Au fost, din nou, proteste violente în Liban. Forţele de ordine au tras cu gloanţe de cauciuc, au folosit tunul cu apă şi gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor care aruncau cu pietre și petarde.
Ciocnirile de sâmbătă, în care au fost rănite 377 de persoane, au fost de o violenţă neobişnuită de la începutul, pe 17 octombrie, a protestelor. Apoi, 145 de oameni au fost răniţi duminică, mulţi din cauza gloanţelor de cauciuc care i-au lovit în piept şi în cap. Inclusiv doi jurnaliști se numără printre victime.
Peste 520 de persoane au fost rănite în total în protestele care au avut loc în weekend. Pe străzile marilor orașe s-a strigat „Revoluţie”, iar Human Rights Watch a denunțat comportamentul brutal al autorităților, după ce au apărut imagini cu adolescenți răniți la ochi de gloanțele de cauciuc.
Protestele în Liban au început în luna octombrie din cauza unor taxe, dar s-a transformat rapid într-o mişcare împotriva clasei politice considerate corupte şi incapabile să scoată ţara din criza economică. Premierul a demisionat, dar lucrurile s-au înrăutăţit şi furia oamenilor a crescut din cauza concedierilor în masă şi a devalorizării puternice a monedei naţionale.
Președintele convoacă o reuniune de securitate
După demisia la sfârşitul lui octombrie a prim-ministrului Saad Hariri, sub presiunea străzii, succesorul său, Hassan Diab, a fost desemnat la 19 decembrie, dar nu a reuşit încă să formeze guvernul, diferitele partide încercând să-şi garanteze reprezentarea în viitoarea echipă.
În contextul acestor escaladări, preşedintele Michel Aoun a convocat pentru luni după-amiază o reuniune de securitate în prezenţa miniştrilor apărării şi de interne, dar şi a unor comandanţi de rang înalt din poliţie şi armată, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Obiectivul este de a „discuta despre evoluţiile în planul securităţii şi despre măsurile de luat pentru a păstra stabilitatea şi calmul în ţară'”.
Editare web: Luana Păvălucă