Patrușev, consilierul de securitate al lui Putin, a fost trimis la Kaliningrad, după ce a fost blocată intrarea mărfurilor în exclavă

Data actualizării: Data publicării:
nikolai patrusev
Nikolai Patrușev, consilierul de securitate al lui Vladimir Putin. Foto: scrf.gov.ru

Nikolai Patrușev, consilierul de securitate al lui Putin și unul dintre principalii colaboratori ai dictatorului rus, a ajuns la Kaliningrad, marți, pentru a prezida o întâlnire pe teme de securitate, la câteva zile după ce Lituania a blocat tranzitul de mărfuri înspre această exclavă rusească, și după ce Kremlinul a pornit o retorică belicoasă pe această temă, relatează Reuters.

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de securitate al Rusiei, va prezida o întâlnire pe teme de securitate în exclava Kaliningrad, informează agenţia rusă de ştiri RIA, citată de Agerpres.

„Rusia, bineînţeles, va reacţiona la astfel de acte ostile. Măsuri adecvate sunt în curs de elaborare la nivel interministerial şi urmează a fi adoptate”, a afirmat Nikolai Patruşev, la Kaliningrad. „Ele vor avea consecinţe negative severe pentru populaţia Lituaniei”, a adăugat el, citat de agenţia Interfax.

RIA scrie că deplasarea, care a inclus o discuţie despre transport, a fost planificată înainte ca autorităţile de la Vilnius să interzică tranzitul de bunuri vizate de sancţiuni ale UE pe teritoriul lituanian spre şi dinspre exclavă.

Kaliningrad, fostul port Koenigsberg care a fost capitala Prusiei Orientale, a fost cucerit de armata roşie de la Germania nazistă în aprilie 1945 şi a fost anexat de Uniunea Sovietică după Al Doilea Război Mondial. Exclava se află între Polonia şi Lituania, ambele membre ale UE şi NATO.

Întreg teritoriul Prusiei Orientale a fost împărțit în două, partea de sud fiind alipită la Polonia reînființată după Război, iar partea de nord a fost anexată de Uniunea Sovietică, intrând în componența Republicii Socialiste Federative Sovietice Rusia. După prăbușirea Uniunii Sovietice, Kaliningrad a rămas rupt de restul teritoriului rus.

Lituania susţine că interdicţia tranzitului bunurilor vizate de sancţiuni pe teritoriul său reprezintă doar implementarea măsurilor adoptate de UE, parte a pachetului de sancţiuni menite să-l pedepsească pe Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei.

Ministerul rus de Externe urmează să-l convoace pe ambasadorul UE la Moscova pentru a discuta despre situaţia pe care Kremlinul a caracterizat-o luni drept foarte gravă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”