Zelenski nu i-a convins pe liderii occidentali cu „planul victoriei” Ucrainei. Scholz: „Să ne asigurăm că NATO nu devine beligerant”

Data actualizării: Data publicării:
Zelensky Visit To Germany
Volodimir Zelenski (d) a prezentat la Berlin cancelarului german, Olaf Scholz, „planul victoriei” Ucrainei în războiul cu Rusia. Foto: Profimedia Images

Niciuna dintre cererile formulate de şeful statului ucrainean Volodimir Zelenski în „planul său pentru victorie”, pe care l-a prezentat joi UE şi NATO, nu a întrunit până acum sprijinul unanim al aliaţilor. Este valabil în special pentru solicitarea sa ca Ucraina să primească rapid invitaţia să adere la NATO. În același timp, Joe Biden şi principalii săi trei aliaţi europeni - Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Keir Starmer - şi-au afirmat vineri, la Berlin, „determinarea” de a ajuta Kievul să obţină o „pace justă şi durabilă”, în timp ce trupele ucrainene luptă împotriva forţelor ruse, relatează AFP, preluată de news.ro.

Preşedintele american Joe Biden, omologul său francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Keir Starmer s-au angajat să „continue să sprijine Ucraina în eforturile sale de a asigura o pace justă şi durabilă, bazată pe dreptul internaţional, inclusiv pe Carta Naţiunilor Unite, şi pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale”, într-un comunicat difuzat la Berlin, unde cei patru lideri s-au întâlnit cu ocazia unei vizite a lui Joe Biden.

În acelaşi timp, din capitala germană, Biden a îndemnat statele membre NATO „să nu îşi relaxeze” sprijinul pentru Kiev. Acest apel vine într-un moment în care ajutorul occidental dă semne de slăbire şi în care Statele Unite, în cazul victoriei lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din noiembrie, şi-ar putea revizui radical politica.

Armata ucraineană este nevoită să se retragă pe frontul din est, iar Ucraina este bombardată constant de artileria rusă, în special asupra infrastructurii sale esenţiale.

Preşedintele american Joe Biden, al cărui avion a părăsit Germania la sfârşitul după-amiezii, s-a aflat la Berlin într-o scurtă vizită de adio la unul dintre cei mai fideli aliaţi ai Statelor Unite în Europa.

„Susţinem Ucraina cu toată puterea noastră”, a declarat Olaf Scholz. În acelaşi timp, el a spus că se va asigura că „NATO nu devine un beligerant” în acest război, „astfel încât să nu se transforme într-o catastrofă şi mai mare”.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum să obții o mărire de salariu folosind doar „două cuvinte”
Digi FM
Lora, mesaj tranșant după ce Ilinca Vandici a comparat nunta ei cu cea a lui Theo Rose: „Mi se pare penibil!”
Pro FM
Filmul ultimelor clipe din viața lui Liam Payne. Cuvintele pe care i le-a spus unei tinere înainte să moară...
Film Now
Al Pacino, despre motivul real pentru care a acceptat să joace în Godfather III: "Eram falit. Alegerea nu...
Adevarul
Persoanele care au slăbit 10 kilograme într-o lună dezvăluie cele mai bune ponturi. „Vreau să împărtășesc...
Newsweek
Cum pot pierde pensionarii 400 lei la pensie, deși au muncit perioade record de 40 - 45 de ani?
Digi FM
Bănel Nicoliță, prima apariție cu noua iubită, după patru ani de relație: „Mi-a fost alături la bine și la...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Momentul când o șopârla scapă din gura unui șarpe. Imaginile cu cele două reptile sunt virale
Film Now
Van Damme i-a sugerat fiului său să-și găsească o soție din Azerbaidjan. Câțiva ani mai târziu se însura cu...
UTV
Membrii trupei One Direction sunt „complet devastati” de moartea lui Liam Payne. „Cea mai mare bucurie a lui...