Patrușev, consilierul de securitate al lui Putin, a fost trimis la Kaliningrad, după ce a fost blocată intrarea mărfurilor în exclavă

Data actualizării: Data publicării:
nikolai patrusev
Nikolai Patrușev, consilierul de securitate al lui Vladimir Putin. Foto: scrf.gov.ru

Nikolai Patrușev, consilierul de securitate al lui Putin și unul dintre principalii colaboratori ai dictatorului rus, a ajuns la Kaliningrad, marți, pentru a prezida o întâlnire pe teme de securitate, la câteva zile după ce Lituania a blocat tranzitul de mărfuri înspre această exclavă rusească, și după ce Kremlinul a pornit o retorică belicoasă pe această temă, relatează Reuters.

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de securitate al Rusiei, va prezida o întâlnire pe teme de securitate în exclava Kaliningrad, informează agenţia rusă de ştiri RIA, citată de Agerpres.

„Rusia, bineînţeles, va reacţiona la astfel de acte ostile. Măsuri adecvate sunt în curs de elaborare la nivel interministerial şi urmează a fi adoptate”, a afirmat Nikolai Patruşev, la Kaliningrad. „Ele vor avea consecinţe negative severe pentru populaţia Lituaniei”, a adăugat el, citat de agenţia Interfax.

RIA scrie că deplasarea, care a inclus o discuţie despre transport, a fost planificată înainte ca autorităţile de la Vilnius să interzică tranzitul de bunuri vizate de sancţiuni ale UE pe teritoriul lituanian spre şi dinspre exclavă.

Kaliningrad, fostul port Koenigsberg care a fost capitala Prusiei Orientale, a fost cucerit de armata roşie de la Germania nazistă în aprilie 1945 şi a fost anexat de Uniunea Sovietică după Al Doilea Război Mondial. Exclava se află între Polonia şi Lituania, ambele membre ale UE şi NATO.

Întreg teritoriul Prusiei Orientale a fost împărțit în două, partea de sud fiind alipită la Polonia reînființată după Război, iar partea de nord a fost anexată de Uniunea Sovietică, intrând în componența Republicii Socialiste Federative Sovietice Rusia. După prăbușirea Uniunii Sovietice, Kaliningrad a rămas rupt de restul teritoriului rus.

Lituania susţine că interdicţia tranzitului bunurilor vizate de sancţiuni pe teritoriul său reprezintă doar implementarea măsurilor adoptate de UE, parte a pachetului de sancţiuni menite să-l pedepsească pe Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei.

Ministerul rus de Externe urmează să-l convoace pe ambasadorul UE la Moscova pentru a discuta despre situaţia pe care Kremlinul a caracterizat-o luni drept foarte gravă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani