Actorul Jeremy Jackson, șocat să-și vadă fosta soție pe străzi, căutând prin gunoaie: "Să o pierd a fost...
Adevarul
Secretul unui somn odihnitor. Mineralul care te scapă de insomnie
Newsweek
În ce zile intră pensia pe luna noiembrie? Pentru care pensionari va veni cu 2 zile întârziere?
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri neașteptate la câteva săptămâni de la nunta cu Valeriu Gheorghiță. Unde...
Digi World
Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună...
Digi Animal World
Angajați de la o grădină zoologică din Anglia, apel pentru identificarea unei creaturi cu „aripi și coarne”...
Film Now
Cum a reacționat mama lui Jason Segal când l-a văzut gol-pușcă într-un film: "Era roșie ca o sfeclă. A dat un...
UTV
Naomi Hedman, fosta logodnica a lui Florin Ristei, s-a intors in Romania si are un nou iubit